Semnalele de alarma pe care nu ar trebui sa le ignori intr-o relatie de prietenie

1
De Georgiana Dorobantu
31 mai 2023

Cei mai multi dintre noi ajungem sa recunoastem in timp semnalele de alarma din relatii sentimentale – sau cel putin asa credem.

Sunt unele gesturi care ne dau sentimentul ca ceva este in neregula cu acea persoana. Chiar daca se vorbeste destul de mult despre relatii toxice si comportamente gresite in dragoste, oamenii nu se concentreaza la fel de mult asupra semnalelor de alarma din relatiile de prietenie.

„Ca societate, nu observam la fel de des comportamente nocive din relatiile de prietenie asa cum le observam in cele romantice si in dinamica de familie”, spune pentru self.com psihologul Hope Kelaher. Prietenii tai conteaza la fel de mult pentru starea ta psihica precum persoanele apropiate din familia ta si partenerul de viata. Un studiu realizat anul acesta a descoperit ca prieteniile sanatoase au fost asociate cu o capacitate mai buna de a face fata dificultatilor emotionale, cu un nivel mai scazut al stresului si cu mai putine episoade de tensiune arteriala ridicata.

Secretele prieteniei care dureaza: 4 sfaturi de la femei de peste 40 de ani, pentru tinerele de 20

In schimb, prieteniile nesanatoase iti pot afecta starea de spirit, dar cu toate acestea nu ne pricepem prea bine sa vedem semnalele de alarma intr-o relatie de prietenie. De exemplu, iti poate fi greu sa faci diferenta dintre o gluma mai dura pe care o face un prieten care te cunoaste mai bine decat oricine si comentarii care sunt pur si simplu rautacioase.

Iata cateva semnale de alarma pe care sa nu le ignori in relatiile de prietenie:

Prietena ta vorbeste numai despre ea

Ai o astfel de prietena care vorbeste la nesfarsit despre cum a fost ziua ei, despre jobul ei, copiii ei, problemele ei, dar nu te intreaba niciodata despre viata ta? Iar cand atentia este asupra ta, te intrerupe pentru a vorbi tot despre ea. O astfel de dinamica te face sa simti ca esti in lumea ei, in care tu esti doar un personaj secundar. Oricine merita sa fie vazut si ascultat, spune psihologul Gabrielle Applebury.

Pe de alta parte, tendinta prietenei tale de a domina orice conversatie poate fi si semnul unei abilitati conversationale scazute. Dar specialistii avertizeaza ca un prieten adevarat ar vrea sa auda ce ai de spus, sa afle de succesele si dificultatile tale, chiar si atunci cand nu este ceva extraordinar sau iesit din comun.

Prietenia pare sa fie unilaterala

Ar trebui sa te ingrijoreze daca un prieten sau o prietena isi aminteste de tine doar atunci cand este in dificultate. Se spune adesea ca un prieten adevarat este cel pe care il poti suna la orice ora din zi sau din noapte atunci cand ai probleme si care te va ajuta fara sa stea pe ganduri. Dar daca te gasesti de fiecare data in postura de „salvator” si umar pe care se poate plange, dar tu nu ai parte de aceeasi sustinere atunci cand ai nevoie, inseamna ca relatia de prietenie este una cu probleme.

Cele mai surprinzatoare 10 relatii de prietenie dintre zodii

Te simti obligata sa mentii relatia de prietenie

Poate fi epuizant sa pastrezi o prietenie care pare pur si simplu „fortata”. De multe ori, oamenii raman din obligatie in prietenii mai vechi desi s-au schimbat de-a lungul anilor si au evoluat diferit. De exemplu, poate fi un prieten din copilarie cu care ai pastrat legatura, dar cu care nu mai nimic in comun.

Nu este chiar un semnal de alarma si nu este neaparat un indiciu al unei dinamici toxice. „Dar daca te simti mai mult obligata sa fiti prieteni decat iti doresti sa aveti o relatie reala de prietenie, este in regula sa reevaluezi prezenta acelei persoane in viata ta”, spune Kelaher. Pentru ca la finalul zilei, timpul petrecut cu prietenii ar trebui sa-ti dea o stare de bine si de multumire, nu sa te faca sa te simti epuizata.

Este intr-o competitie permanenta cu tine

Imagineaza-ti acest scenariu: ii spui prietenei tale ca ai primit o marire de salariu. In loc sa te felicite sau sa te imbratiseze, iti raspunde „Ei bine, eu am fost promovata saptamana trecuta!”. Sau poate ca ati fost impreuna la un antrenament intens care te-a lasat vizibil epuizata, iar ea iti spune „Antrenamentul asta a fost prea usor pentru mine”.

Lectii pretioase de prietenie de la Oprah Winfrey si alte persoane celebre

Daca iti suna cunoscut si ai o astfel de prietena care transforma totul intr-o competitie, este cazul sa evaluezi cu atentie acea relatie de prietenie. Poti incerca sa-i spui cum te face sa te simti cand reactioneaza astfel, dar daca nu este receptiva, atunci ai de-a face cu un alt semnal de alarma, spune psihologul.

Nu este capabila sa-si ceara scuze in mod sincer si autentic

Chiar si in cele mai sanatoase relatii de prietenie apar conflicte. Poate ca la mijloc este un motiv serios sau poate ca totul a pornit de la ceva mic. Oricare ar fi motivul, este important ca amandoua sa comunicati eficient si sa recunoasteti cand ati gresit.

„Este OK sa mai faci greseli intr-o relatie de prietenie si, in mod evident, acest lucru se va intampla cu cineva pe care il cunosti de suficient timp. Dar daca prietenul nu este capabil sa-si ceara scuze pentru comportamentul sau, va fi dificil sa mai ai incredere in el si sa te bazezi pe el”, spune psihologul. Lipsa unor scuze reale ar putea veni sub forma unor raspunsuri precum „Imi pare rau ca te simti jignita” sau „Imi pare rau, dar nu cred ca am facut ceva atat de grav”. Scuzele autentice au la baza empatia si sentimente reale.

Nu respecta limitele pe care le impui

„Intr-o relatie sanatoasa de prietenie, oamenii inteleg ca uneori li se va spune ‘nu’ si acest lucru este perfect in regula”, spune Kelaher. Poate ca te deranjeaza ceva si nu vrei sa vorbesti in acel moment despre asta sau pur si simplu nu ai chef sa faceti o activitate impreuna. Un prieten adevarat trebuie sa inteleaga si sa accepte, nu sa te preseze. „Din cand in cand, este posibil sa incalcam accidental limitele cuiva, dar daca observi ca un prieten iti incalca des aceste limite, ar putea fi semnul unei relatii toxice”, spune specialista.

Foto: freepik.com