Mergi cat mai curand la medicul ginecolog daca ai aceste simptome

1
De Cristina Tudor
5 iul. 2020

Durerile pelvine, balonarea si sangerarile intre menstruatii pot fi semnele unor afectiuni ginecologice grave, asa ca nu e bine sa le ignoram.

Medicii ginecologi explica in ce situatii e neaparat necesar sa mergi la un control de specialitate.

Mancarimea asociata cu boli de piele

Sapunurile sau lubrifiantele parfumate sunt cel mai des invinuite pentru aparitia mancarimilor, mai ales pentru persoanele care au o piele sensibila.

„Mancarimea din zona genitala poate fi cauzata de infectii vaginale (frecvent candidoza) la femei, boli cu transmitere sexuala sau alergii, cele mai frecvente fiind date de latexul prezervativului”, explica dr. Ciprian Pop, asistent universitar, medic specialist obstetrica-ginecologie la Spitalul de Urgenta „Elias” din Bucuresti.

Totusi, mancarimea devine o problema atunci cand apar si afectiuni ale pielii. De exemplu, o boala de piele, denumita „lichen sclerosus” poate provoca mancarime si contribuie la aparitia unor pete mici, albe pe vulva (partea exterioara a vaginului). Aceasta afectiune este rar intalnita si afecteaza in special persoanele in varsta. Lasate netratate, petele se transforma in cicatrici si pot crea probleme de urinare sau in timpul actului sexual.

Cand sa mergi la ginecolog. Uscaciunea vaginala persistenta

Uscaciunea vaginala apare de obicei din cauza scaderii nivelului de estrogen, deoarece acesta este responsabil de elasticitatea si de umiditatea mucoasei vaginale.

„Cea mai frecventa cauza a uscaciunii vaginale o reprezinta vaginita atrofica prin deficitul de estrogeni. Scaderea nivelului estrogenilor ce apare in menopauza, in timpul sarcinii si alaptarii, din cauza indepartarii chirurgicale a ovarelor, ca efect al radioterapiei sau chimioterapiei, precum si din cauza scaderii activitatii sexuale conduce la scaderea secretiei vaginale normale, care este necesara pentru curatarea vaginului, pentru lubrifierea lui si prevenirea infectiilor”, detaliaza ginecologul.

Simptomele asociate uscaciunii vaginale sunt: disconfortul, arsura, iritatia si durerea in timpul actului sexual. Pierderea libidoului sau disfunctia sexuala este o problema majora pentru femeile cu varsta de peste 45 ani. In astfel de situatii, trebuie urmate tratamente de substitutie, la recomandarea medicului.

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Getty Images.