5 alimente pe care un expert in echilibru hormonal nu le consuma niciodata

1
De Teodora Tirca
15 sept. 2022

Daca te simti „grea”, umflata, balonata, extrem de obosita sau transpiri in orice anotimp, e posibil ca hormonii tai sa fie in dezechilibru.

Hormonii nostri fluctueaza in mod constant, spune pentru platforma MindBodyGreen expertul Michelle Sands, co-fondator GLOW Natural Wellness. Modificarile apar pe tot parcursul vietii, in timpul pubertatii, sarcinii, postpartum, perimenopauzei si menopauzei. Uneori, hormonii nostri sunt ca o simfonie frumos sincronizata, alteori haosul domina scena.

Partea hormonala este extrem de importanta, pentru ca influenteaza intreg organismul si astfel toate aspectele vietii tale – de la claritate mentala, statura, grosimea si calitatea pielii, pana la starea ta de spirit.

Majoritatea femeilor nu constientizeaza faptul ca alegerile lor alimentare pot avea un impact atat de mare asupra echilibrului hormonal. Vestea buna este ca alimentatia pentru sanatate hormonala nu trebuie sa fie complicata sau restrictiva. Trebuie doar sa stii ce alimente sa alegi si pe care e mai bine sa le eviti.

„Desi nu imi place niciodata sa etichetez alimentele drept bune sau rele, din experienta mea, exista cateva optiuni care iti pot sabota eforturile de a-ti echilibra hormonii. As recomanda limitarea sau reducerea la minimum a acestor alimente, inlocuindu-le cu cele care sprijina echilibrul hormonal”, precizeaza expertul.

1. Zaharul

Cand consumi o cantitate mare de zahar, pancreasul elibereaza insulina pentru a ajuta la controlul nivelului de zahar din sange. Cu cat mananci mai mult zahar, cu atat se elibereaza mai multa insulina si cu atat nivelul zaharului din sange poate scadea mai mult. Acest lucru provoaca oboseala si schimbari de dispozitie, iar uneori duce chiar la rezistenta la insulina.

Rezistenta la insulina se intampla atunci cand celulele noastre devin mai putin sensibile la insulina, asa ca trebuie sa facem mai mult pentru a obtine aceleasi rezultate. Acest lucru face ca organismul sa produca mai multa insulina, ceea ce poate contribui la o serie de probleme de sanatate, inclusiv diabet.

Zaharul iti afecteaza, de asemenea, nivelul de leptine, ceea ce provoaca pofta de mai mult dulce. Daca ai niveluri ridicate de insulina tot timpul, corpul tau nu va mai recunoaste starea de satietate si vei manca mai mult decat ai nevoie de fapt.

De asemenea, zaharul creste productia de cortizol, care accentueaza senzatia de foame.

O alta problema cu zaharul este ca provoaca inflamatie in organism. Inflamatia este un factor-cheie in multe afectiuni cronice de sanatate si joaca un rol important in dezechilibrele hormonale.

2. Cofeina

Cand bei cafea sau ceai cu cofeina, declansezi eliberarea de hormoni precum adrenalina si cortizolul. Acesti hormoni te fac sa te simti alert, dar pot, de asemenea, sa creasca tensiunea arteriala, sa mareasca ritmul cardiac si sa provoace tensiune musculara si dureri de cap.

Este important ca in corpul tau sa existe niveluri scazute de cortizol atunci cand dormi, deoarece acesta poate interfera cu ciclurile de somn profund si te poate impiedica sa adormi noaptea. Acest lucru duce la mai multa oboseala in timpul zilei si la un nivel mai scazut de concentrare. Iar cand nu dormi suficient, nivelurile de grelina (hormonul foamei) cresc, in timp ce leptina (hormonul de satietate) scade – ceea ce inseamna ca este mai probabil sa mananci mai mult decat are nevoie corpul tau.

Ca si zaharul, cofeina poate creste rezistenta la insulina.

Ce ii indeparteaza pe barbati de tine, chiar daca arati bine

3. Indulcitori artificiali

Indulcitorii artificiali sunt adesea comercializati ca fiind o alternativa mai sanatoasa la zahar, dar pot de fapt sa ne dea peste cap hormonii.

Cand ingerezi indulcitori artificiali, acestia sunt descompusi in sistemul tau digestiv si apoi absorbiti in fluxul sanguin. Odata ajunsi acolo, ei „pacalesc” pancreasul ca exista prea multa glucoza in sange, ceea ce il face sa elibereze insulina. Dar pentru ca nu exista zahar real pe care insulina sa-l descompuna, acest hormon nu are nimic de facut  – si astfel ramane in sange mai mult decat ar fi normal.

Pe langa potentiala crestere a rezistentei la insulina, indulcitorii artificiali pot provoca, de asemenea, probleme cu microbiomul intestinal (comunitatea de microorganisme care traiesc in tractul digestiv) prin modificarea echilibrului bacteriilor prezente acolo.

4. Alcool

Alcoolul este un perturbator hormonal, dar unele bauturi alcoolice provoaca mai mult rau decat altele. Consumul moderat de vin rosu organic, din surse adecvate, ar putea fi bun pentru sanatatea ta, dar cocktailurile in fiecare seara sau mai multe pahare de vin pot provoca dezechilibre hormonale.

Alcoolul creste nivelul de estrogen, interferand cu metabolismul estrogenului. Acest lucru poate duce la balonare, dereglarea ciclului menstrual, crestere in greutate si retentie de apa, in special la femei.

Consumul de alcool a fost asociat cu niveluri crescute de cortizol (hormonul stresului), cu afectarea functiei tiroidiene si cu probleme ale ficatului, care este responsabil pentru reglarea multor hormoni de care avem nevoie pentru a ramane sanatosi.

Alcoolul poate perturba, de asemenea, hormonii care ajuta la reglarea starii de spirit si a somnului, plus ca provoaca inflamatie in organism, ceea ce afecteaza din nou hormonii.

5. Fructe si legume cu chimicale

Fructele si legumele cultivate in mod conventional sunt adesea tratate cu pesticide, fungicide si erbicide pentru a le impiedica sa se imbolnaveasca sau sa moara – iar toate aceste interventii pot avea un impact negativ asupra hormonilor.

Ele fac parte dintr-o clasificare a substantelor chimice cunoscute sub numele de EDC: compusi care perturba sistemul endocrin. Substantele chimice ne pot perturba hormonii in mai multe moduri, inclusiv mimand hormonii nostri, cum ar fi estrogenul, legarea de receptorii hormonali, afectarea conversiei tiroidei si reducerea productiei de androgeni, explica expertul Michelle Sands.

Cele mai in voga tunsori: Ce se poarta toamna asta

De asemenea, substantele chimice ne afecteaza flora intestinala, ceea ce ne influenteaza si mai mult metabolismul hormonal, productia de hormoni si conversiile hormonale. Aceste toxine creeaza, de asemenea, inflamatie si o povara suplimentara pentru ficatul nostru.

Exista modalitati prin care poti evita aceste substante chimice daunatoare, alegand fructe si legume organice ori de cate ori este posibil. Daca nu ai acces la produse organice, ia in considerare cultivarea propriilor legume sau, daca parintii tai au curte la tara, pune mai mult pret pe alimentele care vin de acolo.

Lista alimentelor care sprijina sanatatea hormonala

Pentru a-ti reechilibra hormonii, asigura-te ca incluzi in dieta ta: legume crucifere (broccoli, kale, varza, conopida), avocado, somon si ton, carbohidrati bogati in fibre (fructe, legume, cereale integrale, mazare, fasole), probiotice si prebiotice.

Foto: Instagram/@carla_ginola