Ce se intampla in corp cand renunti la anticonceptionale: eruptii acneice, dureri de sani, schimbari de dispozitie (si altele)

1
De Teodora Tirca
15 iul. 2022

Atunci cand decizi ca trebuie sa renunti la anticonceptionale, probabil iti vei pune o gramada de intrebari: te vei confrunta cu acnee? Se va modifica ciclul mentrual? Medicii raspund.

Exista o serie de motive pentru care ai putea decide sa renunti la pilula. Poate ca iti afecteaza in mod negativ starea de spirit, iti deregleaza menstruatia sau poate ca pur si simplu nu-ti amintesti niciodata sa o iei la timp.

Desi mai multe „dezavantaje” ale pilulei au fost dezmintite – un studiu din 2011 din Suedia a constatat ca nu provoaca in mod direct crestere in greutate, asa cum cred multi oameni – este posibil ca pur si simplu corpul tau sa nu se simta atat de bine in timp ce o iei.

Indiferent daca iei in prezent pilula combinata sau pe cea cu un singur hormon, te va ajuta sa citesti in continuare informatii documentate de la experti despre efectele secundare, acnee sau cum va reveni la normal mentruatia.

Ce efecte secundare si simptome voi experimenta?

Pilulele contraceptive au multe efecte secundare, unele importante, altele mai putin deranjante. Unele femei experimenteaza dureri de cap, schimbari de dispozitie, sensibilitatea sanilor si chiar modificarea marimii sanilor. Dar ce efecte secundare pot aparea atunci cand renunti la pilule?

„La oprirea contraceptivelor orale combinate – care se iau de obicei timp de trei saptamani cu o pauza de o saptamana – hormonii revin la pattern-ul lor obisnuit si incepi din nou sa ovulezi si sa eliberezi ovulul, in cazul in care nu se intampla o sarcina”, spune pentru Marie Claire medicul Preethi Daniel, director al London Doctors Clinic.

Ce sa mananci daca te simti tot timpul obosita: acesti nutrienti sunt esentiali pentru sanatatea ta

„Pe masura ce organismul revine la producerea normala de hormoni, este posibil sa observi unele modificari fizice. Reducerea estrogenului poate provoca o usoara modificare a marimii sanilor. Dispozitia si emotiile tale pot fi, de asemenea, afectate ca urmare a modificarilor hormonale, dar in majoritatea cazurilor nu exista diferente majore.”

„Daca ai folosit pilula pentru a ajuta cu simptomele premenstruale, acestea pot reveni in momentul in care opresti tratamentul. Dar fiecare femeie este diferita, iar simptomele pe care la experimenteaza sunt si ele diferite; in timp ce pentru unele femei poate provoca schimbari de dispozitie, altele nu vor avea nicio problema.”

„Efectele secundare vor fi tranzitorii, durand de la cateva saptamani pana la trei luni in cel mai bun caz, dar nu exista studii concrete privind efectele secundare ale opririi pilulei si cat vor dura acestea.”  Totusi, daca acestea dureaza mult mai mult de trei luni, probabil ca ar trebui sa vorbesti cu medicul tau.

Exista efecte secundare periculoase?

„Desi este posibil sa observi dureri mai mari la menstruatie, oboseala, balonare extrema etc., nu exista pericole imediate de a opri pilula”, explica medicul.

„Cu toate acestea, atunci cand treci de la pilula combinata la pilula cu un singur hormon, exista o sansa mai crescuta de a experimenta o sarcina ectopica. Deci, daca ai schimbat pastilele fara sa vorbesti cu medicul si ai facut sex neprotejat, iar acum te confrunti cu dureri abdominale, mergi la un consult medical”.

Acnee si renuntarea la pilula

E o poveste arhicunoscuta: renunti la pilula si te pricopsesti cu acnee. De ce se intampla atat de frecvent?

„Utilizarea pilulelor scade abrupt odata cu varsta, de la doua treimi dintre femeile cu varsta cuprinsa intre 20 si 24 de ani la doar 11% dintre femeile aflate la sfarsitul varstei de 40 de ani”, explica medicul dermatolog Justine Kluk. „Nu este neobisnuit ca femeile care au luat pilula cateva luni sau ani sa observe o aparitie a acneei dupa intreruperea tratamentului – iar motivele sunt bine documentate.”

„Acneea afecteaza 80% dintre adolescenti, ceea ce o face o problema foarte frecventa. De asemenea, afecteaza pana la 20% dintre femeile de peste 25 de ani, o cifra care este cu siguranta in crestere. Deci aceasta poate fi o recurenta a acneei la cei afectati anterior administrarii pilulei.”

Dar daca nu ai avut niciodata acnee inainte de a lua pilula? Ei bine… „Acneea poate incepe si la varsta adulta pentru prima data”, adauga medicul Kluk. „In orice caz, perioada de viata in care acneea atinge varful este similara cu stadiul in care multe femei decid sa inceapa pilula contraceptiva.”

5 rochii pretioase care iti vor oferi un boost de incredere instant – poarta-le cand vrei sa te simti ca o zeita

„Istoria acneei arata ca o parte dintre femeile care iau pilula depasesc perioada lor acneica in timpul administrarii hormonilor combinati, ceea ce inseamna ca atunci cand renunta la anticonceptionale nu vor experimenta eruptii acneice. Pentru alte femei, acneea va aparea pentru prima data dupa incetarea tratamentului – care nu a facut decat sa mascheze eruptiile care ar fi aparut oricum – nu tratamentul cu anticonceptionale este cel care a provocat acneea”, explica Kluk.

Doctorul Kluk adauga ca merita remarcat faptul ca unele pilule care contin numai hormonul progesteron pot fi de fapt acnegenice, ceea ce inseamna ca provoaca acnee. „Utilizarea trebuie discutata cu atentie cu medicul dermatolog sau cu ginecologul daca ai antecedente de acnee incapatanata”, spune ea.

Cand revine menstruatia la normal?

Renuntarea la pilula inseamna ca hormonii tai vor fi deranjati, asa ca este normal ca menstruatia sa nu fie regulata pentru o vreme.

Medicii spun ca prima mentruatie de dupa pilula va fi mai degraba un „sevraj” decat o sangerare adevarata – si ca stresul, greutatea si afectiunile precum sindromul ovarului polichistic sunt factori care contribuie la revenirea la o menstruatie regulata.

„Oprirea pilulei combinate provoaca o scadere a estrogenului, care trimite un mesaj creierului pentru a elibera alti hormoni, cum ar fi cei care ajuta ovarele sa produca un ovul”, adauga Dr. Daniel.

„Schimbarile nivelului de progesteron provoaca o sangerare acolo unde mucoasa uterului este eliminata. Acest lucru ar putea insemna ca menstruatiile nu sunt complet normale pentru o perioada de timp; pot fi mai grele, mai usoare, mai lungi sau mai scurte si mai dureroase.”

Cat timp trebuie sa asteptati pentru ca lucrurile sa se aseze?

„In teorie, efectul ar trebui sa fie imediat, ceea ce inseamna ca poti concepe imediat un copil”, spune Daniel. „Dar uneori poate dura pana la trei cicluri pentru a reveni la ceea ce este normal pentru tine.”

Daca nu ai menstruatie mai mult de trei luni dupa ce incetezi sa iei pilula, trebuie sa vorbesti cu medicul tau. Si daca incerci sa ai un copil, dar nu se intampla imediat, nu te descuraja – uneori dureaza pana la 6 luni ca hormonii sa se regleze complet.

Foto: depositphotos.com