Contrastele chiar nu se atrag! Partenerii de cuplu impartasesc pana la 89% din valori, arata un nou studiu

1
De Georgiana Dorobantu
28 sept. 2023

Cand vine vorba de gasirea unui partener de viata, se pare ca mitul contrastelor care se atrag este doar atat, un mit.

De fapt, cei mai multi oameni au tendinta sa se simta atrasi si sa formeze relatii cu persoane care le sunt foarte asemanatoare, potrivit unui nou studiu publicat in jurnalul de specialitate Nature Human Behavior.

Partenerii impartasesc, in medie, 89% din trasaturi, inclusiv valori profunde precum religiozitatea si orientarea politica sau multe alte preferinte, plecand de la fumat si pana activitatea sexuala.

„Sunt foarte putine trasaturi in care se aplica regula opuselor care se atrag”

„Sunt foarte putine trasaturi in care se aplica regula opuselor care se atrag”, spune pentru CNBC Make It Jared Balbona, co-autor al studiului si profesor asociat la Institutul pentru Genetica Comportamentala din cadrul Universitatii din Colorado.

Partenerii se aseamana de la cantitatea de apa pe care o beau in fiecare zi si pana la nivelul de satisfactie in relatiile de prietenie

Pentru a avea o perspectiva cat mai exacta, cercetatorii au cules date de pe doua fronturi. Ei au analizat descoperirile a 199 de studii – unele dintre ele extrem de vechi, datand din anul 1903 – care au studiat 22 trasaturi analizate adesea in randul cuplurilor.

In total, meta-analiza a continut informatiile a peste 8,5 milioane de oameni din intreaga lume. Au sustinut acele rezultate analizand 133 de trasaturi a 80.000 de voluntari din Marea Britanie.

Rezultatele au fost evaluate pe o scara de la 1 la -0,5,  1 fiind convergenta completa cu partenerul, iar -0,5 fiind lipsa totala a convergentei cu partenerul de viata. Toate cuplurile analizate au fost heterosexuale.

Cercetatorii care au realizat studiului sustin ca rezultatele lor au o acuratete de 95%.

„Studiul nostru se evidentiaza prin faptul ca este foarte meticulos si de mari dimensiuni”, spune Balbona.

Calitatile, experientele sau trasaturile pe care cuplurile le-au avut in comun au variat. Participantii la studiu au avut tendinta de a bea chiatr si aceeasi cantitate de apa ca partenerul lor si au petrecut aceeasi durata de timp la computer.

Specialistii au mai observat ca partenerii au raportat cam acelasi nivel de satisfactie sau nemultumire in relatiile de prietenie si au avut tendinta de a deveni activi din punct de vedere sexual la aceeasi varsta.

Cum sa inchei o cearta de cuplu in fix 20 de minute. Sfaturi de la psihologi care functioneaza de fiecare data

Introvertitii si extrovertitii au sanse mici de a forma un cuplu cu altcineva care este diferit de stilul lor social, spune Balbona, ceea ce contrazice mitul ca „persoanele de casa” si cei carora la place distractia sunt atrasi unii de altii.

Au existat doar trei trasaturi in privinta carora cuplurile nu s-au aliniat: dificultatile de auz, tendinta catre ingrijorare si faptul de a fi persoane matinale sau „pasari de noapte”.

„Toata lumea crede ca opusele se atrag, dar in realitate asemanarile sunt cele pe care poti construi o fundatie”, spune si expertul in dating Rachel DeAlto, specialista in cadrul Match.com.

Trei valori, in mod deosebit, pot sa stabileasca daca o relatie are sanse sa reziste pe termen lung. Acestea sunt finantele, familia si stilul de viata.

Barbatii se simt validati cand le spunem aceste lucruri. 5 fraze pe care sa i le adresezi mai des

„Numeroase persoane confunda personalitatea cu valorile. Doi oameni care au personalitati complet diferite pot fi potriviti unul pentru celalalt. Insa valorile si telurile lor trebuie sa se alinieze”, spune specialista.

Cuplurile de succes au aceste trei valori in comun:

Finantele: sunt de acord in privinta modului in care vor sa isi cheltuie banii.
Familia: au o viziune comuna pentru felul in care vor sa creeze o familie sau sa aiba grija de propria familie
Stilul de viata: Le place sa investeasca timp in activitati similare, precum calatorii, plimbari in aer liber sau exercitii.

Alinierea acestor chestiuni este mai importanta decat trasaturile de personalitate, spune experta.

Foto: freepik.com