O relatie toxica te tine captiva ca intr-o colivie – Invata sa zbori

1
De Mara Ionescu
23 oct. 2019

Nu toate relatiile merg asa cum ne-am dori. Daca  simti povara unei relatii toxice, probabil ca te intrebi de ce continui pe acest drum.

Unele relatii debuteaza perfect, trec prin momente dificile, apoi revin pe linia de inceput, pentru ca se bazeaza pe incredere, interactiune si respect. Alte relatii devin insuportabile. Care sunt motivele care te tin captiva intr-o relatie toxica?

O relatie toxica este o relatie care a “murit” demult, are grave probleme de comunicare sau de lipsa de comunicare, conflicte repetate, absenta empatiei, respectului si intelegerii. Cea mai rea este o relatie in care abuzul si manipularea sunt cuvintele cheie.

Barbatii isi pierd interesul intr-o relatie din aceste 6 motive

Relatiile toxice duc la autodegradarea partenerilor si la sabotaj de ambele parti si creeaza suferinta si zbucium. Care sunt motivele care te tin captiva intr-o relatie toxica chiar si atunci cand exista atat de multe opoortunitati in lume? Este oare dragostea? Este obisnuinta?

Cel mai probabil, motivele care te tin captiva intr-o relatie toxica sunt acestea:

1. Vrei sa eviti sa fii singura

Singuratatea te poate face sa te simti ca si cum s-ar termina lumea. Iti reduce increderea in tine si iti distorsioneaza perceptia asupra lumii. Cineva ca s-a simtit vreodata singur, nu-si doreste sa se simta din nou la fel.

Atunci cand esti implicata intr-o relatie te poti simti confortabil, chiar daca partenerul este neintelegator si are un comportament abuziv. Pentru ca nu vrei sa ramai singura, eziti sa renunti la acea persoana si la relatia pe care o aveti.

2. Neincredere in sine

Atunci cand respectul fata de tine este redus, este ca si cum ai purta permanent o lupta impotriva ta. Iti pui mereu la indoiala aptitudinile, calitatile si ceea ce aduci bun intr-o relatie. Atunci cand respectul pe care ti-l porti este scazut, ai mereu nevoie de aprobarea si confirmarea actiunilor tale din partea altcuiva. Si, daca acea persoana este cea pe care o iubesti, te simti dorita si apreciata. Daca te incapatanezi sa continui o relatie toxica, din care nu ai nimic de castigat, intreaba-te daca aceasta relatie are intr-adevar vreo valoare pentru tine.

Astrologie: De ce te temi intr-o relatie in functie de zodie

3. Codependenta

Pesoanele dependente sunt ahtiate dupa relatii, la fel cum un dependent de substante interzise se va folosi de acestea pentru a se simti bine. Din pacate, atunci cand o persoana este foarte dependenta emotional de partenerul ei, cel mai adesea nu are deloc incredere in sine. Acesta este motivul pentru care isi masoara importanta prin raportare la o alta persoana, si nu la sine. Codependentii sunt mai predispusi sa raspunda mai mult nevoilor altor oameni decat propriilor nevoi. 

4. Frica de necunoscut

Unele relatii se ghideaza dupa principiul “lupta-te cu un rau pe care il cunosti mai degraba decat sa dai piept cu un rau necunoscut.” O persoana care prefera confortul, predictibilitatea si caldura unei rutine se poate simti incapabila sa puna punct unei relatii. Teama ca viitoare relatie sa nu fie mai rea decat cea actuala o face sa prefere sa ramana intr-o relatie toxica.

5. Frica de respingere si esec

Ce ma fac daca voi fi respinsa de urmatorul partener cu care voi incerca sa am o relatie? Frica de esec o va face pe respectiva persoana sa se agate de actuala relatie toxica, desi aceasta relatie este aproape gata sa esueze.

4 lucruri pe care trebuie sa le stii cand esti intr-o relatie cu un barbat instabil emotional

6. Frica de a investi energie si timp intr-o noua relatie

Oamenii care nu pot renunta la o relatie toxica se tem cel mai mult ca pierd timpul si energia investite. Ei cred ca a rezista pana la final, chiar daca este degradant din punct de vedere emotional si psihic, este cea mai buna optiune pe care o au.

Foto: Shutterstock.com