7 semne ascunse ale depresiei care sunt usor de ratat. Nu le mai ignora

1
De Cristiana Astefanoaiei
29 sept. 2023

Vine pe neasteptate si, uneori, fara ca tu sa-ti dai seama. Depresia este o boala si oricine ar trebui sa stie sa o recunoasca.

Aceste semne ascunse ale depresiei sunt usor de trecut cu vederea, dar mai importante decat ai crede. Daca tu sau cineva apropiat tie bifeaza mai multe dintre aceste simptome, ar fi bine sa apelezi la un specialist pentru ajutor.

1.Dificultate de concentrare

In ultima vreme, ai intampinat dificultati in finalizarea sarcinilor obisnuite? Un simptom comun al depresiei este incapacitatea de a te concentra. Poate fi o provocare sa ramani atenta asupra unei sarcini sau ai putea pierde firul gandurilor in timp ce porti o conversatie.

2.Modificari ale tiparelor de somn

Erai o pasare de noapte si acum adormi inainte de apus? Sau, din contra, erai o persoana matinala si acum pierzi noptile uitandu-te pe pereti si iti este greu sa te trezesti dimineata? Insomnia sau dereglarea somnului sunt semne de depresie si e usor sa le pui pe seama unei perioade aglomerate la munca. Totusi, e bine sa fii atenta daca aceasta situatie dureaza pe termen lung, caci s-ar putea sa ai nevoie de ajutorul unui terapeut.

7 lucruri pe care terapeutul tau vrea sa le stii. Unele dintre acestea te vor surprinde

3.Iritabilitate

Schimbarile de dispozitie sunt frecvente in cazul depresiei, dar multi ar putea sa nu le asocieze cu depresia. Daca observi ca o persoana devine brusc mai nervoasa si irascibila, nu te grabi sa ii pui o eticheta. Iritabilitatea poate ascunde o tristete a sufletului. Ai putea sa porti o discutie cu ea si sa recomanzi un consult la un psiholog, pentru a descoperi care sunt radacinile acestui comportament.

4. Semne ascunse ale depresiei: afectiuni fizice

Probabil printre cele mai greu de recunoscut simptome sunt cele care nu se manifesta pe plan mental. Da, depresia poate sa se ascunda in spatele unor probleme de sanatate fizice. Simptomele fizice ale depresiei pot include:

  • Dureri articulare, ale membrelor si ale spatelui
  • Dificultati gastrointestinale
  • Senzatia de oboseala
  • Modificari ale functiei psihomotorii (dificultate la mers sau la apuca anumite obiecte, tremurat incontrolabil)
  • Modificari ale apetitului sau ale obiceiurilor alimentare

Pe langa schimbarile de greutate si oboseala, o persoana cu depresie poate avea dureri de cap, dureri de spate, probleme de digestie si dureri cronice. Unele persoane cu depresie majora se pot confrunta cu alte probleme de sanatate, cum ar fi boli de inima, artrita sau diabet de tip 2.

Ce sa-i spui cuiva care sufera de depresie

5. Pierderea interesului pentru activitati

Ai incetat sa mai faci o activitate care iti placea? Lipsa de interes pentru hobby-uri este un simptom comun, mai ales atunci cand acesta presupune interactiune cu alte persoane si brusc nu mai ai chef de nimeni in jurul tau. In cazul in care totul ti se pare lipsit de sens si lucrurile care iti faceau placere acum nu mai sunt deloc interesante, vezi ce se intampla cu adevarat in mintea ta.

6.Modificari ale apetitului sexual

Lipsa libidoului este un semn al depresiei, insa uneori e dificil sa faci legatura intre cele doua. Alti factori, cum ar fi energia scazuta, epuizarea frecventa si lipsa de interes pot contribui, de asemenea, la aceasta problema. O persoana cu depresie poate avea probleme de relationare si de comunicare cu sotul sau partenerul sau, adaugand o tensiune suplimentara la situatie.

7. Oboseala cronica

Te poti simti ca si cum nu dormi suficient sau esti epuizata de munca sau de familie. In timp ce majoritatea oamenilor se simt obositi din cand in cand, o persoana cu depresie se poate simti obosita in mod persistent sau poate dezvolta o oboseala severa. Daca starea ta nu trece oricat te-ai odihni, este momentul sa sapi mai adanc pentru a afla cauza reala a starii tale.

Esti mai predispusa la depresie daca ai deficit de aceasta vitamina, potrivit unui nou studiu

Recunoasterea semnelor depresiei este importanta pentru a cauta un tratament adecvat care poate ajuta o persoana sa duca o viata mai sanatoasa si mai fericita. Asadar, daca observi cele 7 semne ascunse ale depresiei la cineva drag sau chiar la tine, nu ezita sa soliciti ajutor specializat.

Foto: freepik.com