Esti mai predispusa la depresie daca ai deficit de aceasta vitamina, potrivit unui nou studiu

1
De Alice Papuc
11 feb. 2023

Cand ti-ai facut ultima data analizele? Lipsa de anumite vitamine si minerale poate duce inclusiv la depresie. Vezi daca duci lipsa de aceasta vitamina.

Potrivit unui nou studiu publicat in Pharmacological Research, vitamina D joaca un rol important in sanatatea mintala si in starea ta de bine. Mai exact, deficitul de vitamina D poate conduce catre un risc mai crescut de depresie.

6 obiceiuri pe care Cher le urmeaza pentru un stil de viata sanatos. Vedeta arata si se simte uimitor la 76 de ani!

Cum influenteaza deficitul de vitamina D riscul de depresie

Cercetatorii releva faptul ca vitamina D are un efect protector, explicand ca aceasta „este implicata in sinteza neurotransmitatorilor precum serotonina si dopamina, care influenteaza starea de spirit a fiecarei persoane.” Mai mult decat atat, cercetatorii au observat ca un aport optim de vitamina D poate reduce riscul de a dezvolta depresie.

La nivel global, mai mult de 264 de milioane de oameni sufera de depresie. Pandemia a reprezentat, la randul sau, un factor care a condus catre depresie. Perioada de izolare nu a fost deloc blanda in cazul multora dintre noi.

Interactiunea sociala, exercitiile fizice regulate si stilul de viata sanatos sunt adesea prezentate drept instrumente importante in combaterea depresiei si in mentinerea starii de bine. Un alt aliat ar putea fi doza optima de vitamina D.

Cu toate acestea, studiile sunt inca in desfasurare. Anumiti factori nu au fost inca analizati pe deplin: ce efect are vitamina D in anumite tipuri de depresie (de exemplu, in depresia postpartum) sau modul in care influenteaza factorii de mediu nivelul vitaminei D (cum ar fi lumina naturala sau timpul petrecut in aer liber).

3 trucuri psihologice care iti vor imbunatati viata de zi cu zi. Invata de la cei mai buni!

Atingerea unui nivel optim de vitamina D

Ce poti face daca presupui ca ai deficit de vitamina D? In primul rand, sa te consulti cu medicul tau. El iti va indica exact ce analize trebuie sa faci.

Exista trei moduri prin care iti poti creste aportul de vitamina D: lumina soarelui, alimentatie si, bineinteles, suplimente alimentare. Alimentele bogate in vitamina D includ: galbenusul de ou, somonul, pastravul, tonul, laptele si branza.

Suplimentele de vitamina D pot reprezenta cea mai la indemana metoda pentru o absorbtie optima in cazul in care suferi de deficit. Discuta cu medicul tau.

Ceea ce mai poti face este sa petreci suficient timp in aer liber, sa ai un stil de viata sanatos si activ. Fii atenta la toate aceste lucruri si te vei simti mult mai sanatoasa, atat fizic, cat si mental.

Foto: Freepik.com