Deficitul de vitamina D influenteaza modul in care iti ies analizele de tiroida

1
De Alice Papuc
12 mai 2024

Deficitul de vitamina D reprezinta un lucru aparent “banal” care iti influenteaza analizele de tiroida si, implicit, starea de sanatate mult mai mult decat ai putea crede. Descopera cum!

Deficitul de vitamina D este mult mai comun decat te-ai putea astepta in ceea ce priveste cele mai frecvente afectiuni ale glandei tiroide. Desi oamenii de stiinta au demonstrat in numeroase studii cat de importanta este vitamina D pentru sanatate si stare de bine, aceasta continua sa fie inca neglijata.

Cum stii ca ai un deficit de vitamina D? Cauze comune

Cateva semne care iti indica faptul ca suferi de deficit de vitamina D pot fi urmatoarele: dureri de oase, sindrom premenstrual, dureri musculare, oboseala persistenta oricat de mult incerci sa te odihnesti si chiar stari de anxietate sau depresie.

Cele mai comune cauze sunt reprezentate de expunerea insuficienta la soare, dieta dezechilibrata sau de un deficit de absorbtie la nivel intestinal.

Balonarea poate ascunde boli grave. Cum te avertizeaza stomacul umflat

Legatura dintre glanda tiroida si deficitul de vitamina D

Vitamina D este esentiala pentru reglarea sistemului imunitar si pentru mentinerea sanatatii oaselor si a muschilor, dar are si un rol important in reglarea functiei tiroidiene. Cercetarile sugereaza ca un nivel scazut de vitamina D poate fi asociat cu un risc crescut de afectiuni tiroidiene, cum ar fi hipotiroidismul si tiroidita autoimuna. In plus, deficienta de vitamina D poate afecta negativ raspunsul la tratamentul pentru tulburarile tiroidiene si poate influenta nivelurile hormonilor tiroidieni, cum ar fi TSH (hormonul stimulator al tiroidei) si T3/T4 (hormonii tiroidieni).

De asemenea, studiile au sugerat ca un nivel scazut de vitamina D poate fi asociat cu o prevalenta mai mare a anticorpilor anti-TPO si cu o incidenta crescuta a tiroiditei autoimune. Se pare ca vitamina D poate influenta sistemul imunitar si poate modula activitatea celulelor imune implicate in patologia tiroidiana autoimuna.

Prin urmare, in evaluarea functiei tiroidiene, este important sa se tina cont de nivelul de vitamina D al pacientului si sa se ia in considerare corectii sau suplimentari adecvate.

Studiu: atingerea fizica te pot ajuta sa iti gestionezi anxietatea, depresia si chiar durerea fizica

Investigatii de laborator necesare

Vitamina D este o vitamina liposolubila, astfel ca suplimentarea excesiva a acesteia poate duce catre aparitia toxicitatii. Atat inainte, cat si dupa administrarea suplimentelor de vitamina D este necesara efectuarea analizei 25-OH-vitamina D.

Pentru ca tiroida sa functioneze in mod optim, valoarea vitaminei D ar trebui sa se situeze undeva la mijlocul intervalului de referinta. Medicul tau este cel care iti poate da toate detaliile necesare, precum si sa iti recomande suplimente (in cazul in care acestea sunt necesare).

Foto: depositphotos.com