Vitamina care poate reduce cu peste 50% riscul de scleroza multipla

1
De Maria Constantin
7 dec. 2023

Gratie numeroaselor sale functii psihologice, de la cea cognitiva la sprijinirea sistemului imunitar, vitamina D este esentiala pentru mentinerea sanatatii. Cercetarile arata ca ea joaca un rol important si in reducerea riscului de scleroza multipla.

Scleroza multipla este o boala care afecteaza creierul, maduva spinarii si nervii optici. Este o boala autoimuna, in care sistemul imunitar ataca mielina – teaca ce se formeaza in jurul fibrelor nervoase pentru a le proteja – provocand intreruperi ale semnalelor (comunicarea) in sistemul nervos central.

Persoanele cu scleroza multipla au simptome imprevizibile, cum ar fi furnicaturi, schimbari de dispozitie, probleme de memorie, amorteala, durere, oboseala si chiar orbire si paralizie. Aceste simptome pot fi temporare sau, in cazuri mai grave, de lunga durata si debilitante, scrie Mind Body Green.

Ce legatura este intre nivelul de vitamina D si scleroza multipla

Persoanele cu un nivel mai mare de vitamina D in sange sunt mai putin expuse la aparitia sclerozei multiple, potrivit unui studiu din 2018 realizat de Neurology and Therapy. In special femeile care consuma aproximativ 700 de unitati de vitamina D pe zi au o incidenta a bolii cu 33% mai mica decat cele care au consumat zilnic mai putina vitamina D.

Studiile arata ca foarte multe femei sufera de deficit de vitamina D, asa ca n-ar strica sa te testezi si sa suplimentezi daca e cazul.

Cercetarile sugereaza ca deficitul de vitamina D este prevalent la populatiile cu scleroza multipla – un studiu pe 149 de pacienti publicat de EPMA Journal in 2019 a descoperit ca 90% aveau un nivel scazut de vitamina D.

De ce avem nevoie de multa vitamina D pe timpul iernii. Cum sa eviti deficitul

Un nivel optim de vitamina D este de 30 ng/ml sau mai mult, iar cercetarile privind prevenirea bolilor sugereaza ca un nivel mai ridicat de 25(OH)D este mult mai benefic pentru scaderea riscului de imbolnavire, inclusiv de scleroza multipla.

De asemenea, un studiu JAMA care a evaluat peste sapte milioane de militari americani a aratat ca persoanele cu niveluri de vitamina D mai mari de 40 ng/ml aveau un risc cu 62% mai mic sa dezvolte scleroza multipla.

Cel mai bun mod de a sustine eficienta vitaminei D

O persoana obisnuita trebuie sa consume 5.000 de unitati de vitamina D3 (nu D2) zilnic.

Aportul suficient de vitamina D din expunerea la soare poate fi aproape imposibil (si chiar incert, tinand cont ca acum folosim creme cu protectie UV care blocheaza razele ultraviolete si implicit productia de vitamina D). Nici alimentatia nu este o sursa suficienta de vitamina D, spun medicii.

Asadar, lumina solara si mancarea pur si simplu nu sunt modalitati eficiente de a obtine o cantitate adecvata de vitamina D si, prin urmare, ne ramane o singura optiune: suplimente de inalta calitate cu vitamina D.

Luand un supliment premium de vitamina D cu 5.000 UI de D3 pe zi, ii oferi corpului tau cea mai buna sansa posibila de a atinge (si de a mentine) un nivel cu adevarat optim al vitaminei D. Doar asigura-te ca iei vitamina D cu o sursa de grasime pentru a optimiza absorbtia si biodisponibilitatea. Sau poti alege un supliment cu grasimi incorporate.

Foto: Freepik.com