De ce avem nevoie de multa vitamina D pe timpul iernii. Cum sa eviti deficitul

1
De Cristiana Astefanoaiei
17 oct. 2022

In sezonul rece, scade nivelul de vitamina D din organism, din cauza lipsei de expunere la soare. Ce este de facut? Exista cateva masuri care ne pot ajuta sa fim mai sanatoase!

Iarna se apropie, la fel si riscul de deficit de vitamina D. Este numita si vitamina soarelui. Din octombrie pana in martie, lumina ultravioleta de la soare nu este suficient de puternica in timpul zilelor mai scurte si mai intunecate pentru a produce vitamina D.

Relatia dintre productia de vitamina D si lumina soarelui este simpla: cu cat lumina soarelui este mai puternica, cu atat mai multa produce corpul nostru. Ceea ce este o veste excelenta, deoarece este parte integranta a sanatatii noastre. Are un rol cheie in functionarea normala a sistemului imunitar si in sanatatea oaselor, a dintilor si a muschilor.

Oamenii au nevoie de vitamina D pentru a se mentine sanatosi si pentru a lupta impotriva infectiilor. Aceasta vitamina are rolul de a pastra nivelurile normale de calciu si fosfor din sange. Ajuta si la absorbtia calciului, contribuind la sanatatea oaselor.

Aceasta vitamina previne imbatranirea creierului

Insa, ce facem iarna?

Exista cateva metode prin care putem evita deficitul, prin alimentatie si suplimente.

Ironia este ca iarna, cand oamenii au cea mai mare nevoie de aceasta vitamina, cei mai multi dintre noi nu primesc suficienta. Asadar, cat de multa ar trebui sa luam? Ar trebui sa luam suplimente? Cum putem obtine mai multa? Si, cine are cea mai mare nevoie de ea?

Consumand-o in timpul iernii, microbiomul intestinal va fi mai sanatos si vei fi mai rezistent la infectii si inflamatii pe tot parcursul anului.

11 boli grave care au la baza carenta de vitamina D

De unde obtii vitamina D

In timpul iernii, oamenii au o capacitate redusa de a produce vitamina D atunci cand ies afara, astfel incat pot ajunge la cantitatea de cel putin 600 UI pe zi (dozele sunt ajustate de catre medic, in functie de nevoile individuale ale fiecarei persoane) din alimente sau suplimente.

Recomandarile generale, conform ghidurilor medicale internationale sunt urmatoarele:

  • Copiii cu varste cuprinse intre 0 si 12 luni – 1.000 UI/zi
  • Persoanele cu varste cuprinse intre 1 si 70 de ani, femei gravide si lauze – 600 UI/zi
  • Persoanele peste 71 de ani – 800 UI/zi

De ce nu poti obtine suficienta vitamina D numai in urma expunerii la soare

Alimente care contin vitamina D

Este dificil sa obtii suficienta vitamina D doar din alimente, dar includerea acestor surse alimentare in dieta ta ar fi de mare ajutor.

Cea mai buna sursa este pestele gras, cum ar fi somonul, sardinele si macroul. Alte surse includ galbenusurile de oua, carnea rosie, anumite ciuperci si produsele imbogatite, cum ar fi produsele tartinabile, iaurturile si cerealele pentru micul dejun.

O dieta care sa asigure cantitatea optima de vitamina D din alimente ar contine:

  • Peste gras, cum ar fi somonul, sardinele, pastravul, macroul, heringul, anghila.
  • Ulei din ficat de cod (dar nu daca esti insarcinata).
  • Galbenus de ou, carne, organele animale si lapte (contin cantitati mici).
  • Unele cereale pentru micul dejun si iaurturile.
  • Unele legume cu frunze verzi si anumite ciuperci.

Din fericire, suplimentele si multivitaminele sunt disponibile pe scara larga pentru a fi cumparate din supermarketuri, magazinele de produse naturiste si farmacii. Cel mai bine ar fi sa iti faci analize la inceputul toamnei si sa iei cantitatea de suplimente recomandate de medici.

Suplimentele de vitamina D pot face diferenta in aceasta iarna. Dar este important sa tii minte ca vei beneficia de efectele lor doar daca le combini cu o dieta sanatoasa si echilibrata si cu timpul petrecut in aer liber. Macar 15 minute pe zi petrecute la soare, chiar si iarna, ajuta enorm pentru absorbtia acestei vitamine in mod natural.

Foto: depositphotos.com