Vitamina care te protejeaza cel mai mult impotriva schimbarilor sezoniere de dispozitie

1
De Maria Constantin
23 ian. 2023

In ciuda rolului cheie pe care il joaca in organism, inclusiv in ce priveste starea mentala si cea emotionala, o mare parte a populatiei are deficienta sau insuficienta de vitamina D .

Pe masura ce zilele au devenit mai scurte si vremea se raceste, iarna aduce noi provocari pentru sanatatea noastra. Fie lipsa de soare, fie efortul in plus pe care trebuie sa-l faci ca sa iesi din casa cand temperaturile exterioare sunt scazute sau poate chiar ambele, devin mai solicitante pentru persoanele mai sensibile.

Cu o expunere mai mica la razele solare care ne furnizeaza mare parte din necesarul de vitamina D, este indicat sa avem o strategie proactiva si sa atacam din interior problemele de dispozitie. Suplimentele cu vitamina D sunt perfecte pentru asa ceva, arata Mind Body Green.

Ce legatura este intre vitamina D si dispozitie

Cercetarile au aratat ca nivelurile reduse de vitamina D au legatura cu indispozitia mentala. O analiza sistematica a 15 studii a concluzionat in 2015 ca acestea sustin existenta unei legaturi intre nivelurile vitaminei D si starea de spirit – cu cat acestea sunt mai reduse, cu atat problemele de sanatate mentala sunt mai mari. In schimb, nivelurile ridicate aveau legatura cu putine astfel de cazuri, iar in unele situatii au contribuit la imbuntatirea dispozitiei.

Un alt studiu din 2021 a analizat mecanismul care pune in legatura vitamina D si dispozitia, concluzionand ca acest element joaca un rol esential in sintetizarea serotoninei 2, denumita si „hormonul care te face sa te simti bine” datorita actiunii sale in reglarea dispozitiei.

Toate acestea sugereaza ca vitamina D si dispozitia sunt strans legate. Iar intrucat vitamina D este sintetizata prin expunerea la soare (si se gaseste in cantitati mici si in intr-un numar mic de alimente), organismul nu o poate procura la fel de usor iarna.

De ce alimentatia nu-i suficienta

In ciuda tuturor dovezilor ca vitamina D este esentiala pentru sanatatea noastra, aproape o treime din adultii americani au deficienta, iar 40% au insuficienta. Carenta afecteaza si mai mult persoanele de culoare si latino americane, rata deficientei atingand in cazul lor 82% si 70%.

Multe persoane presupun ca au suficienta vitamina D petrecand timp afara, dar daca traiesti departe de ecuator sau folosesti protectie solara, simpla iesire din casa nu are efect – trebuie sa iei in considerare si altitudinea, anotimpul, vestimentatia, varsta si momentul zilei pentru activitatile exterioare.

„Daca nu esti salvamar sau vanator-culegator, nu vei avea multa vitamina D”, a spus Michael Holick, profesor de medicina, psihologie si biofizica la centrul medical de la Universitatea din Boston si autor al unei cercetari despre sintetizarea vitaminei D.

De ce avem nevoie de multa vitamina D pe timpul iernii. Cum sa eviti deficitul

Consumul de alimente bogate in vitamina D e un inceput bun, insa doar alimentatia nu reprezinta o strategie practica pentru cele mai multe persoane. Vegetarienii trebuie sa consume in jur de zece pahare de lapte vegetal ca sa obtina 1.000 de unitati de vitamina D3, forma preferata de organism. Iar acest nivel nici macar „nu misca acul in bord” daca ai insuficienta.

In plus, multi experti sunt de parere ca pentru a atinge nivelurile optime de concentratie de vitamina D din sange (50 ng/ml sau mai mult), trebuie sa consumi aproape 5.000 de unitati de vitamina D zilnic sau uneori mai mult, in functie de consumul organismului – echivalentul unei capsule de supliment.

Alte beneficii ale vitaminei D

Beneficiile depasesc reglarea dispozitiei. Vitamina D joaca un rol esential in sanatatea oaselor, a muschilor, a sistemului imunitar si a intestinelor.

Vitamina D poate ajuta si in cazul pielii uscate – un studiu clinic realizat de Nutrients a descoperit o corelatie intre nivelurile scazute de vitamina D si hidratarea redusa a pielii. Prin urmare, mai ales iarna, trebuie sa te asiguri ca folosesti un supliment de vitamina D pentru a-i furniza organismului cantitatea optima.

Foto: depositphotos.com