Balonarea poate ascunde boli grave. Cum te avertizeaza stomacul umflat

1

Afla cum sa interpretezi corect semnalele pe care ti le transmite corpul.

Balonarea este normala in majoritatea situatiilor si nu este ceva rusinos. Daca in stomacul tau exista acumulari de gaze, ocazional, dupa ce ai mancat mai mult decat de obicei sau dupa ce ai consumat anumite alimente, nu trebuie sa te ingrijorezi.

Totusi, daca balonarea este prezenta aproape zilnic si e insotita si de alte simptome, ar fi bine sa fii atenta.

Daca simti stomacul umflat fara motiv sau mai des decat de obicei, iata care ar putea fi motivele!

Balonarea: cauze

Consumul excesiv de alimente bogate in fibre

Fibrele pot provoca balonare si gaz abdominal la unele persoane, mai ales daca nu sunt obisnuite cu o dieta bogata in fibre.

Consumul de alimente care fermenteaza

Alimentele precum fasolea, varza, broccoli, rosiile si unele lactate pot provoca balonare si flatulenta la unele persoane.

Intolerante alimentare

Cercetari recente estimeaza ca aproape 20% din populatia generala se confrunta cu o anumita forma de intoleranta alimentara.

De asemenea, inghitirea excesiva de aer in timpul mesei poate duce la balonare.

In unele cazuri, balonarea excesiva poate indica probleme mai grave de sanatate, care necesita investigatie si tratament adecvat.

Boala celiaca

Aceasta afectiune autoimuna este caracterizata de intoleranta la gluten si poate provoca balonare, diaree si alte simptome digestive.

Legatura dintre sanatatea intestinelor si depresie a fost demonstrata stiintific. Iata cum alimentatia te va ajuta sa fii mai fericita

Sindromul colonului iritabil

In unele cazuri, poate provoca simptome severe, inclusiv balonare persistenta si durere abdominala intensa.

Boala inflamatorie intestinala

Afectiuni precum boala Crohn si colita ulcerativa pot provoca balonare cronica, diaree si sangerare rectala.

Cancerul de stomac sau colon

Balonarea persistenta, in special asociata cu alte simptome precum scaderea inexplicabila in greutate sau sangerarea rectala, poate fi un semn de avertizare al cancerului de stomac sau colon.

Cand balonarea trebuie sa te trimita la medic si ce analize se fac

Daca balonarea ta este persistenta si este insotita de alte simptome, cum ar fi sangerare rectala, durere abdominala severa sau scadere inexplicabila in greutate, este important sa consulti imediat un medic. Un diagnostic precoce si un tratament adecvat pot face diferenta in gestionarea si vindecarea afectiunilor grave.

Analize pe care specialistul le poate recomanda

Endoscopie superioara pentru pacientii cu simptome alarmante (greata si varsaturi recurente, anemie inexplicabila, hematemeza, pierdere in greutate de 10% sau antecedente familiale de malignitate gastroesofagiana) sau atunci cand se suspecteaza obstructia de evacuare gastrica, gastropareza.

5 alimente care pot preveni cancerul de colon si alte probleme ale sistemului digestiv

Markeri de boala celiatica pentru a ajuta la determinarea daca are loc o malabsorbtie a graului si a glutenului.

Imagistica abdominala, inclusiv tomografie computerizata sau enterografie prin rezonanta magnetica pentru pacientii cu constipatie, interventie chirurgicala abdominala anterioara, boala Crohn sau dismotilitate cunoscuta sau suspectata a intestinului subtire.

Foto: depositphotos.com