7 calitati apreciate de toata lumea care pot ascunde anxietate functionala

1
De Irina Constantin
23 sept. 2022

Esti mereu atenta la detalii, organizata si productiva? In spatele calitatilor s-ar putea ascunde altceva.

In orice mediu de lucru, calitatile precum productivitatea, atentia la cele mai mici detalii si performanta crescuta in conditii de stres sunt mereu apreciate si admirate. O astfel de persoana este considerata angajatul ideal si chiar este incurajata sa nu se schimbe niciodata.

Cu toate acestea, unele trasaturi si calitati profesionale pot ascunde o anxietate functionala. Mai exact, genul de anxietate care iti permite sa functionezi – chiar la capacitate maxima! -, insa te afecteaza in mod negativ pe termen lung.

Iata cum sa iti dai seama in ce se poate deghiza anxietatea functionala!

1. Atentie la detalii

Atentia sporita la micile detalii poate fi extrem de valoroasa. Totusi, daca esti mereu extrem de atenta si vanezi cu seriozitate fiecare posibila mica greseala, este posibil sa te confrunti cu perfectionismul si cu o critica de sine imensa – caracteristici ale anxietatii functionale.

O bautura dietetica pe zi poate sa creasca riscul de infarct si atac cerebral, avertizeaza oamenii de stiinta

2. Oferirea constanta de ajutor catre ceilalti

Toata lumea adora acea colega care vine mereu in ajutor, exact atunci cand este nevoie. Aceasta trasatura poate avea in spate o dorinta intensa de a fi pe placul celorlalti, de a-i multumi si de a nu-i supara. Iar dorinta aceasta are la baza anxietatea.

In plus, cand te oferi mereu sa prioritizezi orice altceva in afara de tine, este posibil sa ai dificultati in a-ti stabili si a-ti exprima limitele personale. Un alt indiciu ca suferi de anxietate functionala!

3. Preiei mereu initiativa si te oferi sa faci din ce in ce mai multe lucruri

O persoana cu initiativa este mereu apreciata si admirata de catre ceilalti. Intr-adevar, a veni cu idei si a te oferi sa treci imediat la treaba sunt lucruri minunate pentru evolutia ta profesionala si personala. Totusi, atunci cand preiei mereu initiativa, este bine sa te intrebi daca nu cumva faci acest lucru din sentimentul ca nu esti niciodata de ajuns.

4. Organizarea perfecta

Ai multiple liste cu taskuri, ba chiar si o lista principala in care iti organizezi restul de liste. Stii mereu tot ce misca in companie si esti persoana care are intotdeauna raspunsul potrivit. Desi organizarea aduce claritate si eficienta oricarei echipe, ea poate ascunde si anxietatea de a nu uita ceva, precum si teama de esec.

5. Orientarea catre solutii

O echipa are mereu nevoie de oameni cat mai diversi. Unii dintre ei ridica probleme, altii le cauta rapid o rezolvare. Sincronicitatea mult dorita!

Pe de alta parte, o persoana cunoscuta drept un problem solver poate fi si o persoana careia ii este teama de situatii fara rezolvare instanta. Cu alte cuvinte, o persoana anxioasa.

Daca te-ai plictisit de jeansi, incearca aceste 5 alternative ale femeii stilate

6. Cautarea constanta a feedbackului

O persoana care cauta mereu sa primeasca feedback este considerata o persoana interesata de performanta ei, care isi doreste sa se autodepaseasca si sa invete sa fie din ce in ce mai buna. Desi in unele cazuri este adevarat, cautarea permanenta a feedbackului poate ascunde o nevoie mare de confirmare si reconfirmare din partea celorlalti, izvorata din neincredere si anxietate ridicata.

7. Motivatia permanenta

Toata lumea isi doreste sa fie inconjurata de persoane cu o motivatie, care sunt mereu pregatite de actiune. Din pacate, cineva care pare mereu motivat si gata pentru pasul urmator poate suferi de anxietate functionala. Comportamentul sau puternic motivat poate ascunde o neliniste interioara constanta.

Foto: Instagram/@livia_auer