Factorul surprinzator care poate declansa o boala autoimuna

1
De Teodora Tirca
13 mart. 2024

Bolile autoimune sunt din ce in ce mai frecvente, afectand milioane de oameni, iar cercetarile arata ca aproximativ 80% dintre acestia sunt femei.

Daca te lupti cu o afectiune autoimuna, stii ca multi dintre factorii de risc nu se afla sub controlul tau, dar poti sa-ti identifici declansatorii pentru a evita crizele, relateaza MindBodyGreen. Cu toate acestea, Sara Gottfried, doctor in medicina integrativa, instruita la Harvard si MIT si autoarea cartii The Autoimmune Cure, spune ca exista un catalizator urias pe care il trecem cu vederea: trauma.

„Cand ma intalnesc cu o boala autoimuna, caut anumite indicii”, explica ea in podcastul MindBodyGreen. „Ma uit la predispozitia genetica, la o permeabilitate intestinala crescuta sau la alti factori declansatori… Iar ceea ce oamenii nu inteleg este ca acesti factori pot fi adesea emotionali sau spirituali”.

Mai jos, ea impartaseste legatura sustinuta de stiinta dintre trauma si bolile autoimune.

Ce spun studiile

Gottfried face referire la Studiul Adverse Childhood Experiences (ACE), realizat in 1998 de catre CDC si compania Kaiser Permanente, care a gasit o legatura directa intre trauma din copilarie si bolile cronice ca adult.

„De atunci, studiile arata ca un scor inalt ACE este asociat cu mai mult de 45 de boli cronice diferite”, spune Gottfried. „Nu vorbim doar despre tulburarea de stres post-traumatic, depresie, anxietate, ci si despre probleme de sanatate fizica. Adica un risc mult mai mare de diabet, rezistenta la insulina, boli autoimune, predispozitie la bolile cardiovasculare…”.

Ea mentioneaza, de asemenea, un sondaj NHANES care a analizat numarul de persoane din SUA cu anticorpi anti-nucleari, care sunt verificati in mod obisnuit pentru a vedea daca exista o tulburare autoimuna. „Acestea sunt celulele B din sistemul tau imunitar care incep sa-ti atace propriul tesut”, spune Gottfried. „Si ceea ce s-a demonstrat de-a lungul timpului este ca in ultimii 20 de ani, rata anticorpilor anti-nucleari pozitivi a crescut semnificativ”.

Acest lucru arata cat de coplesitor a devenit sa traim in societatea de azi. „Exista ceva in felul in care traim care creste atacul asupra propriului nostru corp”, adauga ea.

Este un fenomen pe care Gottfried l-a observat in propria ei practica. „In practica mea, un numar semnificativ de persoane cu boli autoimune au antecedente de stres toxic si traume”, declara ea. Medicul face aluzie la un pacient in mod special, o femeie de 40 de ani care a descoperit ca sotul ei avea o aventura cu cea mai buna prietena (o trauma foarte dificila).

„Cateva luni mai tarziu, ea a inceput sa observe dureri de cot – umflare si rigiditate – si unele dureri de genunchi, astfel ca a efectuat mai multe teste recomandate de medicul primar. S-a descoperit un factor reumatoid pozitiv, care este asociat cu artrita reumatoida, explica Gottfried.

„Exista atat de multi oameni care nu-si dau seama ca in corpul lor se intampla un dezechilibru. S-ar putea sa nu aiba un diagnostic asociat cu acesta, dar sa simta ca ceva e in neregula”, adauga Gottfried. „Cum putem evita ca acest dezechilibru sa conduca la o boala?”.

Cum sa-ti evaluezi trauma

Daca nu esti familiarizata cu nivelul tau de trauma, Gottfried sugereaza sa incepi cu scorul tau ACE. „S-ar putea sa simti ca nu ai prea multe traume din copilarie, insa nu poti sti cum acestea s-au somatizat in corpul tau”, spune ea.

Ea ofera un chestionar ACE pe site-ul ei, dar poti gasi si altele online. Fiecare are un sistem de evaluare diferit, dar de obicei scorul de trauma va fi stabilit pe o scara de la zero (neexpus la traume) la 10. „Stim ca un scor de 1 sau mai mare este asociat cu un risc mai crescut de boli cronice”, explica Gottfried. Nu este o stiinta perfecta, dar chestionarul poate fi un instrument util.

Specialistul vrea sa stii ca trauma nu inseamna intotdeauna un eveniment catastrofal – mici experiente de suferinta emotionala se pot acumula in timp. Dupa cum noteaza Gottfried, „tipul de trauma conteaza mai putin decat modul in care corpul tau o percepe”.

Ce te poate ajuta sa elimini factorii de risc

Trauma nu este singurul declansator al bolilor autoimune, dar Gottfried spune ca este timpul sa luam in considerare factorii emotionali. Ea recomanda sa fii atenta si la dieta pentru a descoperi daca anumite alimente provoaca inflamatia in corpul tau, dar si la factorii de stres din programul tau de zi cu zi.

„Dieta este importanta, dar la un moment dat trebuie sa ne gandim si la traume, stres toxic, relatii, somn, exercitii fizice – stii, felul in care iti traiesti viata.”

Foto: Freepik.com