Majoritatea oamenilor traiesc in “modul de supravietuire”: ce inseamna si cum te afecteaza

1
De Alice Papuc
8 dec. 2023

Fara sa iti dai seama, poti ajunge sa iti traiesti intreaga viata in modul de supravietuire.

Atunci cand te confrunti cu o trauma sau cu un eveniment care te marcheaza, viata te poate indemna sa activezi “modul de supravietuire”.  Acest mod de supravietuire presupune un set de comportamente adaptive, menite sa te ajute sa gestionezi o anumita situatie. Cu toate acestea, chiar si cand pericolul trece, poti sa ramai blocata, fara sa iti dai seama. Traiesti in continuare ca si cum pericolul este langa tine si nu stii cum sa iti gestionezi sentimentele. Iata cateva semne clare ca esti in modul de supravietuire si ca nu te bucuri cu adevarat de viata:

Simti ca totul este urgent

Esti mereu pe graba, simti ca nu iti ajunge timpul si ca totul trebuie sa fie rezolvat fix acum. Te simti in urma cu deadline-urile si nu stii cum sa gestionezi mai bine situatia.

7 semne ca ai fost un copil parentificat

Absenta oricarui “lux”

Modul de supravietuire exclude adesea luxul si confortul. Traind intr-un cadru minimal, te multumesti cu resursele de baza si iti canalizezi energia catre nevoile esentiale. Nu iti permiti sa te bucuri de nimic ce nu este necesar, pentru ca treci printr-un proces continuu de prioritizare a nevoilor tale.

Esti intotdeauna stresata

Te simti coplesita, nu dormi bine si nu iti gasesti linistea. Mintea ta este intotdeauna activa. Esti anxioasa si nu stii cum sa gestionezi tot stresul pe care il resimti. Nu te poti concentra si nu poti termina anumite lucruri pe care trebuie sa le faci, pentru ca esti mult prea obosita.

Esti mereu vigilenta

Esti mereu in alerta si te concentrezi pe tot ceea ce se intampla in jurul tau. Sunetele, miscarile si schimbarile minore devin subiecte de interes, iar simturile tale sunt amplificate pentru a detecta orice posibila amenintare. Nu poti lasa sa iti scape nimic.

Abuzul financiar in relatia de cuplu: ce este si cum il identifici

Uiti o multime de lucruri

Mintea ta este mult prea ocupata sa supravietuiasca, astfel ca uiti toate acele lucruri care “nu sunt importante”. Uiti ce aveai de facut, nu iti amintesti anumite detalii, uiti unde ti-ai pus cheile sau ceea ce ti-a povestit prietena ta cea mai buna acum doua zile. Daca nu este un lucru legat de supravietuire, ajungi sa nu ii mai acorzi importanta.

Decizii rapide

In modul de supravietuire, procesul de luare a deciziilor este accelerat. Nu ai timp pentru ezitare sau contemplare excesiva. Iei decizii rapide, concentrandu-te asupra actiunilor care maximizeaza sansele tale de a fi bine intr-un anumit moment. Pe termen lung, vei vedea ce se va intampla.

Foto: Freepik.com