Trucul de 20 de secunde care te ajuta sa te relaxezi si sa iti scazi nivelul de cortizol

1
De Alice Papuc
7 apr. 2024

Aceasta tehnica simpla iti poate aduce beneficii majore in ceea ce priveste starea de sanatate.

“Stresul” este un cuvant tot mai des intalnit in vocabularul nostru, si pe buna dreptate, tinand cont de toate situatiile pe care trebuie sa le gestionam. Cu toate acestea, trebuie sa gasim tehnici de relaxare potrivite, astfel incat sa avem grija atat de sanatatea noastra mintala, cat si de cea fizica, scazand nivelul de cortizol din organism. Solutia propusa de doctorii osteopati? Stimularea nervului vag!

Cu ce este responsabil nervul vag

Nadia Alibhai, doctor osteopat, impartaseste pe blogul ei informatii importante despre nervul vag. Potrivit specialistului, nervul vag „Incepe din creier si ajunge in torace. Este o parte importanta a sistemului nervos parasimpatic, asociat cu raspunsul la odihna si digestie.” Astfel, nervul vag creste productia de acid gastric si de enzime digestive, asigurand absorbtia adecvata si sustinuta a nutrientilor vitali. De asemenea, acesta scade presiunea sanguina, regleaza sistemul imunitar si stimuleaza hormonii si enzimele.

Stimularea nervului vag ar putea reprezenta o solutie mai buna de tratare a durerii si a inflamatiei din organism decat clasicele medicamente analgezice sau antiinflamatoare.

Cea mai simpla metoda

Te intrebi cum ai putea realiza stimularea nervului vag intr-un mod facil? Conform celor sustinute de Dr. Alibhai, cea mai simpla tehnica de relaxare este reprezentata de… fredonare! „Acest lucru activeaza sistemul nervos parasimpatic si ajuta corpul sa se relaxeze mai repede dupa stres, permitandu-i in acelasi timp sa se odihneasca, sa se incarce si sa se recupereze”, continua Dr. Alibhai.

In acelasi articol, Dr. Alibhai iti impartaseste secretul tehnici “voo”. Primul pas este sa tragi adanc aer in piept timp de sase secunde. Expira si fa un sunet inabusit, grav, de tip „voo”. Simte vibratia prin stomac si prin diafragma.

Continua sunetul „voo” pana cand expiratia ta se sfarseste in mod natural. Inspira normal. Intregul exercitiu dureaza doar 20 de secunde. Totul este mult mai simplu si mai relaxant decat clasicul fredonat.

Cum sa traiesti in prezent si sa te bucuri de fiecare experienta de viata. Lectii extrase din lectura “Puterea prezentului”

Precautii

Desi aceasta tehnica este gandita astfel incat sa te ajute sa te relaxezi si sa te deconectezi de la ceea ce se intampla in jurul tau, exista persoane care pot ajunge sa experimenteze o stare de agitatie in urma exercitiului.

Daca te simti agitata, opreste exercitiul si incearca-l in alte circumstante. Ai nevoie de un spatiu relaxant, in care sa te simti confortabil si in siguranta. Astfel, este de preferat sa-ti gasesti un coltisor al tau in care sa te poti retrage si sa ai parte de un moment doar pentru tine.

Foto: depositphotos.com