Abuzul financiar in relatia de cuplu: ce este si cum il identifici

1
De Alice Papuc
4 dec. 2023

Abuzul financiar in relatia de cuplu poate avea consecinte dureroase asupra unei persoane si a relatiei in ansamblu.

Problemele financiare pot juca un rol semnificativ in dinamica relatiei de cuplu. Un aspect mai putin discutat, dar totusi important, este abuzul financiar, care poate avea un impact profund asupra partenerilor implicati. Da, toate cuplurile pot intampina dificultati financiare si perioade mai tensionate din cauza acestui aspect, insa abuzul financiar capata o forma distincta. Afla ce este acesta si care sunt principalele semnale la care trebuie sa fii atenta!

Ce este abuzul financiar in relatia de cuplu

Potrivit unui raport realizat de National Clearinghouse on Family Violence (NCFV) Canada, abuzul financiar se manifesta prin utilizarea intentionata a resurselor financiare pentru a exercita control, putere si manipulare asupra celuilalt partener, intr-un mod care afecteaza negativ bunastarea sa financiara si emotionala.

In acelasi sens de control si de exercitiu de putere, Asociatia SiEuReusesc defineste abuzul financiar drept o forma a violentei domestice. In continuare, un studiu realizat in cadrul Center for Financial Security (CFS) SUA afirma ca 99% dintre cazurile raportate de violenta domestica au presupus si forme de abuz financiar.

Cu toate ca nu este cel mai discutat tip de abuz, ba chiar mai mult, victima poate fi chiar blamata ca “nu lucreaza”, “nu produce bani”, abuzul financiar reprezinta una dintre cele mai facile cai de a mentine victima captiva intr-o relatie toxica si abuziva.

Femei care s-au format in absenta unui tata. Ce reprezinta conceptul de „daddy issues” si cum iti afecteaza relatiile

Forme ale abuzului financiar

1. Controlul excesiv asupra banilor: Un partener poate exercita controlul asupra tuturor aspectelor financiare, limitand accesul celuilalt partener la resursele comune si individuale. Acest lucru poate duce la dependenta financiara si la incapacitatea de a lua decizii independente.

2. Ascunderea informatiilor financiare: Un partener poate ascunde intentionat informatii despre venituri, datorii sau cheltuieli. Celalalt este izolat de informatii si nu se poate implica sub nicio forma in luarea unor decizii sau in gestionarea situatiei.

3. Dezaprobarea si critica cheltuielilor: Un partener poate critica si discredita in mod constant deciziile de cheltuieli ale celuilalt, permitandu-si, in acelasi timp, cheltuieli nesabuite sau chiar secrete.

4. Impunerea datoriilor si obligatiilor financiare: Un partener poate impune celuilalt partener sarcini financiare excesive, precum datorii sau obligatii financiare nejustificate, fara acordul acestuia.

Principalele semne ale abuzului financiar

1. Izolarea financiara: Un partener se simte izolat din punct de vedere financiar, avand acces limitat la bani si resurse.

2. Sentimentul de incapacitate financiara: Persoana abuzata simte ca nu poate lua decizii financiare fara aprobarea sau supervizarea partenerului. Incapacitatea financiara le face, de cele mai multe ori, pe victime sa revina la cei care ii abuzeaza.

3. Rusinare si vinovatie: Abuzatul se simte vinovat sau rusinat in legatura cu cheltuielile personale sau cu situatia financiara, din cauza criticilor primite in mod constant.

4. Lipsa de transparenta: Un partener refuza sa discute sau sa dezvaluie informatii financiare relevante.

Impactul asupra relatiei si individului

1. Deteriorarea relatiei: Abuzul financiar poate duce la o deteriorare semnificativa a increderii si comunicarii in cadrul relatiei de cuplu. Stima de sine a persoanei abuzate financiar este din ce in ce mai scazuta, iar aceasta nu se simte capabila sa actioneze.

2. Stres emotional major: Persoana abuzata se confrunta cu stresul constant al controlului financiar si al incertitudinii.

3. Dependenta si izolare: Abuzul financiar poate duce la dependenta financiara de partener si la izolare sociala. Mai mult decat atat, neavand acces la resurse, persoanei abuzate ii este, practic, imposibil sa paraseasca acest cerc vicios.

Cum sa faci fata abuzului financiar

1. Comunicarea deschisa: Este esential sa discuti deschis cu partenerul tau despre problemele financiare si sa stabilesti limite clare.

2. Identificarea resurselor: Identifica resurse financiare personale, astfel incat sa nu te simti in niciun mod dependenta de partenerul tau.

3. Cautarea ajutorului: Daca abuzul financiar persista in relatia ta, poti cauta sprijin din partea unui terapeut, consilier financiar sau grupuri de suport.

Foto: freepik.com