Abuzul verbal: 5 semnale ca acesta are loc in relatia ta de cuplu

1
De Alice Papuc
2 sept. 2023

Abuzul verbal este dificil de identificat, mai ales atunci cand esti supusa la acesta tocmai de cel pe care il iubesti cel mai mult.

“Dragostea este oarba” – spune o zicala. Uneori este chiar atat de oarba incat nu realizam ceea ce se intampla in relatia noastra. Nu realizam cand nu suntem bine, nu suntem fericiti si cand nevoile noastre de baza nu sunt indeplinite. Nu realizam ca partenerul nu se mai poarta cu noi asa cum obisnuia sa o faca sau, mai rau decat atat, cand acesta ne supune la diferite tipuri de abuzuri, cum ar fi abuzul verbal. Ba chiar continui sa ii cauti scuze: era obosit, era nervos, exagerezi tu, era doar o simpla cearta. Dar cum faci diferenta dintre aceasta simpla cearta si dintre un adevarat abuz verbal la care esti supusa?

Iata 5 semnale care iti indica abuzul verbal!

 

Manipulare si amenintari

Este timpul sa recunoastem: nu este simplu sa iti dai seama ca esti manipulata, mai ales cand acest lucru se intampla in relatia ta de cuplu. Unii manipulatori sunt extrem de inteligenti si actioneaza cu tact, astfel incat sa crezi ca totul este normal. Sau mai rau, este doar vina ta. Pentru ca uneori iti spune lucruri frumoase, lucruri pe care vrei sa le auzi. Iar alteori te santajeaza emotional, iti raneste sentimentele sau chiar te ameninta, daca nu te conformezi.

Cateva exemple concrete:

“Daca ma iubesti cu adevarat, dovedeste-mi. Renunta la X lucru/persoana.”

“Daca pleci, ma vei avea pe constiinta”.

5 moduri prin care sa nu mai atragi manipulatori in viata ta

Arunca vina pe tine

Agresorul tau va arunca vina pe tine pentru a justifica actiunile sale. Pur si simplu, acesta iti degradeaza stima de sine si te face sa crezi ca tu esti de vina pentru tot ceea ce se intampla. Nu isi asuma niciodata responsabilitatea, nu stie sa isi ceara scuze si lucrurile abuzive pe care le face sunt “doar o consecinta a compartamentului tau.”

De exemplu:

“De ce trebuie sa ma faci mereu sa tip la tine?”

“Nu vreau sa fac acest lucru, dar nu imi dai de ales. Scoti tot ce este mai rau din mine.”

Acuzatii

Acuzatiile sunt o alta forma extrem de comuna a abuzului verbal. Acestea deriva, de cele mai multe ori, din gelozie si nesiguranta. Agresorul te va acuza ca tu faci totul gresit si ca el actioneaza in consecinta. Te va face sa te simti vinovata, izolata si sa crezi ca nu valorezi nimic fara acesta.

Va spune lucruri precum:

“Daca nu ai nimic de ascuns, de ce nu ma lasi sa ma uit in telefonul tau? Sigur ma inseli!”

Comentarii rautacioase

Un partener abuziv gaseste intotdeauna lucruri rautacioase pe care sa ti le spuan si sa te injoseasca. Te va umili, te va face sa simti ca nu esti demna si ca nu meriti nimic.

De exemplu, iti va spune ca “Nu esti nimic fara mine”. “Nu vei realiza nimic de una singura”. “Nu esti in stare.”

5 semnale puternice de alarma care iti spun ca exista abuz emotional in relatia ta

Adresari jignitoare

Daca partenerul tau ti se adreseaza intr-un mod jignitor atunci cand discutati sau cand va certati, esti supusa la abuz verbal. Pur si simplu, acesta nu este un mod sanatos de a comunica intr-o relatie de cuplu.

Un exemplu ar fi: “Acesta este motivul pentru care toata lumea crede ca nu esti capabila de nimic.”

Foto: depositphotos.com