10 semne clare ca o persoana incearca sa te manipuleze

1
De Alice Papuc
11 mai 2024

Aceste 10 semne clare sunt menite sa te puna in garda, astfel incat sa actionezi pentru tine.

Manipularea poate fi o tactica subtila, utilizata de anumite persoane pentru a-si atinge propriile scopuri sau pentru a obtine un avantaj in detrimentul altora. Este important sa fii constienta de semnele care iti arata ca cineva incearca sa te manipuleze, astfel incat sa poti actiona corespunzator pentru a-ti proteja propria sanatate mentala si emotionala. Iata 10 semne clare ca o persoana incearca sa te manipuleze!

Control excesiv

Persoana care incearca sa te manipuleze isi doreste sa controleze totul in jurul tau, inclusiv deciziile si actiunile tale, fara sa-ti ofere spatiu sau libertate personala. Este mereu acolo si iti spune ceea ce trebuie sa faci, chiar si atunci cand insisti ca nu ai nevoie de sfaturi.

Critici constante

Atunci cand cineva incearca sa te manipuleze, iti gaseste mereu defecte si iti critica alegerile sau comportamentul, incercand sa-ti distruga increderea in tine. Lipsa de incredere in tine te-ar face mai usor de manevrat, astfel ca persoana care vrea sa te manipuleze isi poate atinge scopul.

Informatii false

O persoana care isi doreste sa te manipuleze iti va impartasi informatii care sunt false, cu buna stiinta. Aceste lucruri te vor face sa pari naiva, iar persoana in cauza va putea actiona dupa bunul plac, pentru a-si servi propriile interese.

Manipulare emotionala

Aceasta tehnica de manipulare se foloseste de emotiile tale, inducandu-ti sentimente de vinovatie, rusine, frica, anxietate sau neincredere.

Nu isi asuma responsabilitatea

Manipulatorii sunt foarte buni in ceea ce priveste lipsa de responsabilitate. Niciodata nu este vina lor si niciodata nu pot fi trasi la raspundere. Pur si simplu, se pricep sa scape basma curata.

Jocuri de putere

O persoana care te manipuleaza incearca sa stabileasca un raport de forte in care el sau ea detine controlul si autoritatea, iar tu esti intr-o pozitie de subordonare sau slabiciune. Bineinteles, acest lucru va fi realizat cat mai subtil cu putinta.

Promisiuni nerealiste

Atunci cand cineva incearca sa te manipuleze, face promisiuni mari sau oferte tentante pentru a te convinge sa faci ceva in beneficiul sau, fara a lua in considerare consecintele sau faptul ca nu poate sa-si indeplineasca promisiunile. Nu este o persoana de cuvant si nu da doi bani pe modul in care aceste lucruri te fac sa te simti.

Tratamentul tacerii

Tratamentul tacerii reprezinta o forma subtila de manipulare si chiar de abuz emotional. Persoana in cauza iti ignora nevoile sau refuza sa-ti ofere atentie sau recunoastere in incercarea de a te controla sau de a-si impune vointa. Acest tratament are ca scop pedepsirea persoanei manipulate, minimizand importanta acesteia.

Ignoranta

O persoana care incearca sa te manipuleze se poate preface drept ignoranta. Nu realizeaza niciodata ca a gresit sau nu a stiut ca ceea ce face nu este in regula. Toate aceste lucruri o ajuta sa nu para rau intentionata.

Ghosting-ul in relatiile de prietenie: ce este si cum poti trece peste efectele sale negative

Jocuri psihologice

Persoana care incearca sa te manipuleze poate folosi tehnici subtile de manipulare psihologica, cum ar fi manipularea starii emotionale sau proiectarea propriei vinovatii asupra ta.

Foto: depositphotos.com