Cum reactioneaza corpul unei femei cand este in relatia nepotrivita. Efectele sunt vizibile

1
De Cristiana Astefanoaiei
12 dec. 2022

Legatura dintre mintea si corpul nostru este puternica si, uneori, simptomele fizice pot fi un semn ca mediul nostru emotional este toxic. Iata cum reactioneaza corpul unei femei cand este in relatia nepotrivita.

De exemplu, persoanele care se afla in relatii nesanatoase pot avea dureri, anxietate si probleme de memorie si de vorbire. Acest lucru se datoreaza faptului ca organismul lor este trimis intr-un carusel hormonal de cortizol si adrenalina, ceea ce duce la probleme fizice de sanantate. Este usor sa respingi durerea de cap ca fiind rezultatul unei cafele prea mari, sau anxietatea ta ca fiind fluturi nervosi. Dar corpul tau ar putea sa-ti spuna mai multe decat iti dai seama despre mediul in care te afli si despre oamenii din el.

Corpul nostru ne poate arata uneori ceea ce subconstientul nostru stie, dar mintea noastra cognitiva s-ar putea sa nu fi realizat inca, potrivit terapeutilor. Sa aflam, asadar, ce se intampla in corpul tau atunci cand esti langa omul nepotrivit.

Ce valoreaza mai mult: prietenia sau iubirea? Ce faci cand prietenele nu iti aproba relatia

Relatia nepotrivita: cum reactioneaza corpul tau daca esti cu un partener toxic

Te simti epuizata

Un simptom comun al unei relatii nepotrivite este acela de a te simti constant obosita si epuizata. Si asta se intampla mai ales in cadrul relatiilor toxice, in care partenerul isi ia un rol de abuzator.

Atunci cand te uiti la fotografii cu persoane inainte si dupa o relatie abuziva, de exemplu, oamenii trec de la a avea cearcane sub ochi si trasaturi faciale retrase, la a avea din nou acea sclipire de fericire in privire.

Probleme autoimune

Tot intr-o relatie toxica, in timp, poti sfarsi prin a avea probleme autoimune, cum ar fi inflamatii, dureri de corp si eruptii cutanate. Medicii nu pot stabili o cauza concreta pentru aparitia acestora, fiind provocate de starea mentala, in special daca relatia in cauza provoaca simptome de anxietate extrema.

Cum te recuperezi dupa o relatie toxica

Probleme digestive si schimbari hormonale

Persoanele care au relatii proaste constata adesea ca au probleme cu anumite alimente, cand inainte puteau manca orice. Anxietatea ne ajuta cu raspunsul nostru de „lupta sau de fugi” in situatiile care ne ameninta supravietuirea – hormonii se intensifica pentru a ne ajuta fie sa fugim de pericol, fie sa il infruntam cu capul inainte. Dar daca acesti hormoni nu au unde sa se duca, in teorie, inseamna ca organismul tau poate incepe sa te atace.

Probleme cu memoria si vorbirea in relatia nepotrivita

Atunci cand mintea ta este in alerta maxima, fiind mereu atenta la ceea ce spui in caz ca incepe o cearta, nu prea mai are spatiu pentru nimic altceva – inclusiv pentru memorie si vorbire. Daca te afli intr-o relatie nepotrivita, vei descoperi ca iti este foarte greu sa comunici.

Incordare musculara

Incordarea musculara este un indicator urias ca cineva sau ceva ne face sa ne simtim inconfortabil. Daca vezi ca te crispezi, iar muschii corpului tau pur si simplu se blocheaza, este bine sa analizezi ce simti: de ce reactioneaza corpul meu in acest fel in preajma acestei persoane? Vezi ce iti provoaca atat de multa tensiune in subconstient, incat sa te simti rau.

„Exista viata dupa abuz, infidelitate si divort”. Povestea unei femei care a regasit dragostea dupa o relatie toxica

Adesea, simptomele psihice ale unei relatii abuzive se diminueaza atunci cand supravietuitorul pleaca, dar uneori pot persista. De exemplu, oamenii pot constata ca sunt mai predispusi la anxietate decat inainte sau ca stomacul lor este mai sensibil decat era inainte.

Aceasta variaza intr-adevar de la persoana la persoana si depinde de varsta, de starea generala de sanatate a cuiva si de cat timp a durat abuzul.

Foto: depositphotos.com