De ce au devenit virale glumele pe seama unei presupuse victime a abuzului domestic?

1
De Denisa Toma
3 iun. 2022

Social media a transformat procesul dintre Johnny Depp si Amber Heard intr-un circ si trimite un mesaj negativ victimelor abuzului.

Se stie deja ca Johnny Depp a castigat procesul impotriva fostei sale sotii, Amber Heard. Dupa ce au deliberat timp de trei zile, juratii au decis ca Depp a fost defaimat de Heard, spunand ca actrita l-a acuzat in mod fals de violenta domestica. Actrita din „Aquaman” va trebuie sa ii plateasca fostului sau sot daune de 15 milioane de dolari.

Starul din „Piratii din Caraibe” a dat-o in judecata pe Amber Heard pentru un articol pe care acesta l-a scris pentru The Washington Post, in care ea sustinea ca este o victima a violentei domestice.

Procesul a fost unul intens mediatizat, iar pe retelele de socializare au aparut numerose dezbateri, petitii sau grupuri de sustinere atat pentru Depp, cat si pentru Heard. Avand in spate o cariera de cateva decenii si fiind unul dintre cei mai apreciati actori de la Hollywood, Johnny Depp s-a bucurat de sustinerea milioanelor de fani din intreaga lume. Multi dintre acestia si-au intors „armele” impotriva lui Amber Heard, care a fost aspru criticata pe retelele de socilizare si a devenit subiect de glume si meme-uri.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Amber Heard Fan ♡ (@aheardfan)

Amber Heard a devenit tinta glumelor pe social media

Jurnalista Jenny Proudfoot atrage atentia ca o astfel de situatie este cat se poate de periculoasa si duce la nasterea unui precedent: acela ca presupusele victime ale violentei domenstice sa fie batjocorite si luate in ras.

„Desi procesul ar fi putut fi un punct de plecare pozitiv, care sa deschida discutii ample legate de abuz – violenta domestica fiind o epidemie globala, cu una din trei femei in intreaga lume confruntandu-se cu abuz fizic si sexual de-a lungul vietii – nu sunt singura care simte ca acest lucru nu s-a intamplat”, a scris jurnalista intr-un articol de opinie pentru Marie Claire UK.

„In schimb, am observat cum social media a transformat procesul intr-un fel de circ, ceea ce trimite un mesaj negativ victimelor violentei domestice din intreaga lume. Am vazut cum publicul l-a sustinut orbeste si neconditionat pe Johnny Depp, discutiile online aratand ca Heard a fost gasita vinovata inainte de a intra in sala de judecata. Cand a depus marturie, pe Internet au circulat meme-uri in care erau luate in ras ‘lacrimile ei de crocodil’ sau ‘prestatia actoriceasca’. Unii au mers atat de departe incat au photoshopat o fotografie cu Amber, careia i-au pus un nas de Pinocchio. In ziua urmatoare, a aparut un trend pe TikTok in care oamenii recreau marturia ei, apoi izbucneau in plans, in gluma”, a continuat Proudfoot.

De cele mai multe ori, violenta domestica nu este raportata autoritatilor

Jurnalista considera ca o astfel de atitudine are consecinte grave asupra persoanelor care sustin ca sunt victime ale violentei domestice.

„Procesul este despre defaimare – daca articolul scris de Heard a afectat atat de mult reputatia lui Depp incat acesta a pierdut unele roluri – dar lumea pare ca a uitat acest detaliu. In schimb, nu doar ca refuza sa o creada pe Heard, dar si rade deschis de ea si se bucura de decaderea ei. Ganditi-va la mesajul nociv pe care aceasta situatie il transmite supravietuitorilor abuzului. Nu este altceva decat un reminder asupra a ceea ce se intampla cu adevarat atunci cand femeile fac acuzatii de abuz, in special impotriva unor oameni puternici”, a scris Jenny Proudfoot.

De cele mai multe ori, violenta domestica nu este raportata autoritatilor, in special de teama reactiilor ostile sau de teama de a nu fi crezut. Doar una din cinci femei victime ale abuzurilor vorbeste cu autoritatile, iar modul in care a fost tratata Amber Heard nu face altceva decat sa justifice aceste temeri.

„Nu spun ca Heard este inocenta si Depp este vinovat – nu sunt avocat si nu este rolul meu sa stabilesc asta. Dar ceea ce spun este ca lucrurile care s-au intamplat in afara salii de judecata sunt mai periculoase decat cele care s-au intamplat in interior. Dialogul toxic si de lunga durata in privinta acestui caz va avea cel mai mare impact, in special asupra viitoarelor victime ale abuzului”, spune jurnalista.

„Nu esti obligat sa o crezi pe Amber Heard, dar batjocorirea unei presupuse victime a abuzului nu poate deveni un trend. Iar fiecare gluma legata de acest caz ii indeparteaza pe oameni si mai mult de decizia de a iesi in fata in viitor”, adauga Proudfoot.

Foto: depositphotos.com