Tot ce trebuie sa stii despre muschiul care-ti pastreaza traumele

1
De Maria Dima
5 ian. 2020

Daca ai sti ca o parte din corpul tau pune la pastrare, cu migala, fiecare sentiment care i-a fost dat sa-l traiasca, cata atentie i-ai dedica?

Nu mai e nicio surpriza ca fizicul nostru e mai destept decat noi la semnalarea problemelor interioare. Insa existenta unui muschi care memoreaza durerile sufletului si apoi face pe portalul intre tine si trecut nu e cunoscuta de catre toata lumea.

Misterul muschiului psoas: unde este localizat?

Muschiul Psoas este cel mai lung si profund muschi al corpului nostru – doar ne stocheaza durerile, nu? – si este format din doua perechi de muschi care traverseaza frumos zona lombara, zona pelviana si incheietura soldului, fiind legat la extremitati de vertebra T12 toracala si de capsula osului femural. Pe intelesul tuturor, e singurul muschi care leaga membrele inferioare de coloana vertebrala.

Cum sa nu te mai lasi folosita de nimeni, niciodata

La ce ne ajuta muschiul psoas?

Stim ca exista si ca il avem in inventar fiecare, dar ce facem cu el si de ce ne intereseaza?

Il adaugam pe lista de vesnica pomenire a organelor care ne supara dupa o masa imbelsugata, luam o vitamina C ca sa-i mearga si lui mai bine sau ii dam cu crema de gheara de arici ca sa imbunatatim circulatia amintirilor blocate?

Corpul nostru tine minte tot ce ni s-a intamplat, de ordin fizic si psihic. Fiecare trauma (a se intelege si micro-trauma, dezamagire si momente in care “esti bine, nu-i bai”) a ajuns la celulele din noi. Emotiile traite genereaza un raspuns al corpului, o manifestare. Asa suntem construiti. Insa daca acea exteriorizare fizica nu a existat, ramanem cu ditai embouteillage-ul sentimental.

Din nefericire, nimeni nu ne incurajeaza sa ne aratam supararea, asa cum ne vine, natural. Ca o furtuna de furie, tristete, angoasa. Nu dam din maini, nu plangem, nu tremuram, nu facem nimic ca sa o scoatem din corp, ca nu cumva cineva sa vada ca suntem umani.

Ce faci atunci cand nu-i poti schimba pe cei pe care-i iubesti?

Cum se manifesta o durere a muschiului psoas?

Nepriceperea noastra in a ne trai durerea face echipa cu muschiul aceasta, numit si “muschiul sufletului”, care duce cat duce, iar apoi ne atentioneaza cum poate el mai bine: dureri de spate, de sold, de genunchi, tulburari de respiratie.

Orice profesor de yoga ii gaseste imediat sursa in solduri inchise, rigide care nu raspund usor la exercitiile de intindere. Muschii din zona respectiva sunt tensionati, contractati si obisnuiti sa fie asa de vreme ce stilul nostru de viata cuprinde 8 ore de stat pe scaun, cel putin inca una in masina, stres la ordinea zilei si, daca se poate, cronic.

Muschiul sugubat e prieten la catarama cu amigdala, acea zona a creierului care e responsabila de raspunsurile primordiale menite sa ne tina in viata prin lupta sau fuga.

Ce putem face pentru a imbunatatii calitatea vietii noastre?

O viata fara dureri sufletesti nu se afla la baza un prescriptii medicale sau a unei retete general valabile. Nimeni nu poate garanta asta.

Ce putem face este acordam mai multa atentie lucrurilor mai mici, sau mai mari, care se aduna si pun presiune, de orice fel, pe bucuria noastra de zi cu zi. Nu poti sari in sus de fericire daca spatele sau sufletul iti e intepenit de durere.

Cand insa treci prin ceva neplacut, asigura-te ca iti permiti sa simti momentul. Nu-l ignora si nu-l repezi. Pe langa asta, sportul, exercitiile de intindere a coloanei si de deschidere a soldurilor de la yoga iti sunt cele mai bune aliate:

  • Odihna pe podea: intinderea coloanei vertebrale pe podea. Genunchi indoiti, talpi paralele, cu calcaiele la circa 15 de fesieri.
  • Postura porumbelului, a razboinicului, postura podului, postura cobrei si cea a pestelui din yoga.
  • Respiratia abdominala

Daca nu faci ce trebuie acum, uite ce o sa ajungi sa regreti la 40 de ani

Foto: Getty Images