Studiu: mersul pe jos de trei ori pe saptamana reduce la jumatate durerile de spate

1
De Alice Papuc
4 iul. 2024

Te confrunti cu dureri de spate si nu mai stii ce sa faci pentru a le gestiona? Solutia ar putea fi mult mai simpla si mai accesibila decat crezi, spun cercetatorii.

Un studiu recent publicat in revista Lancet sustine ca mersul pe jos de trei ori pe saptamana, aproximativ doua ore, reduce la jumatate reaparitia durerilor de spate. Practic, mersul pe jos este cea mai simpla si cea mai putin costisitoare activitate care te poate ajuta sa gestionezi aceasta problema.

Cum s-a desfasurat studiul?

Cercetatorii au urmarit, timp de trei ani, 700 de adulti care au avut recent un episod de dureri lombare. Jumatate dintre participanti au fost inclusi intr-un program de recuperare medicala desfasurata cu ajutorul unui fizioterapeut, dar si la sesiuni de mers pe jos. Restul participantilor au fost repartizati intr-un grup de control si nu au beneficiat de nicio interventie specifica.

„Le-am dat un ghid aproximativ de a ajunge la 30 de minute, de cinci ori pe saptamana, pe o perioada de sase luni. Dupa trei luni, majoritatea persoanelor care au participat la acest program mergeau pe jos de trei, pana la cinci zile pe saptamana, pentru un total mediu de 130 de minute”, sustine Mark Hancock, autorul principal al studiului si profesor de fizioterapie la Universitatea Macquarie din Australia.

Concluziile studiului arata ca mersul pe jos ar putea avea un “impact profund” asupra principalei cauze de invaliditate la nivel mondial, tinand cont de “combinatia de miscari oscilatorii usoare, intarirea structurilor coloanei vertebrale si a muschilor, relaxarea si ameliorarea stresului, precum si eliberarea de endorfine”.

7 intrebari pe care sa i le adresezi terapeutului tau

Ce poti face, la randul tau, pentru a te bucura de aceste rezultate?

Daca te confrunti la randul tau cu dureri lombare si ti-ar placea sa te bucuri de aceste rezultate, dar simti ca nu ai timp sau nu ai conditia fizica necesara, Hancock metioneaza ca „Nu este nevoie sa mergi 5 sau 10 km pe jos in fiecare zi pentru a obtine aceste beneficii”.

Practic, tot ce trebuie sa faci este sa incepi cu pasi mici, asa cum te indeamna si autorul. „Cel mai important lucru de retinut este sa incepi cu plimbari scurte, apoi sa cresti treptat distanta si intensitatea pe masura ce iti cresti conditia fizica. Mersul pe jos este un exercitiu simplu, accesibil pe scara larga si cu costuri reduse, pe care aproape oricine il poate face, indiferent de locatia geografica, varsta sau statut socio-economic”.

De asemenea, autorul mentioneaza si celelalte beneficii ale mersului pe jos pentru starea generala de sanatate, inclusiv sanatatea cardiovasculara, densitatea osoasa, imbunatatirea sanatatii mintale si gestionarea sanatoasa a greutatii.

Foto: depositphotos.com