Cum foloseste Oprah mersul pentru a slabi: 7 sfaturi de care sa tii cont si tu

1
De Maria Constantin
1 aug. 2023

Un lucru despre care Oprah Winfrey vorbeste deschis este cum a reusit sa slabeasca intr-un mod sanatos, dupa decenii in care a avut probleme cu kilogramele in plus.

Regina talk show-urilor a fost mereu deschisa in privinta provocarilor pe care le-a infruntat pentru a-si tine greutatea sub control de-a lungul anilor. Dupa mai multe incercari nereusite, ea a urmat programul Weight Watchers si a dat jos 18 kilograme. Mai mult, si-a mentinut greutatea cu alegeri sanatoase in stilul de viata, precum mersul, pe care il considera cel mai important mod de a slabi. Ea a distribuit recent un clip video in care explica de ce conteaza atat de mult aceasta activitate pentru ea.

Expertii consultati de Eat This explica cum te poate ajuta mersul sa slabesti in mod sanatos si sa-ti tii greutatea sub control:

1. De ce este mersul un exercitiu important

Intr-o postare recenta pe Instagram, Oprah a povestit ca se afla la un festival din New Orleans si si-a facut timp pentru miscare.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Oprah (@oprah)

Expertii spun ca mersul e un mod minunat de a slabi, din mai multe motive. „De obicei, e mai usor pentru articulatii si te poate ajuta sa arzi calorii cu timpul. Este o activitate pe care aproape oricine o poate face oriunde. In plus, e ceva care poate fi facut in fiecare zi”, a explicat nutritionistul Jesse Feder.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Oprah (@oprah)

„Aceste activitati au loc afara, de obicei; este unul dintre cele mai mari beneficii ale acestei forme de miscare. Sa fii in natura iti permite sa-ti resetezi, sa-ti limpezesti mintea si sa-ti conectezi mintea si trupul. In plus, iti ajuta sanatatea mintala si a creierului. Aerul proaspat iti poate creste nivelurile de oxigen, un neurotransmitator cunoscut pentru imbunatatirea starii de spirit”, a spus instructoarea de fitness Nadia Murdock.

2. De ce ajuta mersul la pierderea in greutate

Sunt sanse mari sa slabesti cu ajutorul mersului, intrucat „cand mergi sau faci drumetii, te concentrezi pe grupele de muschi din partea inferioara a corpului. Pantele pot contribui la intarirea muschilor care te ajuta sa arzi grasimea”, a explicat Murdock.

„Este si un mod bun de a arde calorii. Mersul si drumetiile pot duce la pierderea in greutate fiindca amandoua ard cantitati mari de calorii”, a spus Adrian Todd, terapeut ocupational si instructor de drumetie. „Mersul si drumetiile nu vor duce neaparat singure la slabit. Daca urmezi o dieta care impune corpului restrictii calorice, atunci acestea vor ajuta cu siguranta corpul sa arda grasimea”, a adaugat el.

Acest tip de miscare te ajuta sa slabesti mai repede decat mersul la sala

3. Cat de des ar trebui sa mergi pentru a vedea rezultatele

Oricat de mult ti-ai dori sa vezi un rezultat, cat de mic, dupa o drumetie sau doua, asa ceva n-o sa se intample. Consistenta si dedicarea sunt cheia, crede Todd. „In general eu cred ca atunci cand mergi sau faci drumetii de 7.500 pana la 10.000 de pasi pe zi incepi sa vezi cele mai multe beneficii ale scaderii in greutate. Daca mergi sau faci drumetie pentru consolidarea muschilor sau doar pentru a face miscare afara, recomand doar 5-16 kilometri de 2-3 ori pe saptamana. Depinde mult de fiecare persoana”, a spus el.

„Ritmul, inclinatia si chiar niste trucuri precum purtarea unei veste cu greutati sau a unui rucsac cu greutati pot face diferenta in rezultatele tale. Poti vedea rezultatele cu una-doua drumetii pe saptamana daca chiar vrei sa te provoci. Sa fii sincera cu tine in privinta nivelului tau de instruire te poate ajuta sa-ti atingi obiectivele. Aceasta e partea frumoasa a acestei forme de miscare: poti s-o faci in felul tau, dar trebuie sa fii responsabila”, a mai spus Todd.

4. Cat de mult poti sa slabesti cand mergi

Oamenii sunt diferiti, asa ca nu exista un raspuns clar, dar sunt posibile rezultate pozitive. „E important sa-ti amintesti ca nimeni nu-i la fel. Asa ca multi factori suplimentari trebuie luati in calcul, precum activitatile conexe, nutritia, hidratarea, stresul si somnul. Vei observa cu siguranta o crestere a rezistentei, a muschilor, a fortei. Daca cineva combina mersul sau drumetiile cu un deficit caloric de, sa zicem, 300-500 de calorii pe zi, atunci, cu timpul, nu va fi ceva neobisnuit pentru cineva sa dea jos 4,5 kilograme in trei pana la sase luni”, a spus Murdock.

5. Mersul e si mai eficient cand e insotit de o nutritie sanatoasa

Daca ramai activa, dar mananci produse nesanatoase, nu vei obtine rezultatele dorite. „Exista un mijloc urias de a slabi. Miscarea precum mersul ajuta datorita cresterii consumului caloric. Dar cea mai buna combinatie este sa faci miscare si sa tii dieta. De exemplu, as putea sa fac kilometri de mers sau de drumetie in fiecare zi, dar daca imediat dupa aceea ma duc si mananc si pun la loc surplusul de calorii, atunci cel mai probabil nu voi slabi”, a explicat Todd.

„Intotdeauna e o idee buna sa observi si sa-ti modifici nutritia dupa cum e necesar pentru a-ti atinge obiectivele de wellness”, a spus Murdock. „Daca esti mai activa, ar trebui sa te hidratezi si sa-ti asiguri un nivel decent de proteine pentru a favoriza refacerea energiei, a metabolismului si a muschilor. Nutritia si miscarea merg mana in mana pentru a vedea rezultate”, a adaugat experta.

Mersul pe jos poate fi o forma de exercitiu fizic DOAR daca il faci astfel

6. Cum sa te pregatesti mental ca sa incepi

Adesea, sa incepi e cea mai grea parte, dar exista cateva lucruri pe care le poti face pentru a-ti stabili cadrul mental potrivit. „Imparte acest tip de miscare cu un obicei pe care il ai deja. De exemplu, daca asculti des podcasturi si/sau carti audio, atunci asculta-le cand mergi sau faci drumetii. Daca ai un interval anume in care vorbesti cu o prietena, fa-o in timp ce mergi. Daca preferi un antrenament de forta, atunci creeaza-ti o rutina in care sa mergi un kilometru si apoi sa faci exercitii de forta la fiecare kilometru. Fa-o in felul tau!”, este recomandarea lui Feder.

„De obicei le spun oamenilor sa incerce cateva lucruri diferite daca nu le place mersul. Poti schimba timpul, locul, ritmul si durata activitatii daca lucrurile par plictisitoare. In plus, le reamintesc ca nu trebuie sa mearga pe banda sau intr-o sala de fitness. O pot face in natura si sa descopere diferite trasee si zone din localitatea lor. Cred ca totul tine de a pastra lucrurile noi si interesante”, a explicat el.

7. Cum sa ramai motivat

Poate fi o provocare sa-ti pastrezi motivatia. „Incurajeaza-ti o prietena sau un prieten sa te insoteasca la o sesiune de mers sau alatura-te unui grup de mers. Poti chiar sa te inscrii la o competitie pentru care sa te pregatesti. Sa ai un obiectiv maret este o motivatie uriasa”, a spus Murdock.

Foto: depositphotos.com