7 intrebari pe care sa i le adresezi terapeutului tau

1
De Alice Papuc
1 iul. 2024

Alegerea unui terapeut potrivit si stabilirea unei relatii deschise si de incredere sunt esentiale pentru succesul procesului terapeutic.

Inceperea terapiei poate fi un pas important si, uneori, usor intimidant. Este firesc sa existe momente in care ai dubii, nu stii ce sa faci sau daca esti pe drumul cel bun. Partea buna este ca terapeutul tau este acea persoana care va fi alaturi de tine, ghidandu-ti pasii. Pentru a consolida increderea si pentru a te simti confortabil, te poti ajuta de aceste 7 intrebari pe care sa i le adresezi terapeutului tau!

Care este abordarea terapeutica?

Aceasta este una dintre cele mai importante intrebari pe care sa i le adresezi terapeutului tau. Exista multe tipuri de terapie, cum ar fi terapia cognitiv-comportamentala, terapia psihodinamica sau terapia de familie. Fiecare abordare are propriile sale metode si tehnici. Este esential sa intelegi stilul terapeutului tau pentru a vedea daca se potriveste nevoilor si preferintelor tale.

Ce experienta aveti in tratarea problemelor similare cu ale mele?

Fiecare terapeut are propria sa expertiza si experienta. Intreband despre experienta in tratarea problemelor specifice cu care te confrunti, cum ar fi anxietatea, depresia sau problemele de relatie, poti sa te asiguri ca terapeutul tau are cunostintele si abilitatile necesare pentru a te ajuta eficient.

Care sunt obiectivele pe termen scurt si lung ale terapiei?

Este important sa ai o imagine clara a ceea ce doresti sa realizezi prin terapie. Discutarea obiectivelor pe termen scurt si lung te poate ajuta sa evaluezi progresul. Aceste obiective pot varia de la imbunatatirea abilitatilor de gestionare a stresului, pana la rezolvarea traumelor din trecut.

Cum vom masura progresul in terapie?

Terapeutul tau ar trebui sa aiba metode pentru a evalua evolutia ta, fie prin discutii regulate despre progres, fie prin utilizarea unor chestionare sau evaluari standardizate.

Cat de des ar trebui sa ne vedem si pentru cat timp?

Frecventa si durata sesiunilor de terapie pot varia in functie de nevoile tale si de stilul terapeutului. Unele persoane beneficiaza de sesiuni saptamanale, in timp ce altele pot avea nevoie doar de intalniri lunare. Este important sa discuti despre acest lucru pentru a stabili un ritm care sa fie eficient si confortabil pentru tine.

5 intrebari pe care sa i le adresezi mamei tale pentru a va consolida legatura

Ce se intampla daca nu ma simt confortabil cu ceva discutat in terapie?

Este crucial sa te simti in siguranta sa discuti orice in cadrul terapiei. Intreband despre ce ar trebui sa faci daca te simti inconfortabil cu anumite subiecte sau tehnici, iti poti crea un plan pentru astfel de situatii. Un terapeut bun va fi deschis la feedback si gata sa ajusteze abordarea pentru a te face sa te simti in largul tau.

Ce ar trebui sa fac intre sesiuni pentru a maximiza beneficiile terapiei?

Munca terapeutica nu se limiteaza doar la timpul petrecut in cabinet. Terapeutul tau poate recomanda diverse activitati, exercitii sau tehnici de reflectie pentru a fi practicate intre sesiuni. Acestea pot include tinerea unui jurnal, meditatia, citirea unor materiale de self help sau aplicarea unor tehnici de relaxare.

Foto: Freepik.com