3 bagaje emotionale pe care nu ar trebui sa le porti, daca ai avut o familie toxica, conform specialistilor

1
De Cristiana Astefanoaiei
31 iul. 2023

Nu purta aceasta greutate pe umeri in urma experientelor din copilarie. Poate ca este vorba de lipsa de atentie sau de un abuz din partea cuiva in care aveai incredere dar, indiferent ce este, este o povara pe care o porti pe tot parcursul vietii si care te apasa.

Dar nu trebuie sa fie asa. Aceste bagaje emotionale nu trebuie sa te insoteasca pentru totdeauna. Poti invata sa le identifici si sa renunti la ele, pentru o viata mai linistita.

1. Responsabilitatea de a-ti „repara” familia

Vestea buna este ca ai nevoie de o anumita distanta emotionala pentru a-ti vedea familia ca fiind toxica, pentru a vedea cum abordarea familiei tale fata de anumite provocari este, in esenta, autodistructiva. Aceasta distanta poate crea oportunitatea de a intelege de ce familia ta abordeaza viata in acest fel, eliberandu-te sa incerci o cale diferita.

Dar chiar daca familia ta poate fi toxica, acest lucru nu inseamna ca nu ii iubeste. Sa recunoastem, majoritatea isi iubesc familia, cu bune si cu rele. Si iata care este incurcatura: vezi ca cineva pe care il iubesti se lupta si stii ca exista o cale diferita, dar acest lucru poate fi si o capcana, pentru ca atunci poti fi tentata sa incerci sa il salvezi.

Este la fel de important sa realizezi ca poti trai o viata diferita de cea pe care vezi ca o urmeaza membrii familiei tale, chiar daca acest lucru creeaza o distanta intre tine si familia ta. Imbratisand o viata mai putin problematica, le poti oferi celorlalti membri ai familiei o alternativa pentru a face acelasi lucru.

Cum te poti vindeca de traumele provocate in copilarie de parinti abuzivi emotional

2. Teama de respingere sau abandon

Traiul intr-un mediu in care afectiunea si suportul emotional sunt insuficiente sau imprevizibile poate duce la teama de a fi respinsa sau abandonata de cei dragi.

Din cauza experientelor din familie, poti dezvolta o atractie fata de persoane care reproduc tipare de comportament toxice din trecut. Atunci cand inveti sa te iubesti pentru ceea ce esti, te vei astepta si ca cei din jur sa te aprecieze pentru propria ta persoana, nu pentru ce le oferi, nu pentru ce lucruri faci. Asa, vei atrage in viata ta un partener romantic, prieteni sau chiar anturaje profesionale care nu vor fi toxice pentru tine.

3. Dependenta emotionala

Poti avea dificultati in a-ti gestiona emotiile si a face fata stresului sau conflictelor in mod sanatos. Intr-o familie toxica, relatiile pot deveni dependente emotional una de alta, iar acest tip de comportament poate continua si in viata adulta.

Intr-o familie toxica, poate fi frecvent sa te simti vinovata pentru lucruri care nu ti se datoreaza, fiind facuta responsabila pentru problemele sau conflictele familiei. Daca ai fost supusa criticii constante, etichetarii negative sau abuzului emotional, poti dezvolta o imagine negativa asupra ta si o scadere a increderii in propriile tale capacitati. De aceea, s-ar putea sa fii dependenta emotional de o persoana care iti face acelasi lucru in prezent, cum ar fi un iubit toxic. Ori, cauti in permanenta opusul si nu reusesti sa legi nicio relatie amoroasa.

Este important sa intelegi ca aceste bagaje emotionale nu definesc cine esti si ca poti lucra pentru a le depasi si a-ti construi o viata mai fericita si mai sanatoasa. Terapia si suportul emotional pot juca un rol esential in acest proces, oferindu-ti instrumentele si resursele necesare pentru a face fata provocarilor si pentru a-ti descoperi adevarata ta valoare.

Psihologii dezvaluie 5 moduri de a elimina bagajele emotionale din viata ta pentru a fi din nou fericita

Acum, e timpul sa lasi aceste bagaje emotionale in urma si sa inveti sa te eliberezi de ele.

Iata cateva instrumente utile pentru a te elibera de bagajele emotionale

1. Cauta sprijinul unui terapeut sau consilier specializat in trauma si vindecare emotionala. Oricat de puternica ai fi, ajutorul unui profesionist calificat poate face diferenta in procesul tau de vindecare.

2. In loc sa te critici sau sa te judeci pentru emotiile tale, incearca sa practici auto-compasiunea. Intelege ca e normal sa simti durere si sa ai momente dificile, dar asta nu inseamna ca esti slaba. Fii blanda cu tine insati si acorda-ti timp sa te vindeci.

3. Observa cum se manifesta aceste bagaje emotionale in viata ta de zi cu zi si incearca sa identifici tiparele nesanatoase. Astfel, vei putea lucra pentru a le schimba si a evita repetarea lor in viitor.

4. Vindecarea si eliberarea de bagaje emotionale pot fi o calatorie dificila si provocatoare. Fii deschisa schimbarii si accepta ca procesul poate fi o combinatie de progrese si regrese. Important este sa continui sa mergi inainte.

Cinci calitati neasteptate ale femeilor care au fost neglijate emotional in copilarie

5. Alatura-te unor grupuri de suport sau comunitati care au trecut prin experiente similare. A impartasi povestea ta cu altii si a-i asculta pe ceilalti poate aduce o mare alinare si intelegere.

Foto: freepik.com