Trasaturile adultilor care nu au primit suficienta iubire in copilarie. Cum le afecteaza relatiile din prezent

1
De Cristiana Astefanoaiei
10 apr. 2024

O copilarie in care nu te-ai simtit vazuta sau respectata iti poate afecta profund psihicul. Chiar daca ai avut tot ce iti trebuia din punct de vedere material, cum ar fi mancare si haine, lipsa atentiei emotionale te poate lasa cu un gol imens in viata.

Psihoterapeutul Dr. Joe Kort a numit acest concept „a fi crescut, dar nu iubit”. El este de parere, desi parintii au fost prezenti fizic, s-ar putea sa nu-ti fi aratat dragostea si sprijinul de care aveai nevoie pentru a te simti bine in legatura cu tine insati.

Daca nu ai primit destula iubire in copilarie, este posibil ca in viata de adult sa fi adoptat anumite „mecanisme de supravietuire”. Ele sunt menite sa te protejeze de dezamagire si suferinta.

Aceste trasaturi specifice adultilor care nu au primit suficienta dragoste pot fi nocive pentru relatiile lor actuale.

Daca simti ca te regasesti, iata care sunt aspectele de care ar fi bine sa tii cont cand vine vorba despre modul in care te raportezi la sentimente.

Ce se intampla cu relatiile tale de adult daca nu ai primit iubire in copilarie

Prima (si cea mai importanta) relatie care are de suferit este cea cu tine insati.

Consideri ca nu esti niciodata de ajuns

Lipsa de conexiune emotionala te poate face sa-ti pui la indoiala valoarea, sa te simti rusinata si sa-ti fie greu sa te conectezi cu ceilalti intr-un mod semnificativ. Atunci cand nu primesti feedback pozitiv si validare, este dificil sa te simti bine in legatura cu tine insati. Adesea, te surprinzi ancorata in goana dupa realizari, simtind mereu ca trebuie sa fii mai mult, sa faci mai mult pentru a te simti demna de dragoste.

Probleme in relationarea cu ceilalti si lipsa increderii

Cand nu ai fost invatata sa-ti asculti si sa-ti recunosti propriile emotii si nevoi in copilarie, poate fi dificil sa recunosti relatiile sanatoase si oamenii autentici atunci cand ii intalnesti in viata. Uneori, acesti oameni sunt perceputi ca fiind prea buni pentru a fi adevarati sau sunt priviti cu suspiciune, din cauza ca simti ca nu este posibil ca ei sa te iubeasca pur si simplu.

Cum poti lega relatii autentice ca adult. 5 pasi esentiali pe care sa-i respecti

Lipsa de respect si validare poate duce la sentimentul ca nu ai control asupra propriei vieti

Daca nu ti s-a acordat atentie sau nu ti s-au respectat limitele in copilarie, este dificil sa-ti stabilesti limite sanatoase si sa-ti exprimi nevoile si dorintele in relatiile de zi cu zi. Cand nu ai primit iubire la inceputul vietii, devine dificil sa o recunosti si iti este mai usor sa o asociezi cu: dorinta, interes, nevoie. Multi oameni care nu au fost ingrijiti cu afectiune in copilarie se indoiesc de gesturile frumoase ale partenerilor lor, considerandu-i „prea draguti”  sau „suspect de atenti”.

Chiar daca nu ai primit iubire in copilarie, iti poti oferi acum toata dragostea din lume

Este important sa scapi de ciclul acestei traume si sa creezi o noua poveste pentru tine insati. Poti sa indepartezi din mintea ta limitarile impuse de experientele trecute si sa te straduiesti pentru un viitor plin de iubire, respect si implinire.

Ai puterea de a redefini imaginea de sine pe care ai creat-o in mintea ta si de a crea conexiuni semnificative cu cei care te sustin si te pretuiesc.

7 lucruri pe care le confunzi cu iubirea

Desi drumul spre vindecare poate fi anevoios, este important sa nu uiti ca meriti iubire, respect si fericire in viata ta. Poate fi greu, dar poti sa-ti rescrii propria poveste si sa-ti construiesti un viitor bazat pe autenticitate si incredere in sine.

In ciuda dificultatilor din trecut, ai puterea si resursele interioare necesare pentru a crea o viata implinita si plina de sens!

Foto: depositphotos.com