Stiinta spune ca ramanem blocati in stadiul emotional al copilariei in care nu am primit iubire. Cum te eliberezi?

1
De Denisa Toma
23 apr. 2022

Ai intalnit persoane adulte, care au in jur de 30 sau 40 de ani, dar se comporta ca niste copii?

De asemenea, crezi ca ai putea avea la randul tau aceasta problema?

Potrivit themindsjournal.com, nu ar trebui sa-ti faci griji ca ar putea fi ceva in neregula cu tine. Aceasta tendinta este una normala pentru cei mai multi oameni. Potrivit specialistilor, oamenii raman din punct de vedere mental si emotional intr-o etapa a copilariei in care nu au primit suficienta afectiune pana cand invata sa se iubeasca pe ei insisi.

Fiecare copil este diferit si are nevoi diferite. Dar exista unele etape prin care trec toti copiii si care au un impact major asupra dezvoltarii lor emotionale la maturitate. Iata care sunt acestea:

Stadiul 1

Nevoia de baza a oricarui copil in prima parte a vietii este iubirea si atentia mamei. Un bebelus depinde in totalitate de grija oferita de parinte. Daca mama ignora nevoile copilului la aceasta varsta frageda, copilul se va teme pentru siguranta sa. La maturitate, acest lucru poate cauza probleme serioase in relatii si in cadrul conexiunilor sociale. O persoana care s-a confruntat cu indiferenta din partea parintelui in prima parte a copilariei va avea probleme majore de incredere.

Stadiul 2

Dupa primii 2-4 ani, copilul va dezvolta autocontrolul. Va invata sa mearga si sa vorbeasca. Daca este neglijat de parinti in aceasta etapa si se asteapta de la el sa faca lucruri care sunt peste capacitatile sale, copilul va dobandi o permanenta senzatie de rusine.

7 calitati magnetice ale femeilor cu comportament evitant – le regasesti la tine?

Pe de alta parte, daca parintii sunt excesiv de protectori, copilul nu va putea invata lectii importante in viata. Va incepe sa se indoiasca de capacitatea sa de a face lucruri singur. Va cauta tot timpul aprobarea celorlalti, iar pe termen lung acest lucru poate duce la numeroase dificultati.

Stadiul 3

Aceasta etapa include varsta cuprinsa intre 4 si 6 ani. Este perioada principala in care ne formam o imagine asupra lumii. Copiii au numeroase intrebari in aceasta etapa, in care vor sa descopere si sa inteleaga cat mai mult.

Este un stadiu in care un copil are nevoie de sustinere din partea parintilor pentru a invata lucruri importante si pentru a-si satisface curiozitatile. Dar daca parintii impiedica dezvoltarea mintii creative a copilului, acesta se poate confrunta cu un sentiment de vina.

4 calitati esentiale pe care trebuie sa le ai ca sa fii un antreprenor de succes

La maturitate, acesti copii nu vor avea „uneltele” mentale necesare pentru a se concentra, pentru a-si folosi la maximum capacitatea creatoare. De asemenea, le va lipsi hotararea de a-si stabili un tel si de a-l duce pana la capat. Vina dobandita in copilarie va avea ca rezultat pasivitatea, indiferenta si lipsa de interes.

Stadiul 4

Urmatorul stadiu este cel al anilor de scoala. Aceasta etapa este deosebit de importanta pentru ca are rolul, pe langa acumularea cunostintelor, de a insufla unele valori copilului. Daca parintii se indoiesc de capacitatea sa de a face fata provocarilor si competitiei care apare in mod obisnuit intre colegi, copilul va dezvolta un sentiment de inferioritate. Complexul de inferioritate ii afecteaza abilitatea de a munci eficient, de a se implica si a lupta pentru ceea ce isi doreste.

Ce poti face daca esti blocata intr-un stadiu emotional al copilariei

Daca te simti blocata intr-o situatie similara, primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa-i oferi ajutor copilului tau interior. Esti responsabila pentru propria ta evolutie si depinde numai de tine sa depasesti un astfel de blocaj emotional.

Pentru a face acest lucru trebuie sa-ti imaginezi ca esti copil. Creeaza-ti o imagine mentala cat mai clara si elaborata. Gandeste-te la varsta ta si la problemele cu care te confrunti.

Ia o foaie de hartie si doua pixuri in culori diferite. Vei folosi ambele maini pentru a scrie – mana dominanta pentru sinele tau adult si cealalta pentru copilul din tine.

Modul corect de a practica autocritica, fara sa te pui la pamant si sa-ti sabotezi increderea de sine

Atunci cand vorbesti cu copilul din interiorul tau, concentreaza-te asupra unei conexiuni puternice si pastreaza o atitudine intelegatoare si blanda. Intreaba copilul din interiorul tau ce ii lipseste in viata.

Vei avea nevoie de rabdare si perseverenta. Poate dura saptamani sau chiar luni pentru a construi o relatie puternica si plina de compasiune cu sinele tau.

Acest proces te va ajuta sa constientizezi suferintele din copilarie, care te-au urmat la maturitate. Este necesar sa iti arati multa empatie, exact asa cum ai face cu un copil trist care s-ar afla in fata ta. Treptat, vei reusi sa descoperi si sa vindeci cicatricile copilului din interiorul tau. Te vei simti mai puternica si pregatita sa faci fata oricaror provocari.

Foto: depositphotos.com