Ce faci atunci cand nu-i poti schimba pe cei pe care-i iubesti?

1
De Maria Dima
29 dec. 2019

Ce faci cand iubirea fara granite da nas in nas cu limitele obiectului adoratiei tale? Ce se intampla cand jinduiesti dupa varianta cea mai buna a celui pe care-l iubesti, versiunea cu care ai crescut, sau cea care a crescut de una singura in mintea ta si care nu se regaseste mai deloc in realitate?

Nici noi, nici cei din jurul nostru nu suntem vreun sablon de perfectiune.

Durerea vine in momentul in care ne dorim schimbarea in oamenii din imediata apropiere a sufletului nostru

Atunci cand avem un parinte care se lupta cu alcoolismul, un prieten care pierde confruntarea cu dependenta sau depresia, un frate agresiv care nu intelege ca la definitia bullyingului e poza sa, sau un partener egoist.

Acutizarea apare din cauza neputintei

De cele mai multe ori, neputinta ta de a-i ajuta se tine de mana cu imposibilitatea lor de a se schimba, in ciuda faptului ca pana si ei isi doresc asta.

Ce faci atunci cand nu-i poti schimba pe cei pe care-i iubesti? 

  • Responsabilitate

Responsabilitate inseamna abilitatea de a raspunde la ce se intampla in jurul tau. Oricat te-ai framanta si te-ai intinde, modul in care tu reactionezi este singura chestie pe care o poti controla.

Din pacate, alegerile, comportamentul si reactiile celor dragi nu intra in arsenalul tau de superputeri. Te poti ambitiona, incapatana, imparti intr-o mie de bucatele, insa nici una din astea nu o sa influenteze schimbarea in ceilalti.

Vorbesc din experienta, din aia sora cu schisma. Stiu cat de mult doare. E drum lung pana la acceptarea propriilor limitari, dar si ale celor din jur. Dar cand ajungi sa stii ca fericirea/sanatatea/viata altora nu e responsabilitatea ta si nu a fost vreodata, o sa poti dormi putin mai bine. Pe cuvant.

7 motive pentru care afectiunea e cea mai importanta intr-o relatie

  • Amelionare prin ascultare

Nu ai observat si tu ca, cu cat te impotrivesti mai tare unui obicei, cu atat el e si mai abitir sustinut de ceilalti? Cu cat e predica mai lunga, cu atat sunt sansele tale de reusita mai mici? Ce conteaza ca le aduci argumente, studii de caz, dovezi stiintifice, reprosuri sau amenintari? Te lovesti de un zid in crestere.

In loc de o combatere/dezbatere incearca apropierea. Nimic nu functioneaza mai bine ca intelegerea. Oamenii vor sa fie vazuti si ascultati. Porneste de acolo.

5 tipuri de relatii care-ti fac foarte mult rau

  • Semintele schimbarii

Dupa ce te asiguri ca omul are incredere in tine si calea comunicarii voastre este deschisa, deloc impiedicata de judecati sau conflicte, poti continua sa-ti oferi ajutorul, atunci cand este cerut.

Asta e formula magica care da roade. Daca o persoana draga iti cere ajutorul, porniti dintr-un loc de incredere reciproca. E o pozitie de dorit, din care chiar poti face o diferenta in bine.

Asteriscul de rigoare tine de limitele ajutorului pe care trebuie sa le stabilesti – cand, cum, unde si in ce consta aportul tau. Nu trebuie sa preiei povara schimbarii si nici sa il faci pe celalalt dependent de sustinerea ta. Inlesnesti toata treaba, esti acolo pentru sprijin, dar nu esti cal de bataie. Niste tough love e numai buna, dar dozata cu grija.

Oare ceri prea mult… sau doar ceri persoanei nepotrivite pentru tine?

Foto: Getty Images