Adevarul despre vindecare pe care nimeni nu ti-l spune

1
De Maria Dima
4 ian. 2020

Vindecarea suna linistitor si eliberator, dar drumul pana la ea e plin de greutati. Nu e o plimbare lina, si nici usoara. Nu e nici progresiva, in care sa vezi cum evoluezi de la o zi alta, si sa simti ca esti mai din ce in ce mai bine. Ce o sa simti insa e profunzimea ei, dar si a fiecarei rani deschise peste care o sa dai pe parcurs.

Ce nu-ti spune nimeni despre vindecare

  • Trebuie sa ajungi sa simti ce ti-e frica sa simti

Orice aducator de lumina in viata ta isi are radacina in intuneric. De acolo trebuie sa pornesti daca vrei sa ajungi la o scanteie calda de bine.

Trebuie sa te intorci la amintirile dureroase, sumbre, pe care ai incercat din rasputeri sa le negi, sa le ascunzi, sa le minimalizezi si sa nu cumva sa le scoti la iveala, toate intr-o incercare disperata de a supravietui.

Sa iei rusinea din adancuri, vinovatia, dezamagirea si sa defilezi cu ele pana cand nu mai sunt asa de mari si tari, si poti sa vezi dincolo de ele.

Nu uita: viata ta devine suma tuturor lucrurilor pe care le tolerezi

  • Trebuie sa te vezi pe tine prin ochii iubirii

Iar asta e teribil de inspaimantator.

Cand ajungi la pasul asta, iti aliniezi frumos parerile limitative, prejudecatile, conditionarile si faci tot posibilul de a te iubi in ciuda lor. Creierul tau e invatat sa le urasca, dar tu trebuie sa-l dezveti de rau, si sa-l faci mai confortabil cu binele, fie el chiar si nou.

  • Trebuie sa te imprietenesti cu frica

Asumare, rabdare si tutun! Nu numai ca e ncesar sa faci fix ce nu vrei sa faci, dar trebuie sa ajunga sa-ti placa treaba asta.

Conversatiile dificile, deciziile grele si curajul, chiar si cel legat de despartiri sau schimbari radicale vor veni mereu cu o salata de emotii asezonate din plin cu frica, insa tu o sa le faci fata fara dureri de cap, si fara ca stomacul sa ti se stranga de fiecare data.

Cum sa dai reset vietii tale in 2020: Cei 10 pasi esentiali pentru un inceput fresh

  • Procesul de vindecare e mizerabil de holistic

Cicatrizarea e o treaba murdara, dezordonata si cumplit de integrata in totul nostru. Trebuie sa te inhami la tot ce vine la pachet cu schimbarea.

Vindecarea si demersurile ce tin de ea o sa-ti afecteze fiecare aspect al vietii tale, si e normal (si sanatos) sa fie asa. Numai in felul asta o sa fie sustenabila mai departe. Nu e doar o schimbare de look, sau de domiciliu emotional, de mutat cutii de colo-colo, prin podul ratiunii.

  • Vindecarea e sora cu disconfortul

Cand faci pace cu tine, trebuie sa inchei acest armistitiu cu toti demonii pe care i-ai ascuns de toti, chiar si de tine. Cu fiecare situatie in care n-ai vrea sa te afli, cu fiecare adevar pe care ai muncit o viata intreaga sa-l construiesti.

In plus, vindecarea se intampla atunci cand iti iei la revedere de la toate situatiile ambigue, confuze, incerte si decizi sa preiei controlul vietii tale, cu orice risc.

De Craciun iti doresc o pauza de la a darui parti din tine celor care nu merita

Foto: Getty Images