9 semne care arata ca ai o trauma nerezolvata

1
De Alice Papuc
28 nov. 2023

Trauma nerezolvata iti poate afecta viata in multe moduri, dar cu sprijinul si mecanismele adecvate, poti invata sa traiesti din nou intr-un mod sanatos si armonios.

Trauma nerezolvata poate avea un impact profund asupra vietii tale, iar recunoasterea semnelor acesteia reprezinta un pas important in procesul tau de vindecare.

Iata 9 semne care pot indica prezenta traumei nerezolvate!

Flashback-uri si amintiri intruzive

Traumele nevindecate se pot manifesta prin reaparitia amintirilor dureroase in mod neasteptat, sub forma de flashback-uri sau vise traumatice. Aceste amintiri intruzive pot afecta calitatea somnului si starea generala de bine.

Evitarea anumitor situatii sau locuri

Persoanele care au experimentat traume pot dezvolta, fara sa isi dea seama, strategii de evitare pentru a se proteja de amintirile dureroase. Evitarea anumitor situatii, locuri sau chiar relatii poate reprezenta un semn ca traumele anterioare inca au un impact semnificativ in viata ta.

Reactii exagerate la stimuli

Trauma poate sensibiliza sistemul nervos, determinand reactii exagerate la stimuli aparent inofensivi. Persoanele cu traume nerezolvate pot reactiona intens la zgomote, mirosuri sau evenimente care le aduc aminte de trauma.

Dificultati in gestionarea emotiilor

Din cauza traumei, gestionarea emotiilor poate deveni extrem de dificila. Persoanele pot experimenta schimbari bruste ale starii de spirit, episoade de furie sau tristete intensa, fara o explicatie “rationala”.

Autocritica exagerata

Trauma poate alimenta un dialog intern negativ si autocritic. Persoanele care nu au reusit sa rezolve traumele trecute pot dezvolta o autoperceptie distorsionata si o critica exagerata fata de ei insisi. Acestea fiind spuse, ai nevoie sa faci totul perfect, astfel incat sa nu simti ca dezamagesti pe cineva, sa poti sa fii acceptata si iubita.

Iti rozi unghiile

Ai acest tic nervos care simti ca te ajuta sa gestionezi stresul. Fara sa iti dai seama, iti rozi unghiile atunci cand esti intr-o situatie dificila, cand nu stii ce sa faci sau cand ai de luat o decizie importanta.

Cum poti trece peste infidelitate, potrivit stiintei

Dificultati in relatii

Trauma poate afecta modul in care te raportezi la ceilalti. Persoanele cu traume nerezolvate pot intampina dificultati in construirea si mentinerea relatiilor sanatoase, avand probleme de incredere si teama de abandon.

Simptome fizice neexplicate

Trauma poate avea un impact asupra corpului in moduri neasteptate. Simptomele fizice, cum ar fi durerile cronice, migrenele sau problemele gastrointestinale, pot fi semne importante ale unei traume nerezolvate.

7 semne ca barbatul cu care incerci sa construiesti o relatie nu este inca pregatit pentru tine

Mancatul compulsiv

De cele mai multe ori, te trezesti ca mananci compulsiv, incercand sa acoperi un gol in viata ta. Poate ca nici nu constientizezi care este acela, sau poate ca nici nu iti dai seama cand ai terminat toata portia de mancare.

Foto: Freepik.com