Esti extrem de amabila si faci orice pentru a evita conflictele? Afla ce este „fawn”, cel de-al patrulea tip de raspuns la trauma

1
De Georgiana Dorobantu
7 iun. 2024

Cei mai multi dintre noi ne dorim sa ne facem familia si prietenii fericiti. Dar daca esti o persoana care din aceasta dorinta ajunge sa le faca tuturor pe plac, in detrimentul propriilor nevoi si dorinte, atunci te incadrezi in tiparul „people pleaser”, care ar putea fi rezultatul unei traume din copilarie.

Specialistii au definit mai multe tipuri de raspuns instinctiv la trauma: fight – lupta, flight – fuga si freeze – inghet. Insa recent acestia au mai descoperit o modalitate de raspuns la trauma, pe care l-au numit „fawn”. Isi ia denumirea de la puii de caprioara – care au tendinta de a sta ghemuiti si a se ascunde pana trece pericolul – datorita asemanarii cu reactia persoanelor people pleaser in fata agresorilor si conflictelor. Acestia au tendinta de a deveni submisivi, serviabili si supusi pentru a scapa de pericol.

Ce este „fawn”, cel de-al patrulea raspuns instinctiv la trauma?

Terapeutul specializat in trauma Janet Bayramyan spune pentru purewow.com ca raspunsul de tip fawn este una dintre cele patru reactii pe care le avem instinctiv in fata amenintarii sau pericolului – fight (lupta), flight (fuga), freeze (inghet) si fawn (supunere).

„Raspunsul ‘fawn’ implica sa facem ce putem pentru a atenua situatia, persoana sau amenintarea cu scopul de a reduce suferinta sau pericolul”, spune terapeuta. Raspunsul de tip fawn este un mecanism de coping pe care unii oameni il folosesc pentru a evita conflictul. Atunci cand cresc intr-un mediu abuziv – fizic, psihic sau emotional – unele persoane devin agresive (lupta), altele aleg sa plece (fuga), iar altele sunt incapabile sa ia o decizie (inghet). Cei cu un raspuns de tip fawn (supunere) incearca sa previna aparitia problemei sau a conflictului grabindu-se sa-i faca pe plac abuzatorului pentru a evita abuzul. In cele din urma, acesta poate deveni un tipar comportamental pe care persoana respectiva ajunge sa-l normalizeze si pe care il va folosi si la maturitate.

Cum te vei purta in relatia de cuplu daca suferi de rana de abandon

Cum se manifesta raspunsul de tip „fawn”?

Janet Bayramyan spune ca acest comportament se poate manifesta prin:

– a fi exagerat de submisiv, serviabil si supus
– comportamente de people-pleaser
– o dorinta puternica de a evita conflictul
– tendinta de a-si cere scuze prea des
– ignorarea propriilor limite
– asumarea responsabilitatii pentru raul facut

Ce tip de trauma poate cauza raspunsul de tip „fawn”

„Uneori, asteptarile culturale pot duce la acest raspuns”, spune Bayramyan. „De exemplu, in culturile care cer ca fetele si femeile sa se poate ‘ca o fata’ sau sa fie submisive, femeile invata ca trebuie sa fie placute pentru a-i face pe ceilalti fericiti si a se integra”, adauga specialista.

Anumite tipuri de abuzuri suferite in copilarie pot duce la raspunsul fawn, spune ea, daca un copil a invatat ca a fost mai bine pentru el sa fie pe placul abuzatorului. „Bullying-ul cronic sau hartuirea ii pot face pe unii oameni sa dezvolte comportamente de supunere ca pe o modalitate de a evita victimizarea si a castiga aprobarea celorlalti”, declara terapeuta.

Da-ti voie sa faci aceste 6 lucruri ca sa ai viata mai usoara si mai fericita

De asemenea, experientele traumatizante precum accidente, dezastre naturale sau a fi martor la violenta pot face o persoana sa adopte comportament submisiv ca o modalitate de a face fata situatiilor amenintatoare si de a-si asigura siguranta sau supravietuirea.

6 moduri prin care sa gestionezi raspunsul de tip „fawn” la trauma

 

Invata sa stabilesti limite

Una dintre cele mai mari probleme ale persoanelor cu raspuns de tip fawn este aceea ca nu stiu sa impuna limite. Iar cand este in firea ta sa faci pe plac tuturor celor din jur, poate fi dificil sa trasezi o linie clara fara sa te simti vinovat. Invata sa spui nu, incepand cu lucruri mici. Prietenii te preseaza sa iesi in oras desi nu iti doresti? Spune nu. Cineva iti pronunta numele gresit? Corecteaza-l. Aceste lucruri mici iti vor da ulterior increderea sa gestionezi si chestiuni mai importante.

Invata sa impui acele limite

„Acest lucru implica identificarea limitelor personale, comunicarea lor asertiva si sa fii dispus sa spui ‘Nu’ atunci cand este necesar”, explica Bayramyan. „Este important sa constientizezi faptul ca stabilirea acelor limite ti se va parea incofortabila la inceput sau iti va aduce chiar un sentiment de vinovatie, insa este un pas important in redobandirea autonomiei si a respectului de sine”, adauga specialista.

Dezvolta constiinta de sine si practica minfulness

Te vor ajuta sa recunosti cand ai comportamente de tip fawn, de supunere, si sa intelegi emotiile si factorii declansatori care stau la baza lor.

Sentimentul de vina si relatia cu banii. De ce nu poti avea stabilitate financiara, oricat de mult muncesti

Invata sa delegi

O parte a acestui tip de raspuns la trauma este sentimentul ca tu trebuie sa le faci pe toate si sa te ocupi de fiecare proiect pentru a fi un angajat valoros la locul de munca. La intalnirile de familie, probabil simti o presiune mare de a-i servi pe toti si de a te asigura ca dorintele tuturor sunt indeplinite. Dar cand ai deja foarte multe de facut, sa iti asumi si mai mult te poate duce la un pas de burnout. Aminteste-ti ca este in regula sa ceri ajutorul si sa delegi unele din aceste responsabilitati.

Nu mai da atat de multe explicatii

Cand inveti pentru prima data sa impui limite pentru tine insati, inclinatia ta naturala va fi sa iti ceri scuze si sa supracompensezi pentru a te asigura ca toata lumea stie ca nu ai intentia de a-i respinge. „Nu” este un raspuns suficient. Si nu este nevoie sa explici mai mult de atat.

Foto: depositphotos.com