TED Talks: 5 discursuri despre trauma care iti vor schimba viata

1
De Georgiana Dorobantu
10 aug. 2023

Traumele ne afecteaza pe toti. Poate ca ai trait, la randul tau, un eveniment traumatic sau poate ca o persoana draga a trecut printr-o astfel de experienta dificila.

Cu toate acestea, cei mai multi oameni nu sunt constienti de modul in care trauma le afecteaza permanent comportamentul si felul in care ii poate urmari intreaga viata.

Iti prezentam mai jos 5 discursuri TED asupra traumei care au capacitatea de a-ti schimba viata. Acestea includ revelatii surprinzatoare despre efectele pe termen lung ale traumei, dar si despre tulburarea de stres posttraumatic (PTSD), precum si sfaturi pentru a dobandi capacitatea de a le depasi si a te vindeca.

Reprimarea emotiilor: Este posibil sa uiti o trauma pe care ai trait-o?

1. Intelegerea efectelor PTSD asupra creierului, corpului si emotiilor

Medicul Janet Seahorn a studiat efectele pe care trauma le are asupra creierului si modul in care poate provoca schimbari in reteaua neuronala a creierului. In acest discurs TED, ea detaliaza modul in care societatea ar trebui sa intelegeaca efectele socante, pe termen lung, ale traumei si modul in care schimba comportamentele la nivelul creierului, corpului si emotiilor.

5 metode pentru a iti elibera sufletul de sentimentele traumatice aduse din trecut

2. Cum afecteaza trauma din copilarie sanatatea de-a lungul intregii vieti

Medicul pediatru Nadine Burke Harris explica in acest discurs ca stresul in urma abuzului repetat, neglijarea si dificultatile create de un parinte care se confrunta cu probleme mintale sau abuzul de alcool si droguri are un impact real asupra dezvoltarii creierului. Aceasta problema continua sa se dezvolte de-a lungul vietii, astfel ca cei care au suferit traume severe sunt mai predispusi sa se confrunte cu anumite afectiuni medicale.

3. „Ce m-a invatat trauma despre rezilienta”

In acest discurs inspirational, Charles Hunt isi spune propria poveste despre trauma si cum a supravietuit si a descoperit rezilienta. El a explicat ca rezilienta este una dintre cele mai importante trasaturi pe care o persoana o poate dezvolta, fiind un element esential pentru a dobandi fericirea si succesul.

Trauma se mosteneste? 3 motive pentru care este important sa privesti catre istoria ta familiala

4. Rupe tacerea despre traumele din copilarie

Dani Bostick este profesor, consilier in probleme de sanatate mintala si supravietuitor al abuzului sexual in copilarie. Ea vorbeste in acest discurs TED despre impactul pe care trauma il are asupra elevilor si importanta de a vorbi despre traumele din copilarie.

5. Relatiile bune sunt cheia vindecarii traumei

Prihologul Karen Treisman lucreaza la nivel global cu diferite grupuri, de la copii adoptati pana la fosti copii soldati si supravituitori ai Genocidului din Rwanda. In acest discurs TED, ea explica importanta construirii unor relatii implinite, care au rolul de a ajuta in vindecarea traumei.

Foto: freepik.com