Trauma se mosteneste? 3 motive pentru care este important sa privesti catre istoria ta familiala

1
De Cristina Tudor
28 sept. 2021

Te-ai simtit vreodata prizonierul unui comportament pe care nu il intelegi?

Se poate intampla uneori sa simti ca joci mereu in acelasi scenariu fara sa reusesti sa il imbunatatesti, ca si cum esti programat sa te intalnesti mereu cu aceleasi situatii.

Deseori auzim la cei din jur sau ne auzim chiar pe noi insine spunand: “Nu inteleg de ce nu pot avea relatii fericite”, “Nu inteleg de ce situatia aceasta se repeta in viata mea”.

De cele mai multe ori, cauza pentru situatiile care se repeta in viata noastra si blocajele emotionale o reprezinta traumele mostenite si preluarea destinului unui alt membru din sistemul familial.

Atunci cand venim pe lume, mostenim de la stramosi si de la parinti nu doar caracteristicile psihice, cat si bagajul lor emotional, traumele mostenite reprezentand acele evenimente traumatice care au inceput cu decenii inainte de generatia actuala si care au afectat modul in care indivizii din sistemul familial respectiv inteleg si fac fata unor situatii. Aceste traume se vor propaga mai departe pe linia familala pana cand un membru din familie va decide sa opreasca acest ciclu.
Iata 3 motive pentru care este important sa privesti catre istoria ta familiala

1. Copiii poarta poverile

Uneori evocarea unui eveniment despre care in general se evita discutiile va provoca o suferinta vie. Copiii se regasesc intr-un context ale carui elemente constitutive le sunt necunoscute si sunt supusi unor influente impotriva carora nu pot face nimic.

Cand adevarul le este ascuns copiilor, cel mai adesea e din cauza ca li se vrea binele. Parintii nu vor ca acestia sa afle despre un trecut dureros si facand asta se comporta ca si cum unele intamplari nu au avut loc. Daca le-ar fi povestit copiilor, le-ar fi provocat o rana, insa ascunderea trecutului agraveaza si mai mult aceasta rana care altfel ar fi putut fi mai usor ingrijita.

Daca cineva dintr-o familie pe parcursul unei generatii a reprimat ceva din viata sa, nepotii, copiii si stranepotii vor prelua asta si din foarte multa iubire inconstienta vor exprima asta. Daca privesti in acest fel, vei putea sa analizezi mai mult trecutul familiei tale.

Citeste continuarea pe Kudika.ro.

Foto: Pexels.com.