Reprimarea emotiilor: Este posibil sa uiti o trauma pe care ai trait-o?

1
De Mia Nicolescu
29 iul. 2022

Parerile sunt impartite cand vine vorba de reprimarea emotiilor. In domeniul psihologiei, exista inca o controversa destul de aprinsa: amintirile reprimate pot sau nu ar trebui recuperate?

In urma unui studiu, clinicienii au avut o tendinta mai mare de a crede ca oamenii reprima amintirile care pot fi recuperate in terapie. Publicul larg, de asemenea, are o credinta in memoria reprimata. In mod clar, este nevoie de mai multe cercetari in ceea ce priveste memoria.

TRAUMA POATE FI UITATA

Majoritatea oamenilor isi amintesc experientele neplacute care li se intampla, dar au capacitatea de a uita adevaratele traume suferite. Oamenii de stiinta studiaza acest lucru si ne ajuta sa intelegem cum este posibil asa ceva.

3 metode simple pentru procesarea emotiilor ingropate si vindecarea traumelor

Cand aceasta uitare devine extrema, adica se ajunge pana la a uita complet episoade din viata, uneori se dezvolta o tulburare disociativa, cum ar fi amnezia disociativa, fuga disociativa, tulburarea de personalitate si tulburarea de identitate disociativa (tulburarea de personalitate multipla). Aceste tulburari si relatia lor cu trauma sunt inca studiate.

CUM FUNCTIONEAZA MEMORIA

Memoria nu este chiar ca un magnetofon. Creierul proceseaza informatia si o stocheaza in moduri diferite. Cei mai multi dintre noi au avut experiente usor traumatice, iar aceste experiente par uneori sa fie „scurtcircuitate” in creierul nostru si odata cu ele un grad ridicat de detalii/informatii.

Oamenii de stiinta studiaza relatia dintre doua parti ale creierului, amigdala si hipocampul, pentru a intelege de ce se intampla acest lucru. Iata ce stim in acest moment: Trauma moderata poate imbunatati memoria pe termen lung. Aceasta este experienta de bun simt pe care o traim majoritatea dintre noi si face dificila intelegerea modului prin care amintirea evenimentelor neplacute poate fi uitata.

Traumele puternice pot perturba stocarea pe termen lung si pot lasa amintirile stocate ca emotii sau senzatii, mai degraba decat ca amintiri. Cercetarile sugereaza ca poate dura pana la cateva zile pentru a stoca complet un eveniment in memoria pe termen lung.

7 momente din viata care teoretic aduc fericire, dar care iti pot provoca o multime de alte emotii

Declansatorii senzoriali din prezent pot face ca materialul uitat sa iasa la suprafata. Acest lucru se datoreaza faptului ca materialul este asociat cu declansatorul printr-un proces cunoscut sub numele de “memorie, invatare si comportament dependent de stare”.

“Amintirile false” ale evenimentelor usor traumatice au fost create in laborator. Nu este clar in ce masura se intampla acest lucru in alte situatii.

Studiile arata ca oamenii care traiesc traume puternice au capacitatea de a uita raul pe care l-au trait. Amintirea traumei poate reveni mai tarziu in viata, in prima faza sub forma de senzatii sau emotii, uneori “flashback-uri” in timpul carora persoana practic retraieste momentul.

DEZBATERE ASUPRA AMINTIRILOR RECUPERATE

Amintirile recuperate sunt chiar adevarate? Exista multe dezbateri in jurul acestei intrebari. Unii terapeuti care lucreaza cu persoane care au suferit traume cred ca amintirile sunt adevarate, deoarece sunt insotite de emotii atat de puternice.

Alti terapeuti au raportat ca unii dintre pacientii lor si-au recuperat amintiri care nu ar fi putut fi adevarate (o amintire in care ei au fost decapitati, de exemplu). Unele grupuri au sustinut ca terapeutii implanteaza amintiri sau provoaca amintiri false la pacientii vulnerabili, sugerand ca acestia sunt victime ale abuzului, cand de fapt nu a avut loc niciun abuz.

Foto: Freepik.com