3 metode simple pentru procesarea emotiilor ingropate si vindecarea traumelor

1
De Mia Nicolescu
2 mart. 2022

“Orice sentiment de nesiguranta poate activa o trauma, fie ea o trauma mica sau una de intensitate mare”, sustine autoarea de bestseller si speaker-ul motivational Gabby Bernstein.

Desi gandul ca timpul vindeca orice rana ne ofera confort si siguranta, adevarul este undeva la mijloc. Timpul vindeca, atata timp cat si omul ajuta la vindecare, atata timp cat vindecarea implica terapie, meditatie, rugaciune sau orice alt tip de exercitiu. Nu putem astepta pur si simplu sa treaca orele, zilele, saptamanile sau anii si intr-un final sa ne declaram vindecati.

Terapia prin ploaie versus Terapia la soare. Cum te poti simti bine indiferent de vreme

Pentru a trece peste un episod dureros, este nevoie sa fim prezenti si sa lucram in fiecare zi pentru a accepta ce s-a intamplat. Este nevoie sa plangem, sa tipam, sa rabufnim, sa ne eliberam si sa iertam. Daca alegem calea cea usoara, sa ascundem mizeria sub pres, la un moment dat mizeria va mirosi si o sa ne deranjeze. Asa si o emotie ingropata… ramane acolo pana cand se transforma in trauma si incepe sa doara mai rau ca niciodata.

Recomandarea inteleapta este ca persoana care trece printr-un moment dificil sa inceapa din timp sedintele de psihoterapie. Cu cat mai devreme, cu atat mai repede incepe procesul de vindecare si se evita instalarea traumei. Exista, insa, si cateva metode pe care le poti aplica acum, acasa, si care ajuta la incetinirea gandirii negative. Iata care sunt acestea:

  1. Metoda “Furie pe pagina”

Aceasta tehnica face referire la EMDR (desensibilizarea si reprocesarea prin miscari oculare), o practica terapeutica care ne ajuta sa accesam subconstientul si permite creierului sa reproceseze amintirile negative si emotiile surprimate. Desi se recomanda sa se lucreze cu un terapeut specializat in EMDR pentru a ajunge la radacina traumei, exista posibilitatea de a beneficia de rezultatele acestei practici si acasa.

Ce este de facut:

Pune-ti castile in urechi si porneste muzica EMDR binaurala. Starea de relaxare va incepe in scurt timp sa se instaleze datorita tonurilor bianurale.

Apoi, timp de 20 de minute, scrie. Doar atat. Pune toate emotiile pe hartie (Atentie! Este important sa scrii pe hartie, nu pe telefon), scrie exact ce iti vine in minte in acel moment, chiar daca treci de la o stare la alta, de la un gand la altul. Nu este nevoie sa se lege ideile intre ele. In acel spatiu de relaxare si cu stimulii transmisi creierului, incepi sa deschizi ceea ce se numeste fereastra tolerantei, pentru  a-ti procesa sentimentele.

7 ganduri la care ar fi bine sa renunti treptat pe parcursul acestui an pentru a fi fericita

Dupa cele 20 de minute de scris, urmeaza 20 de minute de meditatie. Intinde-te pe spate, cu mana dreapta pe inima si mana stanga pe burta. Inspira adanc si expira complet. Vindeca-ti traumele!

  1. Metoda EFT “Tehnica de libertate emotionala”

Autoarea Gabby Bernstein spune: “Daca te simti anxios sau stresat, ori simti frica, preseaza punctul dintre degetul inelar si cel mijlociu.”.

In timp ce presezi punctul, repeta cu voce domoala: “Sunt in siguranta. Sunt in siguranta. Sunt in siguranta. “Este extrem de linistitor pentru psihic si organism sa repeti aceasta afirmatie in timp ce atingi acel punct”, spune ea.

Aminteste-ti sa respiri profund si complet si sa continui sa iti repeti: sunt in siguranta, sunt in siguranta.

  1. Cunoaste-ti temerile

Este nevoie de timp si rabdare pentru a accesa subconstientul. Un pas important este sa iti cunosti si sa iti accepti fricile. Multi dintre noi s-au “trezit” cu trauma si nu s-au gandit nicio secunda ce a putut sa duca la asta, nu si-au dat seama ca au stocat emotii care sa le dezvolte o trauma.

Nu recomand sa faci un obicei din asta, pentru ca ar insemna sa ramai conectata in permanenta la problema si nu poti sa traiesti asa in fiecare zi, dar, din cand in cand, coboara in interiorul tau si vezi ce te sperie. Identifica frica, momentul sau situatia declansatoare, gandurile tale si ce simti fix in acel moment si cum ai invins-o in trecut.

Tu cum ai reusit sa iti invingi fricile si sa iti vindeci traumele?

Foto: Depositphotos.com