Cum poti trece peste infidelitate, potrivit stiintei

1
De Alice Papuc
19 nov. 2023

Procesul de vindecare dupa infidelitate este unic pentru fiecare om. In cazul anumitor persoane, acesta poate dura doar cateva luni, in timp ce in cazul altora este posibil sa se extinda chiar pana la ani. Vestea buna este ca totul va trece, iar intr-o zi lucrurile vor fi diferite. In acest sens, cercetatorii sustin ca au gasit metoda prin care cuplurile pot trece peste infidelitate.

Te intrebi cum poti trece peste infidelitate, fara sa te simti la pamant? Este firesc pentru partenerul “vatamat” sa simta un amalgam de emotii: furie, negare, soc, deznadejde si chiar depresie. Cu toate acestea, terapeutii sunt de parere ca exista 4 etape care marcheaza intreg procesul de vindecare dupa infidelitate. Intelegerea acestor etape te poate ajuta sa depasesti mai repede aceasta perioada.

Terapia de cuplu poate duce la despartire?

Etapa I – Descoperirea infidelitatii

Asa cum se intampla in orice trauma, descoperirea infidelitatii te poate face sa nu gandesti clar. Probabil vei simti o amortire completa, apoi o durere cumplita si/sau o nevoie de razbunare, iar uneori este foarte posibil sa treci imediat de la o stare la alta.

Mai intai de toate, accepta ca toate aceste trairi sunt normale. Este dificil de suportat, dar este normal. Intregul tau univers tocmai a fost zguduit (sau complet distrus), iar asta nu este ceva usor de gestionat. Aceasta perioada poate dura, pentru majoritatea, pana la sase luni. Dar fiecare persoana este individuala, asa ca nu numara zilele, doar asigura-te ca treci prin aceasta etapa cat de bine poti. Abtine-te sa iei decizii importante, fie ca este vorba de continuarea relatiei sau de incheierea acesteia. In schimb, incearca sa te asiguri ca ai grija de tine.

Etapa II – Evaluarea relatiei de cuplu

Un lucru pe care majoritatea persoanelor inselate nu-l pot gestiona in prima etapa a traumei este confruntarea cu faptul ca, desi partenerul infidel poarta vina pentru modul in care a gestionat situatia, pot exista probleme in relatia de cuplu. Nu, o aventura nu este niciodata o solutie. Dar, daca vrei sa te vindeci, ar trebui sa inveti din asta.

Dupa ce emotiile initiale se domolesc, este ideal ca tu si partenerul tau sa explorati problemele pe care le aveti in cuplu. Acesta va fi un proces dificil, iar tu ar trebui sa te pregatesti pentru multe confruntari. S-ar putea sa vezi o fata complet noua a partenerului tau, una care iti era straina. Ai nevoie de multa putere pentru a accepta realitatea.

Etapa III – Abordarea problemelor/reconectarea cu partenerul

Odata ce ai aflat de ce a avut loc aventura, poti incepe sa lucrezi la problemele legate de depasirea infidelitatii. Aceasta se aplica atat partenerilor care decid sa ramana impreuna, cat si celor care se despart. In primul caz, fara rezolvarea problemei, nu vei putea niciodata sa ai o relatie bazata pe incredere, iubire si respect reciproc. Tine minte ca aceasta etapa implica mult timp si rabdare, pentru ca depasirea infidelitatii nu se intampla peste noapte.

5 calitati pe care ar trebui sa le aiba un sot bun, conform expertilor in relatii

Etapa IV – Renuntarea la tristete

Ultima etapa implica revenirea la vechiul tau sine, la modul in care te simteai inainte de aceasta poveste. Acesta este momentul in care cei care aleg sa ramana impreuna isi pot revitaliza relatia. Este un proces amplu, in care iertarea, comunicarea si reconstruirea increderii sunt vitale.

Aceasta etapa nu presupune ca nu vei mai simti deloc durere sau indoieli. Din pacate, amintirile dureroase nu dispar pentru totdeauna. Dar, in timp, inveti cum sa le gestionezi, cresti si te dezvolti.

Foto: Freepik.com