5 calitati pe care ar trebui sa le aiba un sot bun, conform expertilor in relatii

1
De Cristiana Astefanoaiei
14 nov. 2023

Intr-un material realizat de publicatia UpJourney, mai multi psihologi, dar si specialistii in relatii au explicat ce calitati are un barbat langa care vrei sa ramai alaturi pe viata.

Un sot bun este cel pe care te poti baza, care te sprijina si te incurajeaza. Dar mai exista 5 calitati aprobate de experti ca fiind necesare pentru o relatie fericita si de durata.

Este deschis la schimbare

Si nu e doar dornic sa se schimbe el, atunci cand e nevoie, ci accepta ca partenera de viata sa treaca prin transformari pe parcursul relatiei. Celeste Labadie, antrenor de incredere si expert in relatii, spune ca „un sot care este deschis la cresterea personala si la cresterea relatiei se poate ajusta cand partenera evolueaza. El va fi interesat de ceea ce sotia sa poate explora in propria incercare de a se dezvolta. Acest lucru ii ofera relatiei beneficiul unei „mentalitati de crestere” si permite ca optiunile noi si interesante sa aiba spatiul necesar pentru a se extinde atat individual, cat si colectiv.”

Un sot bun este sigur pe el

El poate pastra spatiu pentru ca partenera sa fie libera si sa simta ceea ce simte fara ca el sa se indeparteze, sa se inchida sau sa se supere pe ea. Un barbat sigur pe el o ajuta sa simta ca cineva ii asigura spatele, indiferent de ce se intampla. Are incredere in el insusi si, prin urmare, este demn de incredere.

Top 3 cei mai buni soti ai zodiacului. Mare atentie ce barbat alegi sa-ti fie partener de viata!

Respecta si sustinele obiectivele sotiei sale

In munca mea cu cupluri si indivizi pe taramul terapiei, am descoperit ca cele mai de succes relatii au loc atunci cand oamenii se inteleg si se valideaza reciproc si cand valorile lor se aliniaza. Ei sunt respectuosi si sustin obiectivele si dorintele celorlalti. Validarea este o parte esentiala pentru a avea o conexiune emotionala solida si sigura. Nu te vei simti confortabil cu cineva daca simti ca ceea ce spui nu este luat in considerare, sau, mai rau, este luat in deradere”, explica Mia Zambarano, expert in sanatate mintala.

Asta nu inseamna ca sotul tau trebuie sa fie de acord cu tine in toate privintele. Inseamna pur si simplu ca este dispus sa te asculte si ca iti respecta gandurile si opiniile. Valorile se vor rezuma la ceea ce este esential pentru tine. Cele mai reusite relatii si casnicii tind sa fie construite pe valori comune.

Un sot bun aduce armonie emotionala

Intreaba 50 de sotii cum definesc un sot bun si vei primi 50 de raspunsuri diferite, dar punctul comun al grupului va fi prezenta unei profunde armonizari emotionale. Acest lucru inseamna un sot care recunoaste emotiile si raspunde in consecinta. El este constient de nevoile tale autentice si lucreaza pentru a te ajuta sa le satisfaci in mod autentic. Astfel, daca te simti epuizata dupa o zi lunga de munca, el iti va oferi spatiu pentru a te reincarca fara a deveni defensiv sau morocanos.

Descoperirea modului in care primesti si exprimi dragostea este vitala pentru a-ti hrani relatia”, spune Lindsay Liben, psihoterapeut.

Cele 5 limbaje ale iubirii – cum te ajuta sa te bucuri de relatia la care ai visat

Isi face partenera sa se simta in siguranta

Celeste Labadie, expert relatii, si Christy Piper, autoarea cartii „Girl, You Deserve More”, s-au pus de acord ca aceasta calitate e foarte importanta. Cand iesiti seara tarziu in oras, fie te va insoti, fie va dori sa stie ca ai ajuns cu bine acasa. Daca te pui intr-o situatie care poate fi periculoasa pentru tine, el iti va spune sincer si iti va oferi o alternativa.

Foto: Freepik.com