Sentimentul de vina si relatia cu banii. De ce nu poti avea stabilitate financiara, oricat de mult muncesti

1
De Alice Papuc
19 mai 2024

Poti sa te folosesti de mantre, de afirmatii pozitive sau de diferite tehnici de manifestare, dar daca nu ajungi sa simti cu adevarat ca meriti o viata mai buna, nu vei ajunge sa-ti imbunatatesti relatia cu banii.

Cei mai multi oameni se confrunta cu sentimentul de vina in relatia cu banii, iar aceasta emotie profunda poate avea un impact semnificativ asupra stabilitatii tale financiare, indiferent de cat de mult muncesti. Iata explicatia din spatele acestui fapt, precum si ce poti face in acest sens!

Originea sentimentului de vina

Sentimentul de vina legat de bani poate avea radacini adanci in experientele tale de viata si in convingerile interioare. Poate fi alimentat de educatia financiara precara sau de experiente din copilarie, experiente in care ai fost invatata ca banii sunt o sursa de stres sau de conflict in familie. De asemenea, poti ajunge sa internalizezi convingeri culturale sau sociale care te fac sa te simti vinovata daca investesti in tine sau iti faci anumite placeri. Gandeste-te doar la toate vorbele din popor de tipul “Banii sunt ochiul dracului”.

Nivelul tau de merit

Poate ca iti urasti locul de munca, dar simti ca trebuie sa faci asta la nesfarsit, pentru salariul pe care il primesti. Poate ca nu iti dai voie sa-ti cumperi absolut nimic, pentru ca “trebuie sa economisesti”. Cu toate acestea, ajungi mereu sa ai cheltuieli semnificative si neplanificate (amenzi, probleme de sanatate, lucruri care se strica in casa, restante) si chiar sa acumulezi datorii semnificative. Traiesti intr-o teama constanta si nu reusesti sa iesi din aceasta situatie.

Toate aceste lucruri tin de nivelul de merit pe care chiar tu iti “permiti” sa il ai. Acesta este adanc inradacinat in subconstientul tau si te face sa ajungi in diferite conjuncturi sau sa ai parte de anumite persoane in viata ta. Acestea fiind spuse, daca vei continua sa traiesti in teama, sa te raportezi la ceea ce ti-au spus altii despre tine si sa nu ai o viata autentica, vei continua sa te simti “programata” intr-o anumita directie si sa nu reusesti sa faci bani, oricat de mult incerci.

Vibratia pe care o ai

Universul iti raspunde in functie de vibratia ta. El iti ofera exact ceea ce ii transmiti ca ai nevoie. Degeaba te folosesti de tehnici pentru manifestarea abundentei financiare daca vibratia ta este una joasa si transmite datorii, cheltuieli si neplaceri. Tu esti cea care trebuie sa-i transmita Universului “merit acest lucru”, “sunt pregatita”, “sunt demna”.

Cum sa-ti imbunatatesti relatia cu banii

Pentru a depasi sentimentul de vina si pentru a construi o relatie mai sanatoasa cu banii, este important sa te confrunti cu aceasta emotie si sa adopti strategii eficiente de gestionare a banilor.

Constientizare si acceptarea

Recunoasterea si acceptarea sentimentului de vina si a relatiei precare cu banii reprezinta primul pas catre vindecare. Este important sa intelegi ca este normal sa ai astfel de sentimente, dar ca ele nu trebuie sa-ti controleze viata financiara.

Educatie financiara

Cunostintele despre gestionarea banilor si dezvoltarea de abilitati financiare solide te vor ajuta sa te simti mai increzatoare si sa-ti gestionezi mai bine finantele. Controlul asupra situatiei financiare poate reduce sentimentul de vina si stresul asociat.

7 lectii importante pe care le-am invatat din cartea “Manifest” de Roxie Nafousi

Imbunatatirea stimei de sine

Cresterea stimei de sine poate reduce sentimentul de vina si te poate ajuta sa intelegi cu adevarat care sunt convingerile limitative pe care le resimti. Vei ajunge sa faci diferenta intre aceste convingeri care ti-au fost inoculate si ceea ce simti tu cu adevarat. Treptat, vei avea incredere in tine, iti vei gestiona mai bine finantele si iti vei permite anumite placeri.

Consiliere

Lucrul cu un terapeut sau consilier financiar poate fi benefic in gestionarea sentimentului de vina legat de bani si in dezvoltarea unor strategii sanatoase de gestionare a banilor. Astfel, vei sti care sunt pasii pe care trebuie sa-i urmezi si te vei simti mult mai pregatita sa-ti vindeci relatia cu banii.

Foto: Freepik.com