De ce poate fi daunator pentru viitorul copiilor sa le spui ca nu va permiteti financiar anumite lucruri

1
De Alice Papuc
3 mart. 2024

Exista momente cand copiii nu au nevoie sa stie toate detaliile situatiei financiare din familie.

Banii reprezinta, in general, un subiect tabu. Si desi societatea noastra a evoluat si oamenii sunt mai deschisi cu privire la anumite aspecte, exista si lucruri pe care, uneori, este mai bine sa le pastrezi doar pentru tine. Printre acestea se numara si problemele financiare.

Daca le spui copiiilor tai ca aveti probleme financiare, este posibil sa le afectezi viitorul

Creierul copiilor este precum un burete: ei absorb informatia din jur si o transpun in realitatea lor. Astfel, este recomandat sa nu-i spui copilului tau ca ai probleme financiare, nu ai bani sau nu-ti permiti anumite lucruri. Pur si simplu, acest lucru il predispune la propriile probleme financiare in viata sa de adult. Copiii inteleg astfel ca banii nu sunt pentru ei, ca nu vor avea parte de acestia si ca este perfect normal sa te confrunti cu lipsuri. Este vorba despre o gandire limitativa, care se formeaza in copilarie si care iti afecteaza, in mod involuntar, intreaga viata.

Ce poti face in acest sens

In primul rand, incearca sa eviti sa spui lucruri de genul “Nu ne permitem”; “Nu avem bani”; “Este mult prea scump pentru noi”. Daca totusi te trezesti ca faci acest lucru involuntar, adauga “acum”: “Nu ne permitem acum”. Astfel, creierul se straduieste sa gaseasca o cale pentru a “produce”, in loc sa-si asume direct limitarea.

Mai mult decat atat, fereste-te de “celebra” fraza: “Sunt saraca”. “Sunt” reprezinta un cuvant extrem de puternic si nu faci decat sa transformi aceasta afirmatie in realitatea vietii tale. In schimb, incearca sa folosesti afirmatii pozitive, care sa atraga abundenta in viata ta : “Am parte de stabilitate financiara”. “Sunt capabila sa-mi ofer viata de vis”, “Am parte de tot ce mi-am dorit vreodata”. Chiar daca aceste lucruri pot parea greu de insusit in prima faza, ai nevoie doar de exercitiu constant. In timp, vei observa singura diferentele.

@moneywithmak

money mindset is powerful #moneymindset #entrepreneur #successmindset

♬ original sound – Moneywithmak

De asemenea, daca esti in situatia in care copilul tau isi doreste ceva care nu este realizabil la acel moment (poate un gadget nou sau o vacanta), este recomandat sa faci anumite “intelegeri” cu acesta. Spune-i simplu copilului tau ca atunci cand isi doreste ceva cu adevarat, trebuie sa depuna eforturi reale pentru a avea parte de acel lucru.

Majoritatea oamenilor cred ca este responsabilitatea parintilor sa discute cu copiii lor despre bani

Potrivit unui sondaj realizat de Momentive, 83% dintre adultii din SUA au afirmat ca parintii sunt cei mai responsabili oameni pentru educarea copiilor lor in ceea ce priveste subiectul banilor. In acelasi timp, doar 15% dintre parinti au declarat ca discuta cu copiii lor mai mult de o data pe saptamana despre finantele familiei, 13% au spus ca o fac o data pe saptamana, iar 16% o data pe luna. Aproximativ 24% dintre adulti discuta mai rar cu copiii lor, iar 31% niciodata.

In continuare, sondajul a aratat ca parintii care castigau mai putini bani aveau mai multe sanse sa aiba aceste conversatii despre bani o data pe saptamana sau chiar mai des de atat. Desi este incurajata transparenta cu copilul in privinta banilor, intrebarea fireasca este: care este “granita” pana la care poti discuta despre problemele financiare pe care le intampini? In ce sens le afectezi viata si ce poti face pentru ca cel mic sa nu dezvolte o anumita anxietate legata de bani?

Astfel, este recomandat sa-ti cantaresti bine cuvintele si sa te asiguri ca nu-i “insufli” o realitate anume copilului tau. Permite-i sa viseze si arata-i ca lucrurile bune vin atunci cand muncesti pentru ele.

Foto: Freepik.com