6 pasi simpli pentru a depasi gandirea limitativa despre bani

1
De Alice Papuc
18 apr. 2023

Ti-ai propus ca in 2023 sa depasesti gandirea limitativa despre bani si sa iti atingi adevaratul potential? Acest articol este pentru tine!

In copilarie, universul fiecaruia este raportat la parinti. Copiii se raporteaza la parinti pentru a invata cum sa reactioneze intr-o anumita situatie. Parintii sunt cei care se ocupa de copii si le indeplinesc nevoile. Astfel, subconstientul copilului este asemenea unui burete. Acesta absoarbe experientele pe care le au parintii si preia credintele conform carora parintii aleg sa isi traiasca viata. Acest lucru este valabil inclusiv in ceea ce priveste relatia cu banii.

Daca in copilarie ai auzit lucruri asemenea „banii aduc ghinion” ; „banii nu aduc fericirea”; „banii nu cresc in copaci”, s-ar putea sa te confrunti cu o gandire limitativa despre bani. Astfel, gandirea limitativa despre bani este cea care te impiedica sa obtii lucrurile pe care ti le doresti. Ce poti face in acest caz?

Identifica problema

Prima etapa este sa te gandesti care este relatia pe care o ai tu cu banii. Asociezi banii cu ceva negativ? Ai experiente neplacute din copilarie? Ai crescut intr-o familie cu probleme financiare? Fii sincera cu tine. Autoanaliza este cea mai importanta. Nu ai motive sa te simti rusinata, cu atat mai mult pentru ca iti doresti sa lucrezi cu tine si sa depasesti o problema. Aminteste-ti faptul ca nu poti trece la un nivel mai bun pana nu depasesti problemele din cel prezent.

Relatia de cuplu si bugetul. Cum sa porti conversatia despre bani cu partenerul tau

Fii deschisa la schimbare

Odata ce ai identificat gandirea limitativa despre bani, este momentul sa fii deschisa sa iti schimbi perspectiva. Cum ar arata o perspectiva cu totul diferita? Cum crezi ca gandeste o persoana care atrage banii? Gandeste-te la persoana care iti doresti sa fii si actioneaza ca atare! Cand vechile tale convingeri apar si teama se instaleaza, fa tot posibilul sa te gandesti ca sunt doar atat: convingeri. Tu ai puterea de a le corecta.

Practica abundentei

Abudenta nu este doar de natura financiara. Gandeste-te la acele lucruri din viata ta care te fac deja sa te simti bogata. Poate ai o locuinta confortabila, o familie frumoasa, un hobby care te face fericita sau un grup de prieteni minunati. Fii recunoscatoare pentru toate aceste lucruri si pregateste-te sa atragi si mai multe lucruri frumoase in viata ta!

Daca iti doresti sa iti poti vizualiza si mai bine obiectivele, poti incerca sa realizezi un vision board. Astfel, vei putea vedea zilnic lucrurile pentru care lupti si te vei motiva si mai mult pentru a le obtine.

Ce este un vision board si cum te ajuta sa obtii tot ce ai visat

Fii constienta ca lucrurile bune necesita timp

Continua sa lucrezi pentru a schimba modul in care te raportezi la bani. Nu va fi un proces usor, asa ca inarmeaza-te cu rabdare. Cu timpul, vei reusi tot ceea ce iti propui. Totul este sa fii disciplinata si sa continui sa lucrezi pentru obiectivele tale.

Actioneaza

Gandirea limitativa despre bani te-a impiedicat pana acum sa actionezi. Este momentul sa fii deschisa la oportunitati. Dezvoltata abilitati noi, perfectioneaza-te la locul de munca, incearca sa iti monetizezi un hobby.

Poate iti place sa realizezi bijuterii handmade. Incearca sa monetizezi aceasta pasiune. Sau poate ai cateva notiuni despre marketing. Poti urma un curs online pentru a te perfectiona in acest domeniu. Este momentul ideal sa iti cresti veniturile!

Filme si seriale din care poti invata lucruri despre gestionarea bugetului si despre antreprenoriat

Inconjoara-te de oameni care sa te inspire

Urmareste in mediul online oameni care au reusit. Citeste autobiografii ale persoanelor de succes. Inconjoara-te de prieteni care vor sa reuseasca. Oamenii pe care ii ai alaturi sunt mai importanti decat crezi. Indeparteaza-te de oamenii care nu au incredere in tine si care te descurajeaza.

Foto: freepik.com