Ce se intampla in creierul tau atunci cand spui in mod constant ca “nu ai bani”

1
De Alice Papuc
7 dec. 2023

Felul in care iti vorbesti tie insati este deosebit de important, inclusiv atunci cand vine vorba de finante.

Modul in care alegi sa vorbesti cu tine insati are un impact semnificativ in fiecare domeniu al vietii tale: de la increderea pe care o ai in tine, la modul in care te raportezi la cei din jurul tau si pana la modul in care iti gestionezi finantele. Acestea fiind spuse, finantele tale pot fi afectate din cauza unor vorbe pe care le spui fara sa iti dai seama. Afla mai multe lucruri despre mentalitate si despre gestionarea finantelor!

Ce se intampla in creierul tau atunci cand spui ca “nu ai bani”

Ti se intampla sa spui in mod constant ca “nu ai bani” sau ca un lucru este mult prea scump? In acele momente ajungi sa ii spui creierului tau ca aceasta este starea in care trebuie sa te afli. Da, gandurile tale chiar au puterea de a modela realitatea in care traiesti. Cu cat repeti mai des ca nu ai bani sau ca nu iti permiti un anumit lucru, cu atat vei trece mai mult prin astfel de situatii. Este vorba despre o mentalitate fixa si despre limite pe care ajungi sa ti le setezi singura: “nu am bani”, “nu pot”, “nu-mi iese”, “nu reusesc niciodata”, “am ghinion” etc. Practic, tu setezi traiectoria in creierul tau. Ajungi mereu pe acelasi drum in care “nu ai” si totul este “mult prea scump” pentru tine.

Impactul asupra stimei de sine

Utilizarea constanta a unui limbaj negativ in legatura cu banii poate afecta stima de sine. Cand alegi sa te autodefinesti prin lipsa banilor, poti ajunge sa dezvolti o imagine negativa asupra propriei valori. Ajungi sa simti ca nu poti mai mult si ca nu iti vei depasi niciodata conditia. Iti pui limite, urmezi un pattern negativ si ratezi oportunitati. Iti impiedici gandirea creativa si proactiva in ceea ce priveste gestionarea finantelor. In final, ramai in acelasi cerc vicios.

Cum sa ramai productiva chiar si atunci cand ziua este din ce in ce mai scurta

Ce poti face in acest sens?

In primul rand, trebuie sa constientizezi acest obicei. Incearca sa identifici momentele in care spui ca “nu ai bani”. Ti se intampla in cercul de prieteni, in familie sau atunci cand esti tu cu tine?

In continuare, incearca o mica schimbare. In loc de “nu am bani” poti spune lucruri precum “nu am bani momentan”, “nu imi permit in momentul de fata”, “este peste bugetul meu actual”. De ce este importanta aceasta mentiune? In creierul tau se creeaza o noua cale neuronala, o cale care stie ca nu poti face un lucru in momentul de fata. Cu toate acestea, creierul tau va putea sa gaseasca o cale in viitor pentru a te scoate din aceasta situatie. Este vorba despre o mentalitate de crestere, nu despre una de resemnare.

De asemenea, foloseste-te de afirmatii pozitive precum „Lucrez pentru a-mi atinge obiectivele financiare” sau „Gasesc noi modalitati de a gestiona mai eficient banii.”

Concentreaza-te pe educatie

In loc sa te concentrezi pe tot ceea ce iti lipseste, concentreaza-te pe ceea ce poti face. Gaseste noi cai de a economisi si de a realiza un venit suplimentar. Educa-te, urmeaza un curs, dezvolta-ti cariera. Stabileste-ti obiective realizabile. Invata despre bani si despre gestionarea unui buget. Cu cat intelegi mai bine cum functioneaza banii si cum poti sa-i gestionezi eficient, cu atat vei avea mai multa incredere in abilitatile tale.

Foto: Freepik.com