3 moduri simple prin care iti poti dezvolta inteligenta relationala

1
De Alice Papuc
16 oct. 2023

O modalitate excelenta de a dezvolta relatii mai solide cu cei din jurul tau este sa lucrezi la ceea ce specialistii numesc “inteligenta relationala”.

Inteligenta relationala este cea care te ajuta sa demonstrezi empatie, sa ai o comunicare autentica cu cei din jurul tau si sa construiesti relatii bazate pe incredere, sentimente si ajutor reciproc. Aceasta implica autocunoastere si multa munca in ceea ce priveste propria persoana. Astazi povestim despre 3 moduri simple prin care iti poti dezvolta inteligenta relationala!

Cum se schimba viata sexuala dupa 1 an, 5, 10 si peste 30 de ani de relatie

Practicarea bunelor obiceiuri de comunicare

Micile obiceiuri pot contribui la imbunatatirea relatiilor cu cei din jurul tau si la dezvoltarea unei relatii bazate pe incredere reciproca. Ce poti face in acest sens? Asculta cu adevarat ceea ce spune cel de langa tine. Pune-i intrebari, afla ce isi doreste acesta cu adevarat. Nu incerca sa sari direct cu sfaturi sau cu opinii nefondate.

De asemenea, fii atenta ca tonul vocii tale si limbajul corpului sa corespunda cu ceea ce sustii. Toate aceste obiceiuri te vor ajuta sa devii o persoana mai de incredere pentru cei din jurul tau.

Constientizarea de sine

Cultivarea constientizarii de sine reprezinta piatra de temelie a inteligentei relationale. Aceasta te ajuta sa realizezi ce nevoi ai si cum te raportezi la cei din jurul tau. Iar atunci cand te cunosti mai bine pe tine insati, poti sa te angajezi in relatii mai autentice si sa le raspunzi celor din jur cu mai multa empatie.

Care sunt primii pasi in acest sens? Constientizarea de sine se poate invata prin auto-reflectie constanta. Fa un pas in spate si ofera-ti timp. Analizeaza-te pe tine, intelege de ce actionezi asa cum actionezi si de ce simti ceea ce simti. Care sunt cauzele? Care sunt adevaratele tale sentimente? Este vorba despre ceva din trecutul tau? Toate aceste exercitii se pot face si cu ajutorul meditatiei.

Seteaza limite

In acelasi timp, odata ce capeti un nivel inalt de constientizare de sine, inveti sa ai mai multa incredere in tine si sa stabilesti limite sanatoase cu cei din jurul tau. Stii deja care sunt acele situatii care iti fac bine, la fel si care sunt acele situatii care nu iti aduc niciun beneficiu.

Daca nu realizezi acest pas, nu faci decat sa iti compromiti timpul si  sa afectezi respectul reciproc. Asa ca nu te teme sa spui “nu” atunci cand simti nevoia si sa le spui celor din jurul tau ce iti doresti cu adevarat.

Foto: depositphotos.com