Tehnici de meditatie pentru incepatori

1
De Cristina Tudor
26 apr. 2022

Meditatia are numeroase beneficii pentru minte, corp si starea de spirit. Dar cele mai multe persoane care vor sa o incerce nu stiu cum sa inceapa si ce ar trebui sa faca in timpul meditatiei. Descopera cateva tehnici de meditatie pentru incepatori.

Meditatia mindfulness este una dintre cele mai populare tehnici de meditatie. Are rolul de a ne invata sa fim prezenti aici si acum, ceea ce poate fi obtinut prin antrenament, adica prin sedinte repetate de meditatie. In cadrul meditatiei mindfulness trebuie sa acorzi atentie respiratiei si sa observi de fiecare data cand gandurile incep sa iti fuga in alta parte. Aceasta practica de a te reintoarce asupra inspiratiei si expiratiei iti antreneaza atentia si capacitatea de a fi prezent.

Atunci cand acordam atentie respiratiei, invatam sa ne reintoarcem si sa ramanem in prezent, sa ne ancoram intentionat in aici si acum. Poate ca ti se pare o sarcina simpla, dar vei descoperi ca nu este atat de usor. Cu aceasta ocazie vei afla cat de multe ganduri, griji si emotii te coplesesc in fiecare secunda, fara sa realizezi. Meditatia are rolul de a te elibera de toate acestea si de a-i oferi creierului si spiritului un timp de respiro. Secretul meditatiei este rabdarea.

Trebuie sa incerci si sa perseverezi pentru ca este un obicei care se invata in timp, prin exercitiu. Desi meditatia nu este raspunsul tuturor problemelor si nu va sterge cu buretele tot ceea ce te preocupa si te streseaza, este o modalitate prin care ii acorzi mintii un timp de ragaz. Iar uneori acest lucru este ceea ce iti trebuie pentru a lua decizii mai bune, a fi mai relaxat si a duce o viata mai echilibrata.

Cum sa meditezi

Nu ai nevoie de prea multe lucruri pentru a medita. Tot ce iti trebuie este un loc confortabil, in care poti sta linistita timp de cateva minute fara sa te deranjeze cineva. Asaza-te confortabil si concentreaza-te asupra respiratiei tale, de fiecare data cand inspiri si expiri. Unde simti cel mai intens respiratia? In abdomen? In nas? Pastreaza-ti atentia asupra acestui proces.

Citeste continuarea pe Eva.ro

Foto: depositphotos.com