Ghid de meditatie pentru incepatori: Iata ce trebuie sa stii!

meditatie pentru incepatori
1
De Alice Moisescu
5 apr. 2019

Vrei sa meditezi, insa nu stii exact ce ai de facut? Noi ti-am pregatit un ghid pentru incepatori pe care cu siguranta il vei gasi folositor!

Meditatia prezinta numeroase beneficii. Nu o spunem noi, ci specialistii de pretutindeni. Scopul acesteia este de a-ti linisti mintea si a te ajuta sa te concentrezi, pana in punctul in care devii atat de calm, incat atingi o stare superioara a constiintei.

Daca vrei sa accesezi beneficiile mediatiei, incearca programul Mediteaza LIVE cu Andreea.

Mediteaza LIVE cu Andreea, 199 lei, shop.andreearaicu.ro

Nu e intotdeauna usor sa meditezi si tocmai de aceea meditatiile ghidate sunt o varianta buna, mai ales pentru incepatori. Asa s-a nascut programul Mediteaza Live cu Andreea.
Programul incepe in data de 27.04, ora 20:00 si dureaza 10 zile. Fiecare sesiune de meditatie va avea 10-15 minute.

Insa, ce este, mai exact, meditatia?

Meditatia este o practica ce duce la cunoasterea de sine, o practica ce elimina agitatia mintii si tensiunile interioare.

Cele mai propice momente pentru practicarea acesteia sunt inainte de a rasari soarele si atunci cand el apune. Insa, tinand cont de marasmul cotidian al zilelor noastre, orice moment este potrivit. Poti medita acasa, la birou in pauza de pranz, in masina in timp ce iti astepti copilul de la scoala, etc. Important e sa fii linistita. Sa fii tu cu tine.

Descopera-te in 35 de zile. Ziua 8. Meditatia.

In continuare, echipa noastra ti-a pregatit cateva trucuri in ceea ce priveste pregatirea pentru meditatie, dar si felul in care vei face asta.

Meditatia pentru incepatori: sfaturi practice

1. Alege un mediu linistit inainte de toate. Desi iti spuneam mai sus ca poti medita oriunde, ideal ar fi sa o faci intr-un loc linistit. Mai cu seama ca esti la inceput.

Cauta, asadar, un spatiu in care nu vei fi deranjata pe durata meditatiei. Deconecteaza-te total si de elementele ce te-ar putea deranja, precum telefonul mobil, televizorul sau orice produce un sunet ce te-ar putea distrage de la meditatie.

Daca iti este greu la inceput sa meditezi in liniste deplina, sunt sigura ca ai un playlist cu muzica linistitoare, pian… Desigur, e plin YouTube-ul si de muzica recomandata pentru sesiunile de meditatie. Ai putea incepe in felul acesta.

6 podcast-uri de wellness pe care le ascult cand am nevoie de echilibru

2. Poarta haine in care sa te simti confortabil. Cum spuneam, scopul sesiunilor de meditatie este de a-ti calma mintea. Iar daca ceva iti creeaza disconfort fizic, cum a fi hainele, asta s-ar putea sa te deranjeze si pe timpul meditatiei. Opteaza pentru haine lejere si nu purta nimic in picioare.

3. Aseaza-te intr-o pozitie lejera tie. Desi pozitia clasica, cea pe care o vedem in majoritatea imaginilor, este aceea de sezut, cu picioarele incrucisate, cunoscuta ca pozitia lotusului, trebuie sa stii ca este o pozitie destul de dificila. Mai ales pentru incepatori.

Poti incepe prin a sta pe un scaun. Spatele trebuie sa fie drept, iar trunchiul pozitionat de asa natura incat coloana ta vertebrala sa iti sustina toata greutatea de la talie in sus. Inclina-ti corpul usor in fata. Apoi aseaza-ti coloana in asa fel incat sa sustina greutatea trunchiului, a gatului si a capului. Mainile le poti tine in poala, una peste alta.

4. Inchide ochii. Desi meditatia se poate face si cu ochii deschisi, pentru incepatori este recomandat sa inceapa acest proces cu ochii inchisi. Astfel vei putea fi protejata de stimulii externi ce ti-ar putea distrage atentia.

Dar la ce se rezuma mai exact meditatia?

1. Ne concentram pe respiratie. Acest lucru este deosebit de important! Inspira, expira… Inspira, expira. Si fa asta fara graba. Vei observa cum toate gandurile care iti aglomerau mintea cu cateva minute in urma vor incepe sa dispara.

Cum ma ajuta respiratia sa-mi linistesc gandurile si sa-mi gasesc linistea

2. Daca in timpul procesului de meditatie te navalesc gandurile, revino la respiratie! Chiar si dupa ce vei capata experienta, gandurile tot iti vor invada mintea din cand in cand. Important e sa te concentrezi.

3. Accepta ca poate fi dificil sa te concentrezi. Poate ca nu e foarte greu sa meditezi, insa nici foarte simplu. Pana sa intelegi cum functioneaza totul, s-ar putea sa intampini ceva probleme de concentrare. Accepta acest lucru.

Si… cel mai important, nu te astepta sa te simti in vreun fel anume dupa meditatie. Meditatia nu iti schimba viata peste noapte. E nevoie de timp si exercitiu pentru a simti cu adevarat efectele meditatiei. Le vei simti, ai doar rabdare!

Foto: Shutterstock.com