Cum ma ajuta respiratia sa-mi linistesc gandurile si sa-mi gasesc linistea

1
De Andreea Raicu
5 sept. 2016

Mi se intampla de multe ori sa-mi incep ziua foarte agitata. Inca din primele momente ale diminetii mintea mi-o ia razna si incep sa ma gandesc la toate lucrurile pe care trebuie sa le rezolv in ziua respectiva sau la tot ce nu am reusit sa bifez cu o zi in urma.

Chiar si cand ma duc la ora de yoga mintea mi se duce in toate directiile, pentru ca mintea nu o poti controla, este plina de ganduri, iar gandurile nu pot fi controlate, ele vin si pleaca.

In astfel de momente, imi indrept atentia catre respiratie. De ce? Pentru ca respiratia este singura care ne ajuta sa fim prezenti, singura care ne ajuta sa ne conectam la noi si la momentul pe care il traim. Respiratia este o actiune care se intampla ACUM, in prezent. Respiratia incepe si se termina, urmatorul moment este urmatoarea respiratie care incepe si se termina…. si vesnic traim in prezent atunci cand ne concentram la respiratie. Iar in acel moment, toate gandurile care ne trec prin minte, legate de ce s-a intamplat sau ce nu am facut sau ce trebuie sa facem, se opresc, pentru ca respiratia ne ajuta sa ne concentram la lucrurile pe care le facem IN ACEST MOMENT, in prezent.

La inceput imi este greu sa ma concentrez pe exercitiile pe care le am de facut, dar cand incep sa respir, cand ma concentrez la ce se intampla inlauntrul meu si la momentul prezent, totul devine mult mai usor. Mintea mea se linisteste, iar gandurile se domoles.

Mi-au trebuit multi ani sa-mi dau seama cat de importanta este respiratia in viata noastra. Din pacate, cei mai multi dintre noi nu suntem constienti de felul in care respiram. Daca va intreb ACUM cum respirati, daca sunteti constienti de felul in care respirati, ce imi raspundeti? Respirati rapid, adanc, agitat? Cum se intampla? Va spun eu, cei mai multi oameni, inclusiv eu, respiram superficial. Iar asta se intampla pentru ca nu suntem obisnuiti sa respiram adanc si constient. Inca din copilarie am fost obligati sa ne reprimam emotiile. “Nu e frumos sa fii suparat, nu e frumos sa plangi, e rusine sa faci asta”… am auzit mereu tot felul de interdictii, iar stomacul nostru s-a contractat. Din cauza fricii, respiratia noastra s-a transformat dintr-una abdominala, intr-una toracala.

Daca va uitati la un copil o sa observati ca el are abdomenul foarte relaxat, plin de aer, si ca atunci cand respira o face abdominal. Copiii nu au frici, nu au griji, au incredere in ei si sunt foarte relaxati, tocmai din acest motiv ei respira corect. Pe masura ce trece timpul, ne contractam, stomacul nostru se contracta, iar felul in care respiram se schimba.

Exercitii de respiratie in trei timpi

De fiecare data cand va simtiti agitati si mintea va este inundata de tot felul de ganduri, luati o pauza si sa incercati un exercitiu simplu de respiratie: inspirati timp de trei timpi, tineti respiratia trei timpi, dupa care expirati tot in trei timpi. Repetati acest exercitiu de zece ori. E posibil sa va para complicat la inceput si sa aveti o usoara senzatie de ameteala, insa acest lucru se intampla doar pentru ca nu sunteti obinuiti. Pe masura ce organismul se obisnuieste va fi din ce in ce mai bine si mai relaxant. Insa, totul se face cu rabdare si determinare.

Stiu ca la inceput e nevoie de ajutor, pentru ca nu avem aceasta obisnuinta a respiratiei constiente. Tocmai de aceea, va propun sa ne intalnim si sa (re)invatam impreuna cu Rupda, discipola lui Osho, sa respiram la Conferinta Invata sa respiri corect. Rupda vine din India si are o experienta bogata in organizarea de workshop-uri, evenimente si reuniuni la nivel international, inca din anul 1983. A trait in Europa, India, Statele Unitea ale Americii si Australia.

“Am crescut si am fost alaturi de Osho pana cand acesta a plecat dintre noi. Crescand intr-o astfel de comunitate, am avut sansa sa iau parte la o multime de meditatii si workshopuri, iar faptul ca am fost alaturi de Osho a fost o experienta remarcabila, facand din interactiunea cu oamenii un pas absolut natural!”, mi-a povestit Rupda.