Patru mituri despre meditatie care creeaza confuzie

1
De Gavrila Alina
1 iul. 2024

Meditația este o practica veche ce implica tehnici de concentrare si relaxare menite sa cultive starea de calm interior. Practicata initial in tarile din Estul Asiei, meditatia a câastigat popularitate in intreaga lume datorita beneficiilor sale asupra sanatatii mentale si fizice.

Meditatia poate lua multe forme, de la mindfulness(constientizare deplina a momentului prezent), la meditatia transcendentala (repetarea unui cuvant sau a unei fraze) sau meditatia ghidata (ascultarea unor instructiuni audio). 

Scopul acestor tehnici este de a ajuta persoanele sa-si linisteasca mintea, sa reduca stresul

Cu toate acestea, meditatia este adesea inconjurata de o serie de mituri care pot crea confuzie. Vadim Turcanu, Trainer certificat in Respiratie si Meditatie, Cercul Masculin si Comunicare in Relatii, autor, antreprenor si Co-fondator al procesului UncageX,  explica patru dintre cele mai comune mituri despre meditatie.

“Cand m-am gandit pentru prima data sa incep o practica de meditatie, am fost putin intimidat de cateva dintre notiunile preconcepute pe care le aveam despre ce este meditatia. Multe dintre neintelegerile pe care le aveam, ma impiedicau de fapt sa meditez. Pur si simplu nu credeam ca sunt „calificat”. Cinci ani mi-a luat sa descopar miturile care m-au impiedicat sa incep a medita”, spune Vadim

Mitul nr. 1: Meditatia este simpla

Una dintre cele mai raspandite conceptii gresite este ca meditatia este o practica simpla si usor de realizat. Desi conceptul de baza – acela de a te concentra si a-ti linisti mintea – poate parea simplu, implementarea necesita disciplina si practica. Multi oameni se confrunta cu dificultati in mentinerea concentrarii si in controlarea gandurilor. Este important de inteles ca meditatia este o abilitate care se dezvolta in timp si cu perseverenta.

„Desi initial ai fi tentat sa crezi ca trebuie doar sa stai intr-un loc, in liniste, pentru 20 de minute. Sau sa urmezi o meditatie ghidata pas cu pas, lucurile nu stau deloc asa. In acel moment confrunti toata cultura, traditiile si trendurile de a fi ocupat, productiv si in miscare. Nu este simplu, nu este evident si nu este o normalitate pentru cei care nu sunt nascuti in India, Tibet sau China. Deseori ai nevoie de ajutor si ghidare pentru a o face”, spune trainerul. 

Mitul nr. 2: Meditatia nu trebuie invatata

Un alt mit comun este ca meditatia este o practica naturala care nu necesita invatare sau ghidare. In realitate, meditatia poate beneficia foarte mult de pe urma unor instructiuni corecte. Participarea la cursuri, ascultarea unor meditatii ghidate si citirea materialelor educative pot ajuta la imbunatatirea tehnicii si la intelegerea mai profunda a procesului. Fara o instruire adecvata, este posibil sa nu obtii beneficiile complete ale meditatiei.

„Faptul ca meditatia nu face parte din cultura din care provii, abilitatea de a asculta interiorul si a confrunta emotiile si gandurile ca ceva separat de tine, nu sunt dezvoltate. Acestea se pot antrena exact precum se antreneaza muschii sau practica cititului ( incepand de la 7 ani invatam sa stam in banca pentru 45 de minute). Este sa-ti amintesti cum era inainte de a invata sa asculti si sa faci cum ti se spune”, spune Vadim Turcanu.

Mitul nr. 3: Nu poti face o schimbare radicala doar prin meditatie

Unii oameni cred ca meditatia este doar o modalitate de relaxare temporara si ca nu poate duce la schimbari semnificative. De fapt, numeroase studii au aratat ca meditatia regulata poate avea efecte profunde asupra sanatatii mentale si fizice, inclusiv reducerea stresului, imbunatatirea concentrarii si cresterea empatiei. Meditatia poate juca un rol esential in dezvoltarea personala si in gestionarea emotiilor, contribuind la schimbari pozitive pe termen lung.

„Unii oameni nu inteleg cat poate fi de greu pentru altii sa stea intr-un loc cu toate gandurile si emotiile proprii. Este o adevarata lupta. Unii spun ca nu poti sa te intaresti, sa te schimbi sau sa devii mai sigur pe sine doar prin meditatie. Sa stiti ca pentru unii aceasta este exact ceea ce este cel mai greu, sa poti sta nemiscat si in pace in mijlocul furtunii violente din interior. Invingand acea lupta ei isi construiesc siguranta, puterea si increderea in sine”, sustine trainerul.

Mitul nr. 4: Prin meditatie poti fi manipulat

Exista o preocupare ca, prin meditatie, oamenii pot deveni vulnerabili la influentele externe si la manipulare. Este important de inteles ca meditatia autentica se concentreaza pe autocunoastere si pe dezvoltarea unei stari de constientizare personala. Alegerea unui instructor sau a unui ghid de meditatie de incredere si practicare in mod independent pot ajuta la prevenirea oricarei influente negative. 

„Meditatia ghidata iti poate introduce conceptele acelora care te ghideaza in acelasi mod in care o face o carte sau un film. Daca esti manipulat de propriile ganduri si emotii vei fi manipulat si de meditatii, carti, oameni, propriile visuri. Unele din acestea sunt distructive, iar altele sunt constructive. Cand inveti sa meditezi, inveti sa privesti obiectiv la tot ce este in interiorul si exteriorul tau fara sa fii manipulat de acestea. Sa nu fii prizonier, dar un calator curios al acestei lumi la toate nivelele. De doi ani de zile, prin programul meu de 90 zile Meditatia de la Zero la Pro, deja impart cu oamenii procesul care m-a ajutat pe mine sa ‘dobor’ aceste mituri si sa incep sa meditez”, spune Vadim.

Despre Vadim Turcanu – Autor, Antreprenor, Speaker, Co-fondator al Procesului UncageX, Trainer certificat in Respiratie si Meditatie, Cercul Masculin si Comunicare in Relatii

Vadim Turcanu este antreprenor, trainer licentiat de meditatie si respiratie HoloSomatica, formatorul procesului accelerat de depasirea fricilor si regasirea sinelui autentic. Vadim Turcanu este fondatorul comunitatii UncageX, in cadrul careia se organizeaza sedinte de coaching pentru tinerii antreprenori. 

Vadim Turcanu este autorul cartii „Pe Cont Propriu”, o poveste plina de viata in care Vadim relateaza despre cele sase luni ale calatoriei sale din Europa de Est la Londra.