3 meditatii care te ajuta sa comunici mai bine si sa te faci placuta

1
De Teodora Tirca
5 oct. 2023

Daca simti ca energia ta nu e prea atragatoare in ultima vreme, aceste meditatii vor schimba felul in care te simti si felul in care esti perceputa de cei din jur.

Meditatia ne ajuta sa acceptam momentul prezent, indiferent de ceea ce se intampla, e de parere Cynthia Kane, instructor certificat de meditatie si mindfulness. Aceasta practica ne permite sa fim mai deschisi si sa avem compasiune pentru noi si pentru ceilalti, schimband in bine modul in care comunicam. “Asta pentru ca, prin meditatie (asistand si acceptand gandurile si revenind la prezent), invatam nu numai sa vorbim constient, clar si concis, dar si sa fim mai receptivi, in loc de a reactiona impulsiv”, spune pentru MindBodyGreen Cynthia Kane.

Asa cum mentioneaza in noua ei carte, Cum sa meditezi ca un budist, exista multe meditatii care iti pot imbunatati comunicarea, dar urmatoarele trei te vor ajuta in mod special sa te apropii de ceilalti dintr-un loc al compasiunii de sine, si astfel sa devii placuta, magnetica.

1. Mediteaza pentru a spori autocompasiunea

Pentru a ne face placuti in fata celorlalti, trebuie in primul rand sa ne placem pe noi si sa ne vorbim frumos, cu compasiune, iubire si intelegere. Meditatia pentru compasiune te va ajuta sa-ti imbunatatesti relatia cu tine insati si cu cei din jur, si presupune cateva afirmatii care iti vor linisti sufletul.

Cum sa faci meditatia iubirii de sine

Alege doua dintre urmatoarele afirmatii – cele cu care rezonezi cel mai mult:

Fie ca tu sa cunosti dragostea.

Sa cunosti bucuria.

Fie ca tu sa cunosti pacea.

Sa fii libera de suferinta.

Sa traiesti cu usurinta.

Cu ochii inchisi, incepe prin a spune cu voce tare afirmatiile alese. Stai un minut in liniste, simtind ce se intampla in corpul tau. Apoi muta-ti atentia si gandeste-te la un om pe care il iubesti. Observa ce senzatii sau sentimente apar atunci cand vezi in minte aceasta persoana. Spune din nou cele doua afirmatii, observand ce se intampla in interiorul tau.

La pasul urmator, indreapta-ti atentia catre o persoana pe care nu o cunosti cu adevarat sau care ti-e indiferenta si repeta cele doua afirmatii, observandu-ti emotiile.

Termina meditatia revenind la tine, repetand afirmatiile, apoi inspira adanc si expira de cateva ori. Deschide incet ochii.

2. Mediteaza pentru a vedea lucrurile din perspectiva altei persoane

Tonglen, care inseamna „a darui si a lua” sau „a darui si a primi”, este o practica de meditatie care provine din budismul tibetan. Ajuta la invitarea suferintei si la eliberarea compasiunii. Poate suna ciudat, dar invitand suferinta inauntru, ne acceptam ranile si durerea ca parte din noi. Nu o dam la o parte, ci o vedem si ii oferim spatiu de vindecare. Simtindu-ne propria suferinta, suntem mai capabili sa onoram si suferinta altora.

Cum sa faci meditatia tonglen:

Imagineaza-ti un om pe care il cunosti si care este ranit. Vrei sa-l ajuti. La inspiratie, imagineaza-te in situatia acelei persoane, experimentand fricile sale, vazand lumea prin ochii ei. Intreaba-te de ce ar avea nevoie. Simte-i pe deplin durerea si ia-o asupra ta pentru a-i oferi eliberare. La expirare imagineaza-ti ceva care i-ar aduce calm si o stare de bine. Simte tu insati acea stare si permite-ti sa te bucuri de eliberare.

3. Mediteaza ca sa comunici ca un expert

Conform filozofiei yoga, chakrele sunt centre energetice din corp care, atunci cand sunt echilibrate, ne ajuta sa obtinem echilibru interior si exterior. Cand sunt dezechilibrate, acestea creeaza deficiente in minte si in corp. Pentru a ne imbunatati comunicarea, ne putem concentra pe Vishuddha sau chakra gatului, fiind chakra asociata cu comunicarea. Cand aceasta chakra este echilibrata, te exprimi cu usutinta si claritate, spunand exact ce iti doresti si ce ai nevoie. Cand nu este aliniata, pretinzi ca totul este in regula desi simti ca nu este, nu crezi ca ceea ce simti este valid si vorbesti cu teama – iar adesea esti inteleasa gresit.

Cum sa faci o meditatie pentru chakra gatului:

Intinde-te pe spate si inchide ochii. Pe masura ce inspiri, imagineaza-ti ca aerul se misca prin toate partile corpului. Acum concentreaza-te pe gat: se simte uscat, incordat? Imagineaza-ti ca inhalezi o lumina albastra (culoarea chakrei gatului) care se misca in gat, iar la expirare elimini orice senzatie de disconfort sau incordare. Apoi repeta acest proces: inspira lumina albastra si expira incordarea din jurul gatului.

Exista mai multe motive pentru care intampini dificultati in comunicare, spune Kane – de la lipsa de autocompasiune, pana la o chakra dezechilibrata a gatului. Aceste meditatii te vor ajuta sa-ti gasesti vocea autentica.

Foto: Freepik.com