5 semne ca ai avut parinti imaturi emotional si cum sa te vindeci ca adult

1

Cand suntem copii, asteptam de la parintii nostri sprijin si indrumare. Parintii ar trebui sa ne ghideze cu dragoste si intelepciune. Ce se intampla daca ai crescut cu un parinte imatur din punct de vedere emotional?

Parintii imaturi din punct de vedere emotional pot oferi o casa sigura, o educatie buna si tot ce pot cumpara banii. Cu toate acestea, nu ai primit niciodata ceea ce aveai cu adevarat nevoie din punct de vedere emotional.

Ai devenit mai matur din punct de vedere emotional decat parintii tai. Adesea ai simtit ca trebuie sa ai grija de ei, in loc sa fie invers. Te regasesti? Vestea buna este ca, de indata ce ii intelegi, te poti vindeca.

Semne ca ai fost crescuta de parinti imaturi emotional

5 semne ca ai avut parinti imaturi emotional

Potrivit psihologului clinician Lindsay Gibson, exista patru tipuri de parinti imaturi din punct de vedere emotional.

Desi creeaza in mod diferit sentimente de nesiguranta la copiii lor, toti parintii imaturi emotional au o empatie limitata, un sprijin emotional nesigur si o lipsa de sensibilitate. Comportamentul lor inconsecvent nu insufla incredere sau siguranta copiilor lor.

Astfel, sunt: parintii emotionali, parintii motivati, parintii pasivi si parintii evitanti. Fiecare dintre ei au anumite lacune din punct de vedere emotional.

In primul rand, e important sa constientizezi ca nu este vina lor. Au, la randul lor, anumite traume sau neajunsuri care le-au format personalitatea.

Iata cateva semne ale unor parinti imaturi din punct de vedere emotional.

1. Se pun mereu pe primul loc

O mama sau un tata imatur din punct de vedere emotional nu-si pierde niciodata cu adevarat instinctele din copilarie. Spre deosebire de un parinte matur, ei prioritizeaza propriile nevoi in detrimentul celor ale copiilor lor.

Ei se simt si actioneaza ca si cum ar fi centrul universului. Preocuparea lor principala sunt ei insisi si, instinctiv, fac ceea ce se simt bine. Ei sunt condusi de emotiile lor.

2. Sunt sensibili

Persoanele imature din punct de vedere emotional sunt sensibile si nu fac fata bine stresului. Odata suparati, devin hiperreactivi si nu se pot autoregla.

Se asteapta ca ceilalti sa cedeze si sa faca ceea ce vor ei pentru a-i calma.

3. Se tem de emotii

Emotiile profunde pot coplesi cu usurinta acest tip de parinte.

Parintii imaturi resping adesea sentimentele copiilor lor sau nu le permit sa le arate.

4. Sunt la extreme: fie prea autoritari, fie nepasatori

Ei tind sa fie parinti autocratici, parinti autoritari, parinti stricti sau parinti narcisisti. Acestia stabilesc reguli rigide si controleaza fiecare aspect al vietii copiilor lor.

La celalalt capat al spectrului, ei sunt neimplicati si arata putin interes in viata copiilor lor.

5. Pot suferi de boli psihice

Persoanele care sufera de afectiuni psihice, cum ar fi depresia, sunt adesea asociate cu o lipsa de abilitati de autoreglare emotionala.

Cum te poti vindeca daca ai avut parinti imaturi emotional

Parintii tai nu au stiut cum sa arate iubire. Parintii parintilor tai au fost probabil si ei imaturi din punct de vedere emotional.

Dupa ce acum poti intelege de ce s-au comportat asa cum au facut-o, stii ca nu are nicio legatura cu tine.

Nu a fost vina ta.

Cand erai copil, este posibil sa te fi simtit nedemna de iubire.

Este momentul in care tu, ca adult, poti sa formezi o conexiune reala pe care ai dorit-o toata viata ta de copil si, astfel, sa construiesti o viata mai buna.

Exista probleme emotionale profunde care nu pot fi rezolvate printr-o simpla conversatie sincera, sau chiar prin mai multe incercari de reconectare.

5 modalitati de a-ti exprima eficient emotiile si sentimentele in cuplu

Un parinte imatur care a avut traume in copilarie va trebui sa-si proceseze emotiile si sa rupa vechile tipare pentru a-si depasi imaturitatea emotionala.

Nu este responsabilitatea ta sa-ti cresti sau sa-ti educi parintii

Dar este responsabilitatea ta sa iesi din umbra de copil crescut de parinti imaturi emotional si sa te vindeci.

Vindeca modul in care privesti relatiile

Un copil adult al unor parinti imaturi din punct de vedere emotional poarta o rana relationala care este rezultatul unor atasamente nesigure.

Ranile emotionale pot fi vindecate prin intermediul unor relatii semnificative.

Cu toate acestea, o persoana care nu a experimentat niciodata o relatie profunda si plina de satisfactii poate sa nu stie ce sa caute sau cum propriul comportament o poate afecta. Ajutorul profesional poate fi util in acest caz. Apeleaza la un psiholog in cazul in care nu resusesti sa ai relatii de lunga durata sau nu stii cum sa te comporti in relatiile tale.

Conecteaza-te cu emotiile tale

Este posibil ca lipsa de constientizare emotionala din copilarie sa te fi impiedicat sa dezvolti relatii in viata ta de adult. Acum este momentul sa te reconectezi cu propriile sentimente.

Confruntarea cu sentimente nedorite fata de prietenii apropiati si familie poate fi devastatoare la inceput. Conectarea cu adevaratele tale sentimente poate fi terifianta dupa ce le-ai reprimat sau ascuns toata viata ta.

Dar aceasta calatorie de vindecare poate fi mai usoara daca primesti sprijin emotional din partea persoanelor apropiate din viata ta.

Practica meditatia

A avea grija de tine insati este important. Practicile de mindfulness te pot ajuta.

8 obiceiuri zilnice de mindfulness care te vor ajuta sa te bucuri mai mult de viata ta, asa cum e

Acestea te pot ajuta sa te conectezi cu sentimentele tale profunde. Cu ajutorul practicii, vei deveni, de asemenea, mai constienta de modul in care imparti o experienta emotionala cu ceilalti, inclusiv cu propriii copii. Tu esti cea care pooate rupe tiparele acestor traume transgenerationale – poate nu cu parintii, ci cu celelalte relatii sanatoase din viata ta.

Foto: freepik.com